Monday, January 02, 2006

αρχιτεκτονική: την γνωρίσαμε, την αγαπήσαμε και τη θέλουμε ..... ΤΩΡΑ!


* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο σημερινό φυλλο των Νέων σε ένθετο με τίτλο "12+1 bloggers γράφουν ΤΑ ΝΕΑ για το 2006". Το link μέχρι την ώρα που ανέβαζα αυτό το post το link περιείχε μόνο την εισαγωγή στο ένθετο, αλλά με μια σύντομη αναζήτηση βρήκα τελικά όλα τα κείμενα των bloggers. Το δικό μου είναι τελικά εδώ. Στην -original- εκδοχή του κειμένου που ανεβαίνει στο blog, με italics φαίνονται οι λέξεις που δεν δημοσιεύτηκαν. H αλήθεια είναι ότι είχα πει να μου στείλουν ένα email τουλάχιστον... αλλά τεσπά, φαντάζομαι ότι δεν έγινε με κακή πρόθεση και ότι όλα οφείλονται στο γνωστό μπάχαλο που λαμβάνει χώρα στους εργασιακούς χώρους λίγο πριν τις γιορτές. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους. :) *



Ένα χρόνο πριν, τέτοια εποχή, οι εφημερίδες και τα περιοδικά γέμιζαν τις σελίδες τους με συμπεράσματα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες: Τι κερδίσαμε και τι χάσαμε, σε όλους τους τομείς. Με χαρά έβλεπα τότε την αρχιτεκτονική να έχει μπει στο επίκεντρο της συζήτησης. Γιατί όλοι όσοι ασχολούνται με το αντικείμενο γνωρίζουν ότι η ποιότητα της παραγόμενης αρχιτεκτονικής, αλλάζει μόνο όταν ο κόσμος –για τον οποίο όλα αυτά γίνονται- μαθαίνει να εκτιμάει και να ζητάει το καλύτερο. Γιατί έχει καταλάβει ότι η αρχιτεκτονική είναι ο καθρέφτης του και γιατί ξέρει ότι του αξίζει το καλύτερο. Κάτι η έλλειψη αρχιτεκτονικής παιδείας όμως, κάτι η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η μεμψιμοιρία, μέχρι πρόσφατα νομίζαμε ότι δεν μπορούμε να αποκτήσουμε το καλύτερο. Και τα λόγια από καιρό δεν μας πείθουν. Μας πείθουν όμως οι πράξεις.

Με χαρά λοιπόν βλέπω ότι ένα χρόνο μετά, οι συζητήσεις για το στέγαστρο του Calatrava στο Ολυμπιακό Στάδιο, την Ομόνοια και το νέο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς φαίνεται να έχουν ξυπνήσει το ενδιαφέρον. Έχουν δώσει τη θέση τους στις κουβέντες για τα πολυκαταστήματα στο κέντρο της Αθήνας και κοντά στην Αττική Οδό ή το νέο κτίριο της Εθνικής Ασφαλιστικής στη Λεωφόρο Συγγρού. Τώρα όλοι περιμένουμε να ολοκληρωθεί η ανέγερση – στον ίδιο δρόμο- του νέου «Μεγάρου Γραμμάτων και Τεχνών» του Ωνάσειου Ιδρύματος, της ανακατασκευής του κτιρίου Fix που θα στεγάσει το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Καλλιρρόης και τόσων άλλων.

Δεν ήταν όλα ρόδινα όμως. Έχουμε πάθει και έχουμε μάθει. Ένα χρόνο μετά, έχουμε μάθει να ζητάμε την υπογραφή πίσω από το κτίσμα. Δεν μας απασχολεί η εθνικότητα ή η ηλικία του αρχιτέκτονα. Ζητάμε να γίνονται ανοιχτοί δημόσιοι διαγωνισμοί για να αναδειχθεί ο καλύτερος. Να ξέρουμε πως λέγεται ο δημιουργός και να εφαρμόζεται κατά γράμμα αυτό που επιβραβεύσαμε. Για να ξέρουμε ποιον να κατηγορούμε ή να επιβραβεύσουμε στο κάτω κάτω.

Ένα χρόνο μετά, περιμένω με αγωνία τη συνέχεια. Καλή χρονιά.

|

8 Comments:

At 1/02/2006, Blogger Mirandolina said...

