Thursday, April 26, 2007

γιατί θέλω να κάνω group

Που να πάρει ο διάολος και να σηκώσει... Θα το γράψω.

Αληθινό περιστατικό:

Στο γραφείο που δουλεύω από το Γενάρη είμαι υπεύθυνη της μελέτης εφαρμογής του νέου κτιρίου του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Δίπλα στο "παλιό". Το σομόν το άθλιο, ναι. Επειδή -για λόγους που είναι πολύ ξενέρωτοι για να αναφέρω εδώ- το κτίριο παράλληλα μελετάται και παράλληλα χτίζεται, η πίεση είναι πολύ μεγάλη, εγώ κατά καιρούς κλείνομαι στη μουσική του iPod μου για να μπορώ να δουλεύω, προκειμένου να διατηρήσω σώας τας φρένας.

Σήμερα, όπως έχει ξανασυμβεί, μου μιλάγαν μα δεν άκουγα. Χτυπιόμουν -όσο γίνεται σιωπηλά- με αυτούς (Κ.Υ.) που αγαπώ τόσο, ώστε να μην μπορώ να ξεκολλήσω.

όταν με διακόπτουν, γυρίζω το κεφάλι τραγουδώντας ότι ακούω εκείνη τη στιγμή

και ακούω υπέροχους στίχους (που πια τους έχουν μάθει όλοι όσοι με βλέπουν επί καθημερινής βάσεως)
"Tώρα που δεν έχω κανέναν"
Ίσως δεν ήσουν κάτι πιο πάνω
από ένα γέλιο στα αστεία μου,
από μια σκέψη πριν κοιμηθώ,
από ένα δάκρυ στην κηδεία μου,
όμως η θάλασσα που πέφτω
είναι μια δίνη χωρίς εσένα
και το βουνό που ανεβαίνω
λέγεται Γολγοθάς για μένα
τώρα που δεν έχω κανέναν


ή "καμμιά Χριστίνα" (που μπορεί να το ακούσει κάποιος online?)
Σε αδίκησα
Εγώ που ό,τι κι αν άκουγα
για σένα μόνο μιλούσε
«Λένε πως κάθε άνθρωπος
κλέβει κάποιου την καρδιά» (1)
«Ήμουν στο κρεβάτι σου κάποτε
Δεν ήθελα να σ’ το πω» (2)
«Να πεθάνω δίπλα σου
χαρά και προνόμιο δικό μου» (3)

Όσο κι αν προσπαθείς,
δε γυρίζεις το χρόνο....
Τώρα που έγιναν βέλη
τα μάτια σου πάνω μου,
πώς να νιώσω χαρά
με τέτοιο βάρος ευθύνης;
Σε πρόδωσα
Εγώ που ό,τι κι αν έγραφα
για σένα πάντα μιλούσε
κι όλη η Ελλάδα της σκέψης μου
για σένα μόνο πονούσε
Κέρκυρα, Πάτρα, Αθήνα,
Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Παξοί
Περισσότερο από σένα καμιά Χριστίνα
δε με κράτησε στη γη
Περισσότερο από σένα καμιά Χριστίνα
δε με κράτησε παιδί

ή "Άλλη μια νύχτα σύγχυσης και γέλιου" (εδώ)
Κι αν θέλεις να μιλήσουμε για πράγματα μεγάλα
Πρέπει να σπάσουμε τον πάγο με τις πρόζες του Κωστάλα
Γιατί η ζωή που ζούμε δε βολεύεται σε θρόνο
Στην αμαρτία υποκλίνεται, ερωτεύεται τον πόνο
Κι αν θέλεις να μιλήσουμε για πράγματα γελοία
Πρέπει να ενώσουμε κρεβάτια, μαξιλάρια και θρανία
Γιατί η νύχτα αυτή με αναμνήσεις άλλης τάξεως μ’ έχει ζώσει
Και τρέμω μήπως το γατάκι που ταΐζω κάποια μέρα με προδώσει

από εδώ

υπέροχη δουλειά

Παντελή και υπόλοιπο Κορευδρο-team περιμένω με ανυπομονησία το νέο δίσκο! Και ένα live. Ένα ακόμη γαμάτο live!

