Sunday, September 23, 2007

παραλειπόμενα

Σκόρπιες μετεκλογικές σκέψεις.

- Η ΝΔ νίκησε με μεγάλη διαφορά και αδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

- Το βλέμμα της Νατάσσας προς τον Κωστάκη στο μπαλκόνι της Ρηγίλλης. Περήφανη και με θαυμασμό.

- Η ήττα του ΠΑΣΟΚ πικρή αλλά αναμενόμενη. Η κίνηση του Βενιζέλου στο περιστύλιο του Ζαππείου χοντροκομμένη, άκομψη και αυτό που λέει ο old-boy "βρήκα στην κίνηση Βενιζέλου μια άγρια ομορφιά, την ομορφιά ενός ανθρώπου διψασμένου για εξουσία, διψασμένου για Αρχή". Tρόμαξα και λίγο πως θα μας δείρει.

- Έχει σίγουρα πιο ηγετικό προφίλ από άποψη δυναμικότητας από τον Γιωργάκη. Μα η ακόρεστη δίψα του λειτουργεί κατά του. Ειδικά όσο παιρνάνε οι μέρες.

- Θα έχει πλάκα, αν βγει ο Βενιζέλος. Θέλω να δω τι θα λένε οι πασόκοι δημοσιογράφοι που για να ξενερώσουν τους πιθανούς fans του Καραμανλή πριν βγει τον κορόιδευαν ως "ο χοντρός". Τώρα θα μιλάνε για "crash test παχύδερμων"?

- Παπανδρέου, Καραμανλής, Μητσοτάκης, Βενιζέλος. Τι πρωτοτυπία ονομάτων! Προτείνω όποιον έχει σοβαρές βλέψεις για αρχηγία κόμματος να μετονομαστεί σε Τρικούπης, Καποδίστριας κλπκλπ.

- Κοίτα που ασχολούμαστε περισσότερο με το ΠΑΣΟΚ που έχασε παρά με τη ΝΔ που κέρδισε.

- Εγώ πάντως προτιμώ τη Διαμαντοπούλου. Το είχα πει και πριν τις εκλογές σε φίλους. Ή αυτή ή ο Βενιζέλος. Αν είναι στοιχειωδώς έξυπνοι θα βγάλουν την Άννα, που έχει πέραση διακομματικά. Τον Βενιζέλο ούτε μεταξύ τους δεν τον πολυχωνεύουν. Μια φίλη λέει πως η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη για γυναίκα πρωθυπουργό. Νομίζω πως αν ήταν η ντόρα δεν θα το σκεφτόταν κανείς. Μήπως η Αννούλα δεν το έχει πιστέψει καν η ίδια? Τέλος πάντων. Πολύ το κούρασε με την αναμονή. Θα είναι η τρίτη ή όχι?

- Να δεις που ο Βενιζέλος θα καταλήξει μέχρι το Νοέμβρη ακόμη περισσότερο αχώνευτος και γλοιωδώς λύσσας, η Αννούλα θα μας ζαλίσει με τις υπόγειες συζητήσεις της και ο Γιωργάκης θα φαντάζει όαση μπροστά σε όλο αυτό.

- Όποιον και να βγάλουν πάντως δεν θα έχουν πρόβλημα. Είναι σχεδόν απίθανο να κυβερνήσει για τρίτη φορά η ΝΔ. Όποιο κόμμα και να ήταν δηλαδή, ότι και να είχε κάνει καλό, θα είχε κάνει και πατάτες και πάντα κάποιοι θα είναι παραπονούμενοι. Η μόνη περίπτωση να κυβερνήσει για τρίτη συνεχή φορά η ΝΔ είναι ο κύριος αντίπαλος να κάνει καμμιά χοντρή πατάτα. Να βγει να πει π.χ. ότι "θα κάψουμε τους ομοφυλόφιλους στην πυρά". Τουτέστιν χλωμό. Ένας ακόμη λόγος για να σφάζονται στο ΠΑΣΟΚ.

