Monday, May 19, 2008

Ελληνική Πρεσβεία Βερολίνου

- Ορντέβρ: Ο φίλος Πάνος είναι αρχιτέκτονας με καταγωγή μισή από Ελλάδα και μισή από Γερμανία. Έχει μεγάλη αγάπη τόσο στη δουλειά του όσο και στις δυο χώρες με τις οποίες σχετίζεται και στις οποίες πηγαινοέρχεται από καιρό εις καιρό. Το τελευταίο του email-ανταπόκριση από το Βερολίνο με ενόχλησε αρκετά και ζήτησα την άδειά του για να το αναδημοσιεύσω.-

Κυρίως Πιάτο:
Μετά την πτώση του Τείχους, την επανένωση της Γερμανίας και την ανακήρυξη του Βερολίνου σε νέα πρωτέυουσά της, πλήθος κρατών ανακαίνισαν τις εκεί ήδη υπάρχουσες Πρεσβείες τους ή ανήγειραν για τις διπλωματικές τους αποστολές νέα κτίρια.

Για τις περισσότερες από αυτές τις χώρες αποτέλεσε θέμα κύρους, να εκπροσωπούνται στο Βερολίνο, στο κέντρο της Ευρώπης, με αρχιτεκτονήματα υψηλής ποιότητας.

Η Αυστρία, η Γαλλία, οι Σκανδιναβικές Χώρες, η Ολλανδία και η Ελβετία, η Ιαπωνία, η "αναπτυσσόμενη" Ινδία και το "τριτοκοσμικό" Μεξικό έκτισαν μεταξύ άλλων νέες Πρεσβείες, η Ιταλία και η Εσθονία ανακαίνισαν τις δικές τους.

Η αποστολή της Ελλάδας -ως μόνιμη εξαίρεση "γιατί έδωσε τα φώτα του πολιτισμού
στους άλλους"- στεγάζεται σε ενοικιαζόμενα κτίρια (αλλού το Προξενείο, αλλού η Πρεσβεία).

Πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στεγαζόταν σε ένα ιδιόκτητο κτίριο, στην οδό Hiroshimastrasse, στην περιοχή Tiergarten, το οποίο στέκει ερειπωμένο εδώ και 63 έτη (!).

Οι τελευταίες πληροφορίες λένε, ότι θα αρχίσουν εργασίες αποκατάστασής του το καλοκαίρι του 2008 με προσθήκη νέας πτέρυγας στην υπάρχουσα οικοδομή (σε κάποιο βιβλίο είχε δημοσιευθεί άλλη μελέτη, με προβλεπόμενη μετακόμιση στο ανακαινισθέν / νέο κτίριο το 2005...)

Οι προσομοιώσεις του κτιρίου, που δημοσιεύθηκαν, με άφησαν... βωβό (όπως είχε πει για κτίρια της Λ. Κηφισίας ο Στ. Φασουλής).

Και αυτό, διότι αντικατοπτρίζουν επακριβώς τη θέση, που δίνουν στην αισθητική στη ζωή τους οι Έλληνες.

Αλλά ας μην πω άλλα και μου κόψουν την εκπομπή!

Δείτε, αν θέλετε το συνημμένο αρχείο PDF!

Καλό Σαββατοκύριακο,

Παναγιώτης.

-αποδελτίωσις-













Αντί για γλυκό /φρούτο, προσθήκη δικιά μου, μερικές από τις άλλες πρεσβείες του Βερολίνου

Netherlands

South Africa

Mexico

Israel

Norway

Finland

Labels:

|

9 Comments:

At 5/19/2008, Blogger Lucretius said...

Της Ολλανδίας μου μυρίζει Ισοζάκι. Του Μεξικό φαίνεται ενδιαφέρουσα. Και δεν με εκπλήσσει ιδιαίτερα το ότι στην επέκταση βγάλαμε μπαλκονάκια...κάπου θα πρέπει να πιει και τον φραπέ του ο πρέσβης...

 
At 5/19/2008, Blogger evee said...

όχι Ισοζάκι. Ισοζάκι είναι το νέο κτίριο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης btw, τουλάχιστον μέχρι και την οριστική μελέτη.

Η Ολλανδική Πρεσβεία είναι Office for Metropolitan Architecture.

 
At 5/22/2008, Blogger Stavros Martinos said...

κάπου πήρε το μάτι μου ότι η Ελληνική Πρεσβεία δόθηκε πακέτο στην Obermeyer - αν και θυμάμαι και το όνομα κάποιου αρχιτέκτονα (που κάνει τέτοιες δουλειές). Θυμάσαι ποιός ήταν;

 
At 5/23/2008, Blogger evee said...

not a clue agαπητέ μου
θα ρωτήσω τον Πάνο. Ίσως ξέρει αυτός.

 
At 5/24/2008, Blogger panger74 said...

Τα κάτωθι γράφει ο "φίλος Πάνος", που αναφέρει η evee στο θέμα της Πρεσβείας του Βερολίνου:

Τη μελέτη έχει κάνει το γραφείο Δοξιάδη (http://www.doxiadis.com , που ουδεμία
σχέση έχει πλέον με ΤΟΝ Δοξιάδη, αφού έχει αγοραστεί ως γραφείο).