Labels:

|

Wednesday, April 25, 2007

50778: δημαρχείο Ιωαννίνων (μακέττα) -update

συνέχεια από εδώ

Η μακέττα είναι το πιο ευανάγνωστο από όλους, αρχιτέκτονες και μη, μέσο κατανόσης ενός κτιρίου. Εξωτερικά τουλάχιστον. Γιατί από μέσα βοηθάνε καλύτερα τα 3d και τα σκίτσα. Πάντα γίνονται κάποιοι συμβιβασμοί, αφού για λόγους κλίμακας (εδώ η μακέττα παραδόθηκε στην κλίμακα 1/200) δεν μπορούν να φαίνονται τα πάντα με λεπτομέρεια. Στην περίπτωσή μας δεν βάλαμε τζάμια ή τα χωρίσματά τους, παρά μόνο μείναμε στα ανοίγματα (παρά την ξεροκέφαλη επί του αντιθέτου επιμονή μου τα χαράματα πριν το κλείσιμο της παρουσίασης, αναγνωρίζω πως είχε δίκιο η υπόλοιπη ομάδα - εξάλλου αν επέμενα απλά θα μου δίνανε δυο lexotanil για να το ξανασκεφτώ με καθαρό μυαλό). Λατρεύω τα λευκά ανθρωπάκια που χαριεντίζονται στον υπαίθριο χώρο και στο εσωτερικό του δημαρχείου. Μακάρι το ξημέρωμα εκείνης της αποφράδας μέρας που κλείσαμε τα πάντα, να είχα πάρει πιο καλές φωτογραφίες, μα το χέρι μου έτρεμε από την αυπνία και την κούραση. Ελπίζω να βγάλω καλύτερες αν πάρουμε τη μακέττα πίσω σώα μετά την έκθεση.

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Τέλος, επειδή είμαι και πολύ φυτό άμα με πιάσει, ακολουθούν -όπως έταξα στο προηγούμενο post-, ctrl+c->ctrl+v μερικά αποσπάσματα από τα πρακτικά της διαδικασίας αξιολόγησης της κριτικής επιτροπής. Για την ιστορία, η επιτροπή αποτελούνταν από 5 άτομα:
1) Κων/νος Βήχας, Γενικός Γραμματέας Δήμου Ιωαννιτών, ως Πρόεδρος,
2) Κωνσταντίνα Δεμίρη, εκπρόσωπος Ε.Μ.Π.,
3) Αντώνιος Λιάρος, εκπρόσωπος Σ.Α.Δ.Α.Σ.(Σύλλογος Αρχιτεκτόνων),
4) Αθανάσιος Ζυγούρης, εκπρόσωπος Τ.Ε.Ε.,
5) Μαρία Χατζηαντωνίου, εκπρόσωπος Δήμου Ιωαννιτών.

Με χρονολογική σειρά λοιπόν:

1_ Σήμερα Πέμπτη 5/10/2006 και ώρα 10.00 π.μ. στην αίθουσα εκθέσεων του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου συνεχίστηκε η συνεδρίαση της επιτροπής αξιολόγησης των υποβληθέντων φακέλων για τον πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προσχεδίων για την ανέγερση νέου δημαρχιακού μεγάρου.
..................
50778

Η μελέτη προτείνει την οργάνωση των χώρων του Δημαρχείου σε δύο γραμμικές πτέρυγες κατά μήκος των οδών Σολωμού και Αγ.Μαρίνας, αρθρωμένες μεταξύ τους με το χώρο εισόδου – αίθριο. Το κτίριο δε διασπάται σε μικρότερα τμήματα αλλά αναπτύσσεται ως συνεχής κτιριακός όγκος με κάτοψη σχήματος S.

Ο υπαίθριος χώρος του οργανώνεται σε μια μεγάλη πλατεία που επιτυγχάνει την επιθυμητή συνέχεια με το χώρου του Πνευματικού Κέντρου, αναδεικνύοντας τα ιστορικά του κτίρια. Η σύνδεση – συνέχεια με τη νέα πλατεία της πόλης υλοποιείται με την ενδιαφέρουσα κλιμακωτή διαμόρφωση του πρανούς κατά μήκος της οδού Τσιρογιάννη που «σβήνει» ομαλά την υψομετρική διαφορά προς τη νέα πλατεία του Δημαρχείου. Το μέτωπο του κτιρίου προς την οδό Τσιρογιάννη δεν αξιοποιείται για την πρόσβαση των υπηρεσιών από το κέντρο της πόλης.

Ο υπαίθριος χώρος στη συμβολή των οδών Σολωμού και Αγ. Μαρίνας, λειτουργεί ως χώρος εκτόνωσης του συγκροτήματος αλλά δε συνδέεται με την κεντρική πλατεία ούτε σε αντιληπτικό ούτε σε λειτουργικό επίπεδο. Επιπροσθέτως, ο χώρος αυτός «διαλύεται» από το κατέβασμα της ράμπας προς τον υπόγειο χώρο στάθμευσης, με αποτέλεσμα να χάνει τις ποιότητες ανοιχτού δυναμικού δημόσιου χώρου. Η λειτουργική οργάνωση των χώρων διακρίνεται για την καθαρότητα και τη σαφήνειά της.