- Εκείνη τη Μαριέττα τη λυπάμαι με τη φάση του βιβλίου. Τόσο κράξιμο τζάμπα. Να την κράζει κάποιος γιατί δεν συμφωνεί με τα νομοσχέδια το δέχομαι, αλλά για το βιβλίο μου φαίνεται αναχρονιστικό. Δηλαδή την κράζουνε γιατί όφειλε να κάνει διαγωνισμό για να επιλέξει αυτούς που θα γράψουν το νέο βιβλίο Ιστορίας, -όπως θα απαιτούσε μια δημοκρατική κοινωνία-, επηλέχθηκε η ομάδα, το έγραψε και επειδή είπε κάποια πράγματα που για Χ-Ψ λόγους δεν αρέσαν (δεν θα επεκταθώ εδώ και στα όσα σκέφτομαι περί του ζητήματος "με πόσους τρόπους μπορεί αν περιγράψει κανείς ένα γεγονός"), βρίζεται η Μαριέττα. Δηλαδή για να καταλάβω, αφού τα βιβλία Ιστορίας δεν γράφονται από πολιτικούς αλλά από ιστορικούς και αφού η δουλειά ενός υπουργού είναι συντονιστική (πόσα βιβλία να διαβάσει και να κρίνει -και ως τι να τα κρίνει- ένας υπουργός) έτι σκατά φταίει αυτή? Μα τον Τουτάτη δεν καταλαβαίνω. Στο κάτω κάτω, αφού είδε τη γενική αναμπουμπούλα, το ανέθεσε σε κάποιους που δήθεν είναι αρμόδιοι (Ακαδημία Αθηνών - αυτόπτες μάρτυρες οι περισσότεροι) και έτσι βγήκε μια άκρη. Τι θερμόαιμη πύρκαυλη κατάσταση είναι ετούτη? Κατ'εμέ έπραξε μια χαρά η Μαριέττα. Το καθήκον της δηλαδή, όχι κάτι παραπάνω ή κάτι λιγότερο. Εγώ δεν θα έμπλεκα την Ακαδημία Αθηνών καν. Θέλουμε να γράφουμε την ιστορία όπως αρέσει στον καθένα μας δηλαδή? Στο κάτω κάτω η ιστορικός-συγγραφέας του βιβλίου, υποθέτω ήθελε να κρατήσει μια πιο συναισθηματικά ουδέτερη στάση απέναντι στο γεγονός της καταστροφής της Σμύρνης. Καλό ή κακό αυτό επιλέχθηκε σε πρώτη φάση. Οι διορθώσεις θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς αυτόν τον αποκαλυπτικό, καταστροφολογικό και conspiracy theory χαρακτήρα.

- Ο Αλαβάνος ήταν χαλαρά ο περισσότερο κερδισμένος των εκλογών. Τι σου κάνει ο Τσίπρας από δίπλα ε?

-To ΛΑΟΣ στη Βουλή. Παλιά θα ήταν ανέκδοτο. Ευτυχώς ή δυστυχώς η δημοκρατία τα έχει αυτά. Παρόλες τις αδυναμίες της είναι το καλύτερο δυνατό πολιτικό σύστημα που λέει και ο Νίκος Δήμου

Labels:

|

4 Comments:

At 9/24/2007, Blogger Oneiros said...

Ο Τσίπρας έφερε στο ΣΥΡΙΖΑ μόνο τις ..τσίπρες' τουτέστιν, πιπίνια με προσεγμένο ντύσιμο -πιό πολύ σε δαπίτισσες μοιάζουν- που εμφανίστηκαν από το πουθενά στη νεολαία όταν ανέλαβε υπεύθυνος τύπου. Easy to look at, αλλά δεν ανεβάζουν ποσοστά.
Ο Αλαβάνος από μόνος του ήταν/έγινε βαρύ χαρτύ τον τελευταίο χρόνο' οι ΣΥΡΙΖ-ικοί (πολύ άβολο ακρωνύμιο γμτ) μεταξύ τους συζητούσαν με δέος το βράδυ των εκλογών ότι τους έφερε singlehandedly 1.5%.
Περί ΝΔ, Benny, Μαριέτας, ΛΑΟΣ και Δήμου στο επόμενο σχόλιο, αν βρω χρόνο ;-p

 
At 9/24/2007, Blogger tks said...

Προσωπική γνώμη η Γιανάκκου δεν εκλέχτηκε πολύ περισότερο λόγω του νομοσχεδίου και της διάλυσης που επέφερε στα πανεπιστήμια η πολωτική λογική της, παρά το βιβλίο. Η υπόθεση του βιβλίου ήταν μια κατασκευή για να υπάρξει αυτό το πανελλαδικό 3,5% του ΛΑΟΣ και η Α Αθήνας θέλω πιστεύω δεν βγάζει βουλευτή έτσι, δημοσκοπικά πιστεύω θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί αυτό.

Όσο αφορά αυτό για το Βενιζέλο το σχόλιο του old boy είναι πετυχημένο, από την άλλη όμως μια "ιστορική" στιγμή ο Ε.Βεν. τη μετέτρεψε σε φαρσοκωμωδία - για όσοι τον είδαν να προσέρχεται θα παρατήρησαν ότι στάθηκε στα σκαλιά να κάνει την δήλωση λεγοντας "καλά είναι και εδώ" και αποχώρησε μετά με την ολιγομελή ακολουθία.
Υποθέτω ήθελε να κάνει την δήλωση στο χώρο που δίνονται οι συνεντεύξεις, πιθανόν τον βρήκε κλειστό και συμβιβάστηκε με τα σκαλιά, ωστόσο το ταξίδι από χ.τρικούπη σε ζάπειο για να κάνει δήλωση τελικά στα σκαλιά φέρνει περισότερο σε φαρσοκωμωδία πάρα σε αρχηγική εμφάνιση, ένας πραγματικός "αρχηγός" και οι συνεργάτες του θα μπορούσαν να χειριστούν το άνοιγμα μιας αίθουσας. Αν δε ο αρχικός σκοπός ήταν τα σκαλιά τότε το πράγμα γίνεται αστείο, είπαμε νακάνουμε σημειολογικές εμφορτές εμφανίσεις αλλά αυτό πάει στα όρια του τοτέμισμου.

