Sunday, November 21, 2004

the contempt

Αν το ήξερα πως 4 μήνες μετά θα το μοίραζε το Βήμα της Κυριακής αύριο, δεν θα το έπαιρνα τρέχοντας σε DVD από το Amazon, νομίζοντας πως δεν θα το ξαναέβρισκα μπροστά μου... Αυτό το σπίτι, σε αυτό το natural setting, με την Brigitte τσίτσιδη να κάνει ηλιοθεραπεία στην ταράτσα(αλλά τι ταράτσα!), τον Fritz Lang να παίζει και τον Godard να σκηνοθετεί την (mepris/contempt/)περιφρόνηση... τι άλλο να θέλει κανείς?

Α, και ένα bonus(αφιερωμένο στο varometro): Απέναντι από την Νάπολη υπάρχει το νησάκι Capri. Στο Capri, υπάρχει σκαρφαλωμένη και απομονωμένη από τα εγκόσμια μια cult icon η casa Malaparte.


Casa Malaparte a Capri (bird's eye view) Posted by Hello


casa Malaparte (side view) Posted by Hello

Το σπίτι ανήκε στον ιταλό συγγραφέα Curzio Malaparte, που προσχώρησε στο φασiστικό κόμμα της Ιταλίας ως νέος για να καταλήξει μαοικός! Χτίστηκε κόντρα σε κάθε νόμο της Ιταλίας της εποχής, αλλά μόλις τελείωσε έγινε το σύμβολο της ιταλικής αρχιτεκτονικής του μοντερνισμού. Έγινε όμως και κάτι παραπάνω από αυτό. Έγινε το παράδειγμα της ισχυρής προσωπικής θέλησης. Ο κύριος Malaparte άλλαξε μισή ντουζίνα αρχιτέκτονες(και πολιτικές παρατάξεις) μέχρι να κάνει το όνειρό του πράξη. Ήθελε το σπίτι του να είναι αυτός. Ξεχωριστός, μοναδικός, απομονωμένος, άγριος σαν το τοπίο γύρω του, τολμηρός σαν τα σκαλιά που ανεβαίνουν στην ταράτσα. Να καθαρίζει το μυαλό.
Και όλα αυτά σε ένα σπίτι με 6,6 μέτρα πλάτος και 28 μήκος.

Αυτά τα ολίγα. Α, συναντάται και σε blog!!!

|

0 Comments:

Post a Comment

<< Home