Ογκοπλαστικά η σύνθεση κατορθώνει να δημιουργήσει μικρά μέτωπα προς τον αστικό περίγυρό της, παρατηρούνται όμως προβλήματα ογκοπλασίας στην άρθρωση της υψηλότερης με τη χαμηλότερη πτέρυγα και στο χώρο του γραφείου του Δημάρχου.


2_ Σήμερα Τετάρτη 11/10/2006 και ώρα 10.00 π.μ. στην αίθουσα εκθέσεων του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου συνεχίστηκε η συνεδρίαση της επιτροπής αξιολόγησης των υποβληθέντων φακέλων για τον πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προσχεδίων για την ανέγερση νέου δημαρχιακού μεγάρου.

Μετά την εξέταση και την καταγραφή των παρατηρήσεων, η επιτροπή αποφασίζει ομόφωνα την περαιτέρω αξιολόγηση των παρακάτω μελετών, συνεκτιμώντας την πρωτοτυπία της σύλληψης, την αρχιτεκτονική ποιότητα και την ενδιαφέρουσα κεντρική ιδέα ακόμη και αν υπολείπονται κάποιων απαιτήσεων του προγράμματος:

Μελέτη 72370
Μελέτη 16567
Μελέτη 43210
Μελέτη 00015
Μελέτη 20206
Μελέτη 14375
Μελέτη 28173
Μελέτη 07782
Μελέτη 12343
Μελέτη 80040
Μελέτη 30547
Μελέτη 10111
Μελέτη 50778
Μελέτη 43900
Μελέτη 13725 και
Μελέτη 11377



3_ Σήμερα Τετάρτη 1/11/2006 και ώρα 10.00 π.μ. στην αίθουσα εκθέσεων του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου συνεχίστηκε η συνεδρίαση της επιτροπής αξιολόγησης των υποβληθέντων φακέλων για τον πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προσχεδίων για την ανέγερση νέου δημαρχιακού μεγάρου.

50778
(Σε συνέχεια αρχικής της αξιολόγησης–πρακτικό 10)

Η μελέτη χαρακτηρίζεται από καθαρότητα στη διάρθρωση των όγκων της, στην εσωτερική οργάνωση των λειτουργιών της και στη δημιουργία ενός ενδιαφέροντος δημόσιου χώρου – πλατεία που βρίσκεται σε διάλογο με το χώρο του Πνευματικού Κέντρου.

Η ενοποίηση με τη νέα πλατεία της πόλης γίνεται μέσω του υπαίθριου χώρου και του διαμορφωμένου πρανούς. Η μελέτη αξιοποιεί με ενδιαφέροντα τρόπο τους γεωμετρικούς άξονες των ιστορικών κτιρίων και την προοπτική που δημιουργείται από το μεταξύ τους χώρο. Οι άξονες χαράξεών του εισβάλουν στη νέα πλατεία του Δημαρχείου και οργανώνουν το πρανές και την είσοδο του συγκροτήματος. Το τυφλό μέτωπο του κτιρίου επί της οδού Τσιρογιάννη δε βοηθά στη σύνδεση του συγκροτήματος με τις λειτουργίες του πολεοδομικού κέντρου της πόλης.

Η ενοποίηση με το χώρο του Πνευματικού Κέντρου και τα ιστορικά του κτίρια είναι επιτυχής. Οι άξονες των δύο ιστορικών κτιρίων μεταφέρονται στο συγκρότημα ως δομημένος χώρος ή ως διαμόρφωση.

Μία μόνο είσοδος στο συγκρότημα είναι ανεπαρκής λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του δημόσιου κτιρίου και τον αριθμό των πολιτών που θα διακινούνται καθημερινά.

Συνολικά η ογκοπλαστική διάρθρωση έχει ενδιαφέρον και δεν δημιουργεί μεγάλα μέτωπα προς τον αστικό ιστό, ωστόσο ο τρόπος που επιλέχθηκε να συμπληρωθεί ο κτιριακός όγκος με τον τέταρτο όροφο των δημαρχιακών υπηρεσιών, δημιουργεί δύσκολα και αμήχανα σημεία. Δίνει την εντύπωση απλής επικάθισης στον κάτω όγκο και όχι οργανικής συνέχειας του. Επιπροσθέτως, προβληματικό σημείο είναι η αναδίπλωση της πλάκας του τελευταίου ορόφου στο γραφείο του Δημάρχου διότι αναιρεί την καθαρότητα των όγκων. Τα πολύ μεγάλα δώματα δεν ενδείκνυνται για τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής.

