Tuesday, July 05, 2005

μπαουχαουσιανές oμελέττες αλά Walter

Ακούω την Β αριστερά μου να γελάει κοιτώντας την οθόνη της. Στα αυτιά τα ακουστικά για το ραδιόφωνο. Λέω να τη ρωτήσω αλλά άστο. Ξαναγελάει. Με κοιτάει.
Ακούω cosmos…και ξέρεις τι είπανε τώρα ?
Τι?
Είναι δυο τύποι λοιπόν που κάνουν εκπομπή... και λένε πως ανακάλυψαν ότι σαν σήμερα, πέθανε ο μεγάλος γερμανός αρχιτέκτονας Walter Gropious.
Άντε ρε! Έχει αρχίσει να γίνεται pop ο Walter? Να τον πούνε και στα ραδιόφωνα!!??? Μπράβο!
Ναι, ναι... και συνέχισαν... είπαν πως ήταν από τα βασικά μέλη της σχολής του BAUHAUS στο Dessau, καλά δεν είπαν πολλά εδώ περί αυτού / άλλη φορά αυτά και ανακάλυψαν έκπληκτοι ότι στην Αθήνα, το περίφημο κτίριο της Αμερικάνικης Πρεσβείας, είναι δικό του έργο!
Χαχαχαχα! Ναι.. λίγοι το ξέρουν αυτό. Κάτσε να δω και στο google.... ναι, δεν αναφέρεται ΠΟΥΘΕΝΑ! Είναι και το απόρρητον του χώρου, άμα βρεις κάτοψη σφύρα μου κλέφτικα.
Πραγματικά! Και λένε: σκέψου, εκεί ρίχνουν κάθε 17 Νοέμβρη όλοι αυγά!
Lololol
Δεν νομίζω να το πάρει ο μακαρίτης προσωπικά.

|

7 Comments:

At 7/05/2005, Blogger Stavros Martinos said...

Το ότι η Πρεσβεία (..."Η" Πρεσβεία) ήταν έργο του Gropius είναι γνωστό. Αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό είναι το κατά πόσο είναι "του Gropius" και κατά πόσο του εγχώριου συνεργάτη. Σκέψου κάτι σε "Μario Botta" με κάποιες Παπανικολάου/Σακελλαρίδου και σε "Bernard Tschumi" με κάποιον Φωτιάδη. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις η συνεισφορά των κάποιων είναι πολύ πιο σημαντική από του "ονόματος".
Συγκριτική μελέτη των ορόσημων του εκσυγχρονισμού του '60 και του εκσυγχρονισμού του '90 (...για να μην βάλω μέσα και το '30) δεν έχει γραφτεί ακόμα, όμως κάποια πράγματα είναι σταθερά, και εντοπίζοντάς τα μπορούμε να καταλάβουμε και ποια είναι τα πράγματα που έχουν αλλάξει.

 
At 7/05/2005, Blogger evee said...

the-real_martinos,
α. δεν είναι όλοι αρχιτέκτονες για να γνωρίζουν τα περί υπογραφής της Αμερικάνικης Πρεσβείας.