Το πλέον τραγικό πρόσωπο της βραδιάς ηταν ο ΓΑΠ. Θύμιζε ιστορικά πρόσωπα που η κραταιά αυτοκρατορία που έχτισε ένας πατέρας εμπιστεύεται σε επίγονους του, που όμως απλά δεν το έχουν, μεγάλοι δισταγμοί, λάθος κινήσεις, έλλειψη αποφασιστικότητας,και που παρακαλούν για λίγο ακόμα χρόνο,μια ακόμα ευκαιρία όταν η στιγμή έχει παρέλθει οριστικά - και όταν όλοι γνωρίζουν ότι το πλέον αναποδραστο πράγμα είναι γενικά ο χρόνος και στη πολιτική το timing.
Κάτι σαν εκπέσων αυτοκράτορας που ζητάει καταφύγιο, σαν ηττημένος στρατηγός που ζητάει να ανασυνταχθούν δυνάμεις που υπάρχουν μόνο στον χάρτη.

δράμα:)

 
At 9/24/2007, Blogger marl(t) said...

ααχ, ο ΓΑΠ...Πονεμένη ιστορία. "Αδάμας εις χοίρους" που θα έλεγε και η Μαντάμ Σουσού αλλά τι τα θες, με άλλα κριτήρια ψηφίζει ο ελληνικός λαός.

Για τη Μαριέττα: σιγά μην κόπηκε λόγω νομοσχεδίου. Αν ενθυμούμαι καλώς κι έχω καταλάβει ορθώς η ΝΔ υποστηρίζει αναφανδόν την ιδιωτικοποίηση γενικώς πολλώ δε μάλλον της παιδείας. Δεν έχουν σοσιαλιστικές (λέμε τώρα) ανησυχίες στη μπλε παράταξη αλλά από εθνικιστικές άλλο τίποτα εξ ου και ο ποιητής Βύρων επανεκλέχθηκε αν και ζορίστηκε.

Βενιζέλος - Καραμανλής. Σαν αγώνας σούμο θα είναι. Αν και δε βρίσκω τι ακριβώς θα έχουν να χωρίσουν εκτός από την καρέκλα καθώς από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω ο Ευάγγελος εκτός από το αρθρο 16 σε όλα τα άλλα μια χαρά συμφωνεί με τον Κωστάκη (βασικός μέτοχος, ταυτότητες, εκκλησιασμός, περίεργες απόψεις περί του τι είναι τέχνη και πολιτισμός - need I say more?). Και φυσικά ο καθείς κρίνεται και από την κουστωδία του. Οι σύντροφοι του σε αυτό τον αγώνα είναι αν μη τι άλλο η πλέον ανατριχιαστική πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Η Αννούλα η Διαμαντοπούλου πάντως έχει ακόμη πιο λυσσασμένο ύφος αρπακτικού, δεν θα την εμπιστευόμουν ακόμα κι αν την έβλεπα να φοράει ράσσο καλόγριας. Προτιμώ μακράν τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη αν πρέπει να διαλέξω από την τρίτη ομάδα αλλά είπαμε ο ελληνικός λαός θέλει και λίγο παλιό ελληνικό κινηματογράφο και δεν αντιλαμβάνεται τέτοιου είδους πρότυπα.

Καλέ, Όνειρε, πάντα κάτι τέτοιες ήταν στη νεολαία του ΣΥΝ ο Αλέξης τις έφερε; Σιγά τον νεολαίο και τις φρέσκες απόψεις, απολίθωμα ετών 32...Άμα είναι έτσι οι νέοι προτιμώ τον Μπανιά.

 
At 9/26/2007, Blogger civil said...

Mάλλον είμαι από τους λίγους που θεωρούν το Γιωργάκη πολύ καλό πολιτικό, με φρέσκιες ιδέες. Σίγουρα ο καλύτερος στην οικογένεια Παπανδρέου! Βέβαια, μου άρεσε ο αρχικός Γιωργάκης που μιλούσε για απελευθέρωση του χασίς και ο όχι ο Λαλιωτογιωργάκης που μας σερβιρίστηκε προεκλογικά (και που λίγο έλλειψε να φωνάξει "Ο λαός δεν ξεχνά - τι σημαίνει δεξιά!")

 

Post a Comment

<< Home