Ο χώρος εισόδου στο κτίριο αναπτύσσεται στο ύψος όλων των ορόφων ως κενό που συνδέει τις δύο κτιριακές ενότητες του Δημαρχείου. Η κίνηση μέσα από αυτόν στους ορόφους δίδει ενδιαφέρουσα προοπτική στο χώρο που θα τονιζόταν καλύτερα αν υπήρχε δυνατότητα φωτισμού από την οροφή. Κρίνεται επιτυχής η επίλυση των γραφειακών χώρων και η υιοθέτηση διαδρόμων μικρού μήκους.

Σημειώνεται ότι δεν είναι επιτυχής η τοποθέτηση – έξοδος ΑΜΕΑ σε άμεση σχέση με το χώρο του φουαγιέ. Η ανισοσταθμία στο δάπεδο του πρώτου υπογείου δε δικαιολογείται.

Στις όψεις οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες διαμορφώνουν πετάσματα μπροστά από το δομικό σκελετό του κτιρίου. Η εικόνα τους όπως εμφανίζεται στις όψεις δεν είναι τόσο επιτυχημένη, όσο η πλεγματική οργάνωσή τους στη μακέτα, όπου τονίζεται ο δομικός σκελετός του κτιρίου που δίνει μία μικροκλίμακα στην επεξεργασία των όψεων. Η υιοθέτηση των περσίδων στον όγκο των δημαρχιακών λειτουργιών δε συνδιαλέγεται μορφολογικά με τα υπόλοιπα στοιχεία των όψεων, έτσι ώστε τελικά να δίνει επίπλαστη εντύπωση.

Λόγω του προχωρημένου της ώρας, η επιτροπή διέκοψε τις εργασίες της, για να συνεχιστούν στην επόμενη συνεδρίαση.


4_ Σήμερα Πέμπτη 2/11/2006 και ώρα 9.00 π.μ. στην αίθουσα εκθέσεων του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου συνεχίστηκε η συνεδρίαση της επιτροπής αξιολόγησης των υποβληθέντων φακέλων για τον πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προσχεδίων για την ανέγερση νέου δημαρχιακού μεγάρου.

Η επιτροπή συνεχίζοντας την αξιολόγηση των 6 μελετών, τις κατατάσσει και απονέμει τα βραβεία ως εξής:

1. Α΄ Βραβείο: Μελέτη 20206
2. Β΄ Βραβείο: Μελέτη 30547
3. Γ΄ Βραβείο: Μελέτη 12343

και τρεις ισότιμες Εξαγορές:
Μελέτη 50778
Μελέτη 00015
Μελέτη 43210


Οι αντιρρήσεις μου στα λεγόμενα της κριτικής επιτροπής έχουν να κάνουν με το ότι
α. είναι πρακτικά αδύνατον λαμβάνοντας υπόψην την υψομετρική διαφορά ανάμεσα στην οδό Τσιρογιάννη και τον κεντρικό δρόμο (λεωφόρος Δωδώνης καθώς και την πρόταση που υποτίθεται ότι θα υλοποιηθεί στην από πάνω πλατεία, να ενώσουμε οπτικά ή με μια κίνηση τέλος πάντων το χώρο του νέου δημαρχείου με την κεντρική λεωφόρο. Εξ'ου και το "στενό μέτωπο" προς τον δρόμο αυτό και η επιλογή της τοποθέτησης της βασικής εισόδου.
β.η είσοδος σε ένα δημόσιο κτίρο κατά την γνώμη μα ςπρέπει αν είναι μια και μοναδική. Όχι πίσω πόρτες, όχι πλαινές, όχι δευτερεύσουσες και τριτεύουσες πόρτες που να ανοίγουν σε ένα φαρδύ διάδρομο και να ψάχνεσαι για το που θα πας. Μια είσοδος, με πολλές πόρτες όμως, ήταν η λύση που επιλέξαμε.
γ. αυτό με το ότι δεν είναι καλό που οι ανάπηροι μπαίνουν μαζί με τους υπόλοιπους ανθρώπους τι ήταν? πρέπει να τους βάζαμε από την πίσω πόρτα?

Για τις όψεις και το γραφείο του δημάρχου ναι, θα μπορούσαμε να τα είχαμε επιλύσει καλύτερα ή διαφορετικά τέλος πάντων. Και λέω διαφορετικά (άρα υπό ένα άλλο σύστημα αξιών "καλύτερα") γιατί η αλήθεια είναι ότι ο τρόπος που αντιμετωπίσαμε το θέμα είχε -από την σύλληψή του- άλλη οπτική από αυτή που ακολουθείται σύνηθως στους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς στην Ελλάδα. Χωρίς να έχουμε κάνει καμμιά εξαιρετικά avant garde λύση που δεν μπορεί να χτιστεί αν δεν αλλάξει πρώτα το σύμπαν. Anyway.

