Tuesday, August 17, 2004

κάτω από το πεζοδρόμιο, η παραλία

Όταν τον Μάη του ’68 κυριαρχούσε στους δρόμου του Παρισιού το σιτουανιστικό (situanionist) σύνθημα «κάτω από το πεζοδρόμιο η παραλία» ποιός θα το περίμενε πως ο σημερινός δήμαρχος του Παρισιού θα το έκανε πράξη! Οι situationists μπορεί να μιλούσαν κατά βάθος για φαντασία, ελευθερία και επανάσταση, αλλά το γοητευτικά ουτοπικό και σχεδόν διονυσιακό αυτό σύνθημα του 68, έγινε πράξη πρόσφατα!!!

Για να συννεοούμεθα, οι σιτουανιστές ήταν μια ομάδα καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων, διανοουμένων κλπκλπ, αναρχοαυτόνομων ιδεών, που απαιτούσαν η πόλη-μουσείο να μην είναι τόσο καθώς πρέπει και να αποκτήσει ζωή. Για αυτό οργάνωναν στην πόλη διάφορα αλλοπρόσαλα δρώμενα (θα τα λέγαμε σήμερα performance acts) από το πουθενά όπως π.χ. να κάνουν πικ-νικ στη μέση του πεζοδρομίου στο κέντρο της πόλης.

Ε, όπως διάβασα στο Νewsweek o δήμαρχος του Παρισιού Bertrand Delanőe, φαίνεται να θέλει να αφήσει ιστορία σε αυτή την πόλη. Ο δημοφιλής σοσιαλιστής Delanőe, που το 2002 επέζησε από μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον του με μαχαίρι από ομοφοβικό(καθότι ομοφυλόφιλος), όχι μόνο έχει αναγγείλει την ανακατασκευή του εμπορικού κέντρου Les Halles, κοντά στο Beaubourg, αλλά έχει γεμίσει τους πεζόδρομους δίπλα στον Σηκουάνα με ξαπλώστρες για να μαυρίζουν οι παριζιάνοι που δεν είναι σε κάποια μεσογειακή παραλία. Έξω από το δημαρχείο υπάρχει επίσης και αμμουδιά για να παίζουν οι φίλαθλοι ηλιο-λουόμενοι.

Εξάλλου, αυτή η πόλη έχει παρελθόν που γεννήθηκε στους δρόμους: από τα οδοφράγματα της γαλλικής επανάστασης του 1789, στον βαρόνο Haussmann του 1860 και τον δήμαρχο Pompidou των ‘70s.

Ο Ναπολέων ΙΙΙ ανέθεσε στον βαρόνο τον επανασχεδιασμό της πόλης για να αποφευχθούν οδοφράγματα και μελλοντικές επαναστάσεις, καθώς και για λόγους υγείας και αερισμού της παλιάς λαβυρινθώδους πόλης. Το αποτέλεσμα; Γκρεμίζεται το 60% του κεντρικού Παρισιού, για να εφαρμοστεί ένα πολεοδομικό σχέδιο με φαρδείς μεγάλους άξονες που έκοβαν σαν τούρτα τον υπάρχοντα πολεοδομικό ιστό, χωρίς να λογαριάζουν τίποτα.

Κάτι σαν το κομμένο στη μέση Φίξ, στην Αθήνα ας πούμε. Ο οραματιστής δήμαρχος Pompidou αποφασίζει να «προικήσει» την πόλη με μερικά νέα μνημεία: μουσεία (CENTRE POMPIDOU), μνημεία κατά μήκος και στο τέρμα των μνημειακών αξόνων του Haussmann (La Defence)

Βρίσκεται αυτή η πόλη στην αυγή μιας νέας περιόδου; Είναι ο Delanőe ένας αξιόλογος οραματιστής ή ένας φελλός που θέλει να εντυπωσιάσει; Θα δείξει. Περιμένω με ενδιαφέρον. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος πάντως, μακάρι αυτές οι οραματιστικές λογικές να βρούνε μιμητές και στην Ελλάδα, γιατι ως τώρα μόνο κάγκελα και συντριβάνια έχουμε δει.

P.S.: ta aparaita links gia na parakolouthisei kapoios afta pou leo, arnoude edo kai 5 ores na boune xoris na gamisei to blogger afta pou grafo.... me situanionist humor, analamvanei tin protovoulia na kanei collage tou keimenou mou kata voulisi :( -epifylassomai-

|

0 Comments:

Post a Comment

<< Home