Tuesday, May 27, 2008

oh Ιndy!



ΟΚ. Ο νέος Indiana Jones είναι εξαιρετικός. Όχι, όχι. Ο νέος Indiana Jones είναι από τις καλύτερες συνέχεις χολυγουντιανών ταινιών που έχω δει. Όχι, όχι. Πάμε ξανά.

Παλιά μου άρεσε ο Indiana Jones. Kάτι η λόξα με την αρχαιολογία, κάτι η αγάπη προς την περιπέτεια, κάτι ότι ο Harrison Ford ήταν ωραίος. Τη νέα ταινία πήγα να τη δω με προσμονή (θα μου δημιουργήσει τα ίδια συναισθήματα ευφορίας όπως τότε?), συγκατάβαση (66 χρονών ο Harrison Ford σήμερα, πρέπει να τους πήρε ο πόνος να ορίσουν το διάδοχο) και λίγη μελαγχολία (μάλλον είναι η τελευταία ταινία του κύκλου που παίζει- mon dieu!).

Το αποτέλεσμα δικαίωσε την αναμονή. Όχι μόνο απόλαυσα μια κλασσική, χορταστική χολυγουντινή ταινία, από αυτές που η πλοκή έχει ένα καλό σενάριο, πατάει εν μέρει σε αληθινά στοιχεία, κλασσικά έξυπνα μικροευρήματα, εξαιρετικά γυρίσματα σε εξωτικές ή μη περιοχές, αποδίδει όμως breathtaking πλάνα, μια ταινία που οι κακοί είναι κυρίως κακοί και οι καλοί κυρίως καλοί, που δεν σημειώνεις ονόματα ποιος είναι ποιος και ποιος έκανε τι (βλ. matrix) και που έχει λίγο από πολλά στοιχεία pop culture. Τι στο καλό comeback θα ήταν αυτό άλλωστε, αν δεν ήταν ένα μίγμα αρχαιολογίας, περιπέτειας και εξωγήινων. Τίποτα λιγότερο.

Μικροατέλειες? Θα ήθελα λιγότερο κυνηγητό σε μια φάση (έλεος, μην τσακώνεστε άλλο, δεν έχει νόημα), λίγο παραπάνω indy-humour και σχεδιαστικά, λιγότερες αναφορές στα aliens του H.R.Giger. Είπαμε, τόσο ο Spielberg όσο και ο Lucas έχουν μια έφεση στο εξωγήινο στοιχείο, δεικτόν, αλλά θα εκτιμούσα αν ο σχεδιασμός των -περί ου ο λόγος- κρυστάλλινων κρανίων είχε λίγο περισσότερη έμπνευση.

Οι ηθοποιοί?

Η Cate Blanchett, -βαρετό αλλά αληθές- για άλλη μια φορά εξαιρετική. Σε ότι και να παίζει, από την Εlisabeth, την Galadriel και τον Bob Dylan ως την Irina Spalko η γυναίκα είναι μαστόρισσα (sic). Κατά τη γνώμη μου πρόκειται για μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του Hollywood. Και τις ομορφότερες. Και κομψότερες επίσης. Class, talent and brains, όλα σε ένα. Τελεία.

Ο Harrison Ford μεγάλωσε (άντε!). Λογικό. Just do the maths. Μα είναι τόσο Indy που δεν σε χαλεί καθόλου ("δεν σε χαλούλου" όπως με διορθώνουν οι χακιοφορούντες). Μην να'ναι η χαρά που ξαναβλέπεις τον αγαπημένο ήρωα? Μπορεί. Πάντως δεν φαίνεται για 66 χρονών άνθρωπος. Και αν εξαιρέσεις τις ρυτίδες και τις αλλαγές που επιτάσσει η ηλικία του ρόλου είναι ο ίδιος. Ω, ναι. Οh, Indy! Δεν τον βλέπω όμως να ξαναπαίζει τον περιπετειώδη καθηγητή αρχαιολογίας.




H Κaren Allen κακογέρασε, φαρδοκαπούλεψε και παρόλο το όμορφό της χαμόγελο και τα έξυπνα μάτια της, μοιάζει με επαρχιώτισσα αγγλίδα που ξεδίνει τα βράδια του σαββατοκύριακου σε παρακμιακές pub. Ως ρόλος, καταφέρνει και μπολιάζει την μεσοαστή νοικοκυρά της διπλανής πόρτας με ένα ριψοκίνδυνο attitude και ένα απενοχοποιημένο wit αρκετά ευχάριστο.

Όσο για το νεαρό Shia LeBeouf (μα είναι όνομα αυτό? τι κάνουν οι ατζέντηδες?) καλός, αλλά ρε γαμώτο αν είναι να είναι πλέον ο νέος Indiana Jones, θα τον ήθελα λιγότερο babyface και snob και με λίγο πιο "βρώμικη" φάτσα. Με πιο έξυπνα μάτια at least.

Labels:

|

3 Comments:

At 5/27/2008, Anonymous Anonymous said...

Εύγε!
Ωραίο το post. Τέλεια και η ταινία!

 
At 5/27/2008, Blogger kostasst said...

This comment has been removed by the author.

 
At 5/27/2008, Blogger kostasst said...

Γειά! Ήθελα να επικονωνήσετε μαζί μου για κάποιο θέμα που γράψατε παλιότερα, σχετικά με τα σεμινάρια του Καλογήρου. Είμαι δημοσιογράφος και ετοιμάζω κάτι σχετικό (stoforos@yahoo.com)

 

Post a Comment

<< Home