Τέλος.
Σας ευχαριστώ όλους πολύ για την αξέχαστη εμπειρία. Είμαι περήφανη για αυτή τη δουλειά!

Labels:

|

Monday, April 23, 2007

50778: δημαρχείο Ιωαννίνων (σχέδια)

συνέχεια από εδώ



Μετά από 4 μήνες εξαντλητικής δουλειάς, πολλά πράγματα που μάθαμε και ξενύχτια beyond our wildest dreams, η πρόταση της ομάδας μας για το νέο δημαρχείο Ιωαννίνων, κατατέθηκε στον διαγωνισμό.

Εννιά μήνες μετά, μάθαμε ότι ανάμεσα στα 3 βραβεία και στις 3 εξαγορές που δόθηκαν, πήραμε (ανέλπιστα?) τη μια. Ακολούθησε ένα μίγμα πανηγυρισμών, μικρής απογοήτευσης που δεν πήραμε κάτι παραπάνω και ένα πάρτυ με τρελές φωτογραφίες. Πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ότι έφτασε και η αποφράδα ώρα να πάρουμε την αστρονομική(:Ρ) αμοιβή μας, ενώ όσοι περάσουν από τα Γιάννενα από 10 ως 18 του Μάη, θα δουν και τις 75 προτάσεις (ρεκόρ σύμφωνα με τους παλιούς) που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, σε μια έκθεση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών. Από φίλους γνωρίζω ότι έλαβαν μέρος πολλά και γνωστά γραφεία στο διαγωνισμό. Σίγουρα λοιπόν θα έχει ενδιαφέρον.

Σε αυτό το post παρουσιάζονται τα σχέδια που κατατέθηκαν στο διαγωνισμό, ενώ θα ακολουθήσει άλλο ένα με φωτογραφίες της μακέττας και τα όσα έγραψε η κριτική επιτροπή για το project τα διάφορα στάδια κρίσης του. Όλες οι φωτογραφίες κλικάρονται και μεγενθύνονται για το ευκρινές της υπόθεσης. Feel free για σχολιασμό, είτε θάψιμο είτε δάφνες. Επειδή όμως είμαστε πολύ προχό, προτιμούμε το πρώτο. :Ρ

Σημείωση: στο διαγωνισμό, δεν επιτρεπόταν η χρήση χρώματος στα σχέδια, οπότε επιλέχτηκε η χρήση αποχρώσεων του γκρι για την επίτευξη του ποθητού οπτικού αποτελέσματος. Όλα τα σχέδια που βλέπετε, ήταν κολλημένα σε πινακίδες μεγέθους Α0 (1189cm χ 841cm). Η ομάδα μας, όπως και όλες οι ομάδες, συμμετείχε ανώνυμα, επιλέγοντας ένα 5ψήφιο κωδικό, ο οποίος και αναγραφόταν πάνω σε κάθε τι. Ένας σφραγισμένος με βουλοκέρι φάκελος αποκάλυπτε τα ονόματα της ομάδας στους κριτές και ανοίχθηκε μετά το πέρας της διαδικασίας αξιολόγησης. Ο δικός μας κωδικός, προιόν ενδελεχούς σκέψης και εργατοωρών γέλωτα, ήταν ο 50778.



Για ορεκτικό σερβίρεται ένα 3d για τη γενική άποψη του κτιρίου, από τη μεριά των 2 χαμηλών τούρκικων κτιρίων, που ορίζουν και την είσοδο στην πλατεία μπροστά του. Το κτίριο δεν έχει ψηλούς όγκους μπροστά από τα δυο χαμηλά αυτά διατηρητέα, ενώ ο κύριος όγκος του αναπτύσσεται, παράλληλα προς τους δυο δρόμους (Σολωμού και Αγ. Μαρίνας), εκεί δηλαδή που υπάρχουν ήδη 5όροφα, 6όροφα και 7όροφα άθλιας αισθητικής οικοδομήματα. Σκοπός είναι με το Γ που σχηματίζει, να ορίσει τόσο μια "πλάτη" για την πλατεία μπροστά του, όσο και την είσοδο στο δημαρχείο αυτό καθεαυτό.




