Sunday, October 14, 2007

Σάββατο με Lessig + OLPC



Σάββατο μεσημέρι και η αίθουσα του Πανεπιστήμίου (των αποφοιτήσεων) γεμάτη με κόσμο που έχει πάει για να ακούσει τον γνωστό νομικό του πανεπιστημίου του Stanford, Lawrence Lessig, σε μια ημερίδα οργανωμένη από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας. Ομολογώ ότι ούσα εκτός της ελληνικής επαγγελματικής κοινότητας του διαδικτύου πήγα γιατί μου είπαν ότι είναι μεγάλη προσωπικότητα και ότι "θα μιλήσει για τα copyright laws του creative commons που μεταφράστηκαν και στα ελληνικά". Το όνομα creative commons το είχα ακούσει και στο παρελθόν, ήξερα περίπου περί τίνος πρόκειται και λέω "και δεν πάω"? Στο κάτω κάτω αν βαρεθώ θα πάω στα μαγαζιά.

Λοιπόν, όχι μόνο πήγα, μα άκουσα και μια εξαιρετική σε περιεχόμενο ομιλία που ήταν κατανοητή από όλους, ακόμη και από όσους δεν έχουν ιδέα από νομικά ή από υπολογιστές, μια ομιλία που σε κρατούσε, που μάθαινες πολλά πράγματα και που διασκέδαζες! Πέτυχα και πολλούς γνωστούς από το Greek Blogger Camp της Ίου, γνωστούς μου bloggers και ένας αρχιτέκτονα που μας δίδασκε στο ΕΜΠ το 3d πρόγραμμα form Z.

Οι άδειες creative commons για τα πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο μεταφράστηκαν και στα ελληνικά λοιπόν και για να το γιορτάσουμε πήγαμε σε μια από τις αυλές του (πα-ρα-με-λη-μέ-νου) κτιρίου του Πανεπιστημίου για μπουφέ. Εκεί η Αδριανή Φέρτη που εργάζεται στο ΜΙΤ ως νομικός σύμβουλος στην ομάδα του Negreponte για το Οne Laptop Per Child (OLPC) μας έδειξε την Ευτέρπη. Το δικό της ΟLPC.





Zήτησα από την Αδριανή να σηκώσω την Ευτέρπη. Ναι, επιβεβαιώνω πως είναι πράγματι πολύ ελαφριά (1.5kgr) και όμορφη. Οι υπόλοιποι -εξειδικευμένοι- παρευρισκόμενοι έκαναν ερωτήσεις που προφανώς στήριξαν τον θαυμασμό τους για το καταπληκτικό αυτό δημιούργημα της τεχνολογίας και μιας ομάδας άνθρώπων με όραμα. Το σκηνικό αποτυπώθηκε και σε video και ανέβηκε από τον vrypan που ήταν άλλωστε και ένας από τους ομιλητές του panel που ακολούθησε μετά (χωρίς εμένα -πείνα γαρ).

Labels: ,

|

3 Comments:

At 10/15/2007, Blogger salepi said...

Ισχύει ότι δουλεύει με Linux;
Λέει πάντως ότι θα ναι απ'τα φτηνότερα pc, οπότε καλή φάση γενικότερα.

 
At 10/15/2007, Blogger Oneiros said...

Το XO-1 τρέχει κομμένη έκδοση του Fedora Linux, το γραφικό περιβάλλον Sugar και τα Squeak etoys, όλα τους ελεύθερο λογισμικό.

Εύη, ο Lessig είναι εξαιρετικός ρήτορας, με ικανότητα να κάνει συναρπαστικά τα -βαρετά για τους πολλούς, αλλά κρίσιμα- θέματα που διαπραγματεύεται. Σε ζηλεύω που τον άκουσες να μιλάει live, άλλη μιά unmissable εκδήλωση στην Αθήνα που κατάφερα να χάσω :-(

 
At 10/16/2007, Blogger zenovia said...

koita sumptosi!
sto pecha kucha harvard tin paraskevi eixame mia dialexi gia creative commons! =]

 

Post a Comment

<< Home