Wednesday, September 01, 2004

η συνέλευση των ζώων έλαβε τέλος

Απορία το είχα. Σε κάτι trivial persuit το πρωτοάκουσα...Όλο μου καθότανε η ερώτηση ποια ζώα είναι τα σύμβολα των δημοκρατικών και των συντηρητικών στο αλλαργινό USA. Κάτι η απρόσμενη παρουσία σήμερα του internet στην εστία, κάτι οι επερχόμενες εκλογές στο αλλαργινό far west, κάτι το συνέδρο των συντηρητικών στη Νέα Υόρκη, έψαξα και έμαθα. Οι λόγοι δεν είναι πολύ σαφείς, αλλά τα links μπορεί να λύσουνε τις περαιτέρω απορίες. Έχουμε και λέμε:

REBUBLICAN PARTY / ELEPHANT
Αν και θεωρείται παλιότερη η χρήση του, τυπικά ο συμπαθής ελέφας λανσάρεται από τον σκιτσογράφο Thomas Nast στις 7 του Νοέμβρη 1874, στο Harper's Weekly. Σύμβολο δύναμης.
Στις αρχές του αιώνα μεν, στο εξωτικό Midwest προτιμούσαν τον (πιο μεγαλειώδη είναι η αλήθεια) αετό. Λυπάμαι, κέρδισε ο ελέφαντας!

DEMOCRATIC PARTY / DONKEY
O δε παιχνιδιάρης γάιδαρος, λανσάρεται ξανά από τον Thomas Nast, το 1870 όμως, στο Harper's Weekly. 10 χρόνια μετά ο γάιδαρος αναγορεύτικε και τυπικά το σύμβολο των δημοκρατικών. Σύμβολο επιμονής.
Το, καθώς όλα δείχνουν, ξεροκέφαλο Midwest (ίσως και ολίγον τις απομονωμένο) στις αρχές του αιώνα προτιμούσε τον κόκορα. Αγγλιστί: rooster.

Από τότε οι αμερικάνοι πολιτικοί ήτανε χαλαροί με τους σκιτσογράφους ή αυτούς που τους σατιρίζανε. Αν και τα συγκεκριμμένα σκίτσα δεν θίγουνε ιδιαιτέρως τα κόμματα, σκέφτομαι: Υπήρχε από τότε επικοινωνιακή πολιτική και όλοι είμαστε φίλοι και δεν μας ενοχλεί τίποτα? Μωρέ μπράβο!

Απορία: Ο Michael Moore στο συνέδριο των Συντηρητικών, που τον είδα πριν στο BBC, είχε φέρει μαζί και κάμερα;

|

0 Comments:

Post a Comment

<< Home