Η Obermeyer είναι γερμανική κατασκευαστική (http://www.opb.de),
του τύπου "Τεχνοδομική - ΑΚΤΩΡ" και πράγματι έχει πάρει το "πακέτο".
Κάποιον αρχιτέκτονα με αυτό το όνομα δεν γνωρίζω, εκτός κι αν έγινε σύγχυση
με τον Βραζιλιάνο, με γερμανικό όνομα, Oscar Niemeyer (;)

 
At 5/25/2008, Blogger Stavros Martinos said...

bingo.

Το Γραφείο Δοξιάδη υπάρχει ακόμα (αν και καμία σχέση με το τί έκανε το '60-'70). Καλά θυμόμουν την Obermeyer (είναι η θυγατρική της Hochtief στην Ελλάδα), και καλά θυμόμουν κάποιο γνωστό όνομα. ΠΟΥ τα είδα όλα αυτά γραμμένα δεν θυμάμαι, και πρέπει να ήταν πρόσφατα.

(Για τα υπόλοιπα, γνωριζόμαστε, και μάλιστα τα είπαμε από κοντά τελευταία φορά στο Μπενάκη στην έκθεση για τα Θέματα, ήσουν μαζί με τη Λ.)

 
At 8/21/2008, Anonymous Anonymous said...

9/9/08 ΔΗΜΟΠΡΑΤΕΙΤΑΙ Η ΝΕΑ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ.ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΝΕΟΥ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΜΕ ΠΡΟΥ/ΣΜΟ ΠΕΡΙΠΟΥ 21.500.000 €.ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΝΑ ΒΡΩ ΤΙΜΕΣ ΥΛΙΚΩΝ (ΜΠΕΤΑ,ΣΙΔΕΡΑ,ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ,ΑΛΟΥΜΙΝΙΑ ΚΥΡΙΩΣ)ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΩ ΠΡΟΣΦΟΡΑ.ΚΑΘΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ ΕΙΤΕ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΗΛ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗ ΕΙΤΕ ΓΙΑ E-MAIL ΕΙΤΕ ΓΙΑ ΑΠ ΕΥΘΕΙΑΣ ΤΙΜΗ ΜΟΝΑΔΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ.ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΣΥΝΔΥΑΣΕΙ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟ ΤΟΥ 1920 ΕΠΟΧΗ.ΤΟ E-MAIL ΜΟΥ ΕΙΝΑI:g.pado11@yahoo.gr.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

 
At 8/31/2008, Blogger evee said...

Λυπάμαι ούτε διαθέτω το χρόνο για αυτή τη δουλειά ούτε την κατέχω καλά. Αυτή είναι δουλειά εργολάβου ενώ εγώ είμαι μελετήτρια. Γενικά διαθέτω γνώση τιμών μα για ακρίβεια χρειάζεται χρόνος και εξειδικευμένη ενασχόληση με το αντικείμενο και την συγκεκριμμένη περίπτωση κάθε φορά.

Aν προτίθεστε να κανετε προσφορά για αυτή τη δουλειά όμως, ως εργολάβος υποθέτω θα έχετε ήδη δίκτυα συνεργατών. Αν δραστηριοποιήστε στην Ελλάδα θα πρέπει να ξέρετε ότι πρέπει να έχετε δίκτυο συνεργατών στη Γερμανία για αυτή τη δουλειά ή να προσθέσετε στο κόστος τα μεταφορικά.

Από το σχόλιό σας όμως καταλαβαίνω ότι μάλλον δεν είστε εργολάβος. Στην περίπτωσή αυτή αν ψάχνετε κάποιον για να δώσει προσφορά, στείλτε μου email στο email δεξιά (evean78@gmail.com) να σας προτείνω ένα-δυο εργοληπτικές εταιρείες που θα μπορούσαν να φέρουν εις πέρας τη δουλειά που θέλετε.

 
At 7/15/2014, Anonymous Anonymous said...

Τελικά τι συμβαίνει με το περιβόητο αυτό κτίριο; Ξαφνικά όλοι έπαψαν να ασχολούνται μ'αυτό αν και έχει σχεδόν (και το τονίζω ΣΧΕΔΟΝ) ολοκληρωθεί. Η Ελληνική Πρεσβεία και το Προξενείο εδώ στο Βερολίνο εξακολουθούν να στεγάζονται σε νοικιασμένους χώρους και κατά συνέπεια να επιβαρύνουν τον κάθε Έλληνα με τα υψηλότατα ενοίκια της τάξης των 60 – 70 χιλιάδων ευρώ μηνιαίως τη στιγμή μάλιστα που έχει ήδη πληρώσει εξ’ολοκλήρου την κατασκευή ενός τέτοιου υπερσύγχρονου κτιρίου στην πρωτεύουσα της Γερμανίας.

Ακούγεται από ανεπίσημες πηγές ότι η ανάδοχος εταιρεία ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ ΑΤΕ έχει πληρωθεί όλο το έργο και μάλιστα με το παραπάνω, αλλά δεν το παραδίδει προς χρήση στο Δημόσιο διότι ζητάει επιπρόσθετα ποσά μερικών ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ευρώ, όπως γίνεται συνήθως με τους εργολάβους στη χώρα μας.

Και εντέλει διερωτώμαι γιατί το κράτος και κατ’ επέκτασιν ο κάθε Έλληνας είναι πάντα ανοχύρωτος σε τέτοιες καταστάσεις ομηρίας, και το μόνο που μπορούν να κάνουν αμφότεροι για να «δικαιωθούν» είναι να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη;

 

Post a Comment

<< Home