τοπογραφικό


κάτοψη ισογείου


κάτοψη πρώτου ορόφου

Συνθετικά, το κτίριο αποτελείται από δυο επίμηκεις όγκους, που αρθρώνονται με ένα αίθριο. Κατά μήκος των δυο πλευρών του αιθρίου, υψώνονται οι δυο πυρήνες των κάθετων κινήσεων: σκάλες και ασανσέρ δηλαδή. Περιμετρικά του αιθρίου, δυο φαρδιοί διάδρομοι-εσωτερικά μπαλκόνια διαμορφώνουν ένα περιμετρικό δακτύλιο κίνησης. Ο δακτύλιος αυτός "δίνει" με τη σειρά του σε δυο διαδρόμους κίνησης, στον άξονα του κάθε επίμηκη όγκου. Τα γραφεία εκατέρωθεν αυτού του άνετου διαδρόμου(σαφώς φαρδύτερος από τα ελάχιστα που ορίζει ο νόμος), ορίζονται κατά κανόνα από γυάλινα χωρίσματα έτσι ώστε (σε συνδυασμό με τα μεγάλα ανοίγματα στις όψεις)να επιτυγχάνεται άπλετος φυσικός φωτισμός στο εσωτερικό του κτιρίου.


κάτοψη δεύτερου ορόφου


κάτοψη τρίτου ορόφου

update: Ο τρίτος όροφος, ο καθεαυτό χώρος του δημαρχείου (γραφείο δημάρχου και αντιδημάρχων) ακολουθεί εντελώς άλλη λογική από το υπόλοιπο κτίριο. Στην ουσία είναι ένας όγκος που "κάθεται" πάνω στο υπόλοιπο κτίριο, δεν είναι επενδεδυμένος με ντόπιο πέτρωμα όπως το υπόλοιπο κτίριο και δεν ακολουθεί την ίδια λογική ανοιγμάτων. Θέλαμε να ξεχωρίζει εμφανώς. Να είναι ένα showcase διαφάνειας και ειλικρίνειας, αρετές που θεωρητικά αποτελούν την ουσία ενός δημοκρατικούς πολιτεύματος και μιας διοίκησης που δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Για αυτό και είναι τοποθετημένος στο υψηλότερο σημείο του κτιρίου, είναι φτιαγμένος από εμφανές μπετόν και οι δυο διαμήκεις πλευρές του είναι εντελώς διαφανείς (με εξωτερικές σταθερές φαρδιές ξύλινες περσίδες κατά μήκος των όψεων για τον ηλιασμό). Το γραφείο του δημάρχου ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα, γιατί εκεί η πλάκα "σπάει", σχηματίζοντας ένα G, όπως φαίνεται και στις όψεις. O ψηλός χώρος από κάτω, είναι ο χώρος που είναι αφιερωμένος στον εκλεγμένο ηγέτη της πόλης.
Φανταζόμασταν τι ωραίο θα ήταν να περνάς βραδάκι από τον γύρω χώρο και να βλέπεις πίσω από τις περσίδες φως και σιλουέττες στο γραφείο του δημάρχου. Υπό μια έννοια, είναι σαν να επιστρέφεις κάτι σε όσους σε ψήφισαν.


κάτοψη δωμάτων


κάτοψη των δυο υπογείων (garage και μηχανολογικές εγκαταστάσεις)


όψεις 2 από τις 4


όψεις, άλλες 2 από τις 4


τομές 2 από τις 5


τομές, άλλες 2 από τις 5


τομή, 1 (και τελευταία) από τις 5

Labels:

|

Friday, April 20, 2007

εαρινή σύναξη

σημείωση:

Αγαπητό ημερολόγιο,
H M.τΠ.Ε. (μετά το Πάσχα εποχή) εξελίσσεται ομαλά. Τις τελευταίες δυο ημέρες (που πάω) στο γυμναστήριο, γίνεται της ζουρλής.

11 το βράδυ και όλοι (παλιοί & νέοπες) να κοπανιούνται αλύπητα στους διαδρόμους, κοιτώντας το πόσες θερμίδες καίνε, με το μυαλό στις παραλίες και τις οθόνες απέναντι να δείχνουν μοντέλα σε πασαρέλες. Τα ψάρια είναι πολλά (πάρα πολλά) ενώ η παλιοσειρά δείχνει εξαιρετική φιλοπονία: οι περισσότεροι άντρες, βάζουν τρελά βάρη στα μηχανήματα και εκτελούν τις ασκήσεις με δόντια σφιγμένα και χοντρές στάλες κάματου να γυαλίζουν στο μέτωπο και το λαιμό. Επίσης (παρότι δεν διαθέτω ακόμη τους ιδανικούς κοιλιακούς) άπαντες στραβολαιμιάζουν να με κοιτάνε όταν περνάω. Περισκόπιο κανονικό. Άνοιξη λέμε. Χτες ήρθε και μια παρέα από κοπέλες. Έδειχναν να βαριούνται και να έχουν εξουθενωθεί. Είχαν πλάκα που μια άσκηση έκαναν, 5 λεπτά γέλαγαν μεταξύ τους.