Συγχαρητήρια και καλή χρονιά!

 
At 1/02/2006, Blogger evee said...

Επίσης Mirandolina και ευχαριστώ!

 
At 1/03/2006, Blogger Oneiros said...

Συγχαρητήρια για τη δημοσίευση. Άσχετα με τις όποιες υποτιθέμενες προθέσεις του ΔΟΛ απέναντι στην μπλογκόσφαιρα, νομίζω πως γίνονται θετικά βήματα για τον πλουραλισμό στον τύπο. Προφανώς, το ..grain of salt σε τέτοιες συναλλαγές είναι απαραίτητο, η εκμετάλλευση αμοιβαία (πολύ καλά έκαναν, δηλαδή, όσοι άδραξαν την ευκαιρία για να θίξουν σημαντικά θέματα με τις 300 λέξεις που τους αναλογούσαν) και οι περικοπές αναπόφευκτες (tradeoffs, που λέει κι ο Τελαμώνας), συνεπώς καλά έκανες και ανέβασες το άρθρο σου στην πλήρη του μορφή.

Και εις ανώτερα, evee :-)

 
At 1/03/2006, Blogger S G said...

"Ζητάμε να γίνονται ανοιχτοί δημόσιοι διαγωνισμοί για να αναδειχθεί ο καλύτερος."

απο το στομα σου και στου θεου ταυτι :-)

 
At 1/04/2006, Blogger evee said...

Πέρα από τα γνωστά φαγώματα κάθε φορά που κάποιος δημοσιεύει κάτι σε άλλο μέσο (έχω πει τις απόψεις μου στο παρελθόν σε αυτό εδώ το blog, όποιος γουστάρει ας ψάξει να βρει),


θα πω εδώ το παράπονό μου: έχω βαρεθεί να δείχνει κάποιος το φεγγάρι και να κουβεντιάζουν για το δάχτυλο. Για να μην βιαστούν μερικοί, προφανώς δεν μιλάω για εμένα, όχι από σεμνοτυφία μα γιατί το κείμενο το οποίο έγραψα είχε ένα ξεκάθαρο ύφος και ήταν πάνω σε μια θεματολογία που -αν και αυτό καριβώς θέλω να πολεμήσω- από πολλούς θεωρείται εξειδικευμένη. Για τους υπόλοιπους όμως? Λίγα τα λόγια που ακούστηκαν επί της ουσίας. Όσο για εμένα, είναι τόσο απλό που καταντάει βαρετό: δεν ψάχνω κανέναν να με πατρονάρει με τις συμβουλές του. Ο καθένας έχει τη δική του γνώμη και εγώ έχω τη δική μου. Το να κρίνει κανείς τις πράξεις μου είναι λογικό. Το να τις κρίνει και να αδιαφορεί τι λέω είναι ολίγον τις στενόμυαλο. Και λυπάμαι αλλά δεν έχω χρόνο να ασχολούμαι με τέτοια. Άσε που χάνω και ενέργεια. Έχω να δω το φεγγάρι.

Έτσι σας ευχαριστώ πολύ παιδιά για τα 2 the point σχόλια. Είναι πολύτιμα. :)

 
At 1/04/2006, Blogger alombar42 said...

Επιτρέψτε μου... για χαλάρωση :)

Τρεις φοιτητές του Πολυτεχνείου διαφωνούσαν στο τι ήταν αυτός που έφτιαξε τον άνθρωπο.

- Σίγουρα ήταν μηχανικός. Απλά κοιτάξτε όλες αυτές τις κλειδώσεις!

- Αποκλείεται: ήταν ηλεκτρονικός. Ολο το νευρικό σύστημα λειτουργεί με ηλεκτρικές εκκενώσεις.

- Τι λέτε ρε; Πολιτικός Μηχανικός ήταν σίγουρα. Ποιος άλλος θα περνούσε έναν αγωγό τοξικών αποβλήτων μέσα από μια περιοχή ψυχαγωγίας;

 
At 1/04/2006, Blogger evee said...

lol!!!!
αν και κακία για τους συναδέλφους ομολογώ ότι ακόμη γελάω :)

 
At 1/04/2006, Blogger alombar42 said...

Χαίρομαι, μιας και αυτό είναι το νόημα της ζωής (το πραγματικό είναι το 42) :)

 

Post a Comment

<< Home