Αγαπητό ημερολόγιο, μέχρι τον Ιούλιο υποθέτω δεν θα έχουμε κρούσματα σνομπισμού ή μονομαχίας (μεταξύ των αρσενικών τουλάχιστον). Μετά θα μετράνε άπαντες τις "φέτες" τους, τις οποίες και θα ξεχάσουν με το πρώτο daquiri στην νυχτερινή παραλία. Γενικά, μετά το Πάσχα, οι περισσότεροι δείχνουν να ζουν με τη σκέψη των διακοπών. Αναρωτιέμαι γιατί.

Labels:

|

Tuesday, April 17, 2007

some data

Για τους μανιακούς των δεδομένων και της αρχιτεκτονικής, ιδού ένα site για το επάγγελμά μας πανευρωπαικώς. Νομοθεσίες, αριθμοί, πότε μπορείς να κάνεις τι και σε ποια χώρα, σύλλογοι κλπκλπ. Από μια γρήγορη ματιά μου φάνηκε αρκετά χρήσιμο. Ποτέ δεν νόμιζα πως έξω τα πράγματα είναι πιο εύκολα ή πιο καλά. Οι άνθρωποι που θέλουν την ποιότητα κάνουν τη διαφορά. Παντού. Και εδώ.

Labels:

|

Friday, April 13, 2007

αντίστροφη μέτρηση

Έχει αρχίσει να μου τη βαράει.

Είχα πάρει την απόφαση όταν τελείωσα την αρχιτεκτονική και το master, να δουλέψω για 2-3 χρόνια για να αποκτήσω εμπειρία σε διάφορους τομείς. Ιδιωτικά έργα συνηθισμένα, ιδιωτικά υψηλής ποιότητας, έπιπλα, διαμόρφωση εσωτερικών χώρων, μελέτες δημόσιων κτιρίων, αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς... πάνω-κάτω αυτά. Για να δω τι μου αρέσει και να μάθω.

Τώρα έχω συνειδητοποιήσει ότι όλα αυτά ήταν απαραίτητα μα δεν πρόκειται ποτέ να μάθεις τα πάντα. Και για αυτό όλοι έχουν συνεργάτες που μοιράζονται μαζί τους τεχνογνωσία, εμπειρία, μελετιτικά πτυχία.

Οπότε πρέπει απλά κάποια στιγμή να τραβήξεις τη γραμμή.


Ιδίως αν δεν θες να είσαι για πάντα "υπάλληλος". Το βάζω σε εισαγωγικά διότι στο δικό μας χώρο, οι "υπάλληλοι", βαφτίζονται επίσης συνεργάτες, έχουν μπλοκάκι και συνδυάζουν και τα μειονεκτήματα των υπαλλήλων (σε έλλειψη ανεξαρτησίας και επίπεδο αμοιβής) και των ελεύθερων επαγγελματιών (σε ανυπαρξία 14 μισθών, πληρωμή από την αμοιβή σου του ταμείου που σε καλύπτει, ημερών αδείας όπως επίσης και στις ατελείωτες ωρες δουλειάς). Τι καινοτομία! Τεσπά, εμένα δεν με ενδιαφέρει αυτό οπότε γιατί να σκάω?

Αυτό τον καιρό βγαίνει η άδεια από την πολεοδομία Ιωαννίνων της πρώτης μου κατοικίας. Είναι μια μονοκατοικία για κάτι θείους μου στα Γιάννενα. Το καλό ήταν ότι ήθελαν κάτι μοναδικό και μπορούσαν να το υποστηρίξουν οικονομικά. Το άλλο καλό είναι ότι χαίρονται πολύ οι ίδιοι γιατί όλοι όσοι έχουν δει τα σχέδια, μηχανικοί φίλοι, οι τύποι στην πολεοδομία, άλλοι γνωστοί, τους συγχαίρουν και μαζί με αυτούςκαι εμένα. Χαίρομαι πολύ. Και για τον εαυτό μου μα ιδίως για τους πελάτες μου. Χτες με πήραν τηλέφωνο στις 11:00 το βράδυ για να μου πουν ότι χαίρονται πολύ για τη συνεργασία μας και το αποτέλεσμα. Ελπίζω να βγει το ίδο καλό και στην κατασκευή το σπίτι. Και για να το εξασφαλίσω αυτό, θα είμαι κέρβερος μη γίνει καμμιά κακοτεχνία.

Μόλις κάτσουν καναδυό δουλειές μαζεμένες, την κάνω. Ανησυχώ λίγο μέχρι να γίνει αυτό μα φροντίζω να μην αρήσει πολύ. Νιώθω ανυπομονησία. Και κρυφή χαρα. Και δύναμη συσσωρευμένη.

Δεν πάει άλλο.

Labels:

|

Wednesday, April 11, 2007

ορεσίβιο λεξικό

-ή μια ώρα με λίγο τσίπουρο και τον Άρη(*)-

καθημερινότητα
κανταρέλα (μάλλον ιταλικής προέλευσης) : κομβόι, ο ένας πίσω από τον άλλον
παζαρόξ(υ)λα : (σύνθετο), ξύλα κομμένα για πούλημα στο παζάρι
ζουμπουχλιάζω : κάνω αλοιφή, λιώνω (π.χ. θα σε ζουμπουχλιάσω = θα σε λιώσω)
σκούπρο : σκουπίδι (μεταφορικά: άνθρωπος χαμηλής –υπο- στάθμης)
παταγούδιασα : κρύωσα
μπούντιασα : παταγούδιασα
απόρρ(ι)χνω: αποβάλω
λάρωμα : ξάπλωμα, ηρεμία
καλτσερά: εσώρουχα, ασπρόρουχα (π.χ. πήγε να πλύν’ τα καλτσερά στο ποτάμι = πήγε να πλύνει τα εσώρουχα στο ποτάμι)
τα πέρα δώθε: τα πράγματα καθημερινής χρήσης
ζγκαϊδός: αλλήθωρος
καταϊ΄ς : κατά-γής, κάτω
αργανέλα: τύπος σκοινιού

καταχρήσεις
ντέργα : τέζα, knock out (π.χ. όταν κάποιον έχει πιεί πολύ, πέφτει «ντέργα»)
γκορδωμένος : ντέργα
αντράλα : ταραχή (π.χ. αντράλα στο κεφάλι = ταραχή στο κεφάλι)

τοπογραφία
γλιτσ(ι)νάρια (προφέρεται γκλιchνάρια) : βουνά με χαράδρες ή απότομο /επικίνδυνο έδαφος
στεφάνια : γκλιτσ(ι)νάρια
ζ(ω)νάκι: στενό πέρασα
μτσούτα (προφέρεται μchούτα): καταρράκτης

flora
μπίσλιες : τύπος μικρού και αρωματικού αχλαδιού
μπούνιες : τύπος μεγάλου αχλαδιού
μπίστια (τα) : πουρνάρια
ροκίσιο : καλαμποκίσιο


fauna


κανούτα: γκρίζα γίδα (μεταφορικά: η γριά γυναίκα)
καρέσω (προφέρεται καρέshω) : κόκκινη (για ζώα κοκκινωπού χρώματος)
στάλωμα: κοιμάμαι (για ζώα, τα ζεστά μεσημέρια, π.χ. έβαλε τα ζώα για στάλισμα)
σκαρίζω: ξυπνάω τα ζώα


εκφράσεις
όρσε : όρισε, πρόσταξε, διέταξε (χρησιμοποιείται σαν απάντηση, σήμερα πια μόνο από τις μεγάλης ηλικίας γυναίκες προς τους συζύγους τους)

ταπίπκα : μπρούμυτα, ανάποδα (π.χ. γύρισα/έπεσα ταπίπκα = γύρισα/έπεσα μπρούμυτα)

θεραπεύτ(η)κα: ευχαριστήθηκα (εκφωνείται ως επιφώνημα ευχαρίστησης μετά από οτιδήποτε μπορεί να προσφέρει ευχαρίστηση)


ακατάλληλα για κάτω των 18

μπροστομούνα: γυναίκα ελευθερίων ηθών, πουτάνα

καλαφατίζω (την) :
επιδίδομαι στη γενετήσια πράξη με (την), πηδάω (την), φυστικώνω (την) κλπ.

σέρνομαι : επιδίδομαι στη γενετήσια πράξη (κυρίως για ζώα, π.χ.: τα μλάρια σέρν[ο]ταν: τα μουλάρια αναπαραγόντουσαν)

(*): Σημειώσεις από μια ώρα σε καφενείο της Ηπείρου, που τα φώτα πέφτουν στο γκεσταριλίκι του ξανθού γαλανομάτη ορεσίβιου 60άρη Άρη (δις). Ο Άρης πρέπει να είναι θείος μου καθόσον όλοι έχουμε κάποια συγγένεια μεταξύ μας, αλλά άντε βρες την. Κάθε φορά που με βλέπει μου λέει πόση εντύπωση του είχε κάνει που με είχε δει να σκιτσάρω την εκκλησία του χωριού. Έμοιαζε!!!, λέει έκαμβος. Ως φοιτήτρια τράβηξα ένα γερό κόλλημα με τη ζωγραφική once. Τεσπά, ως ένας από τους πρώτους που με αναγνώρισαν, του υποσχέθηκα να τον σκιτσάρω και τον ίδιο αν μοιραστεί μαζί μου την προαναφερθείσα ορεσίβια ορολογία.

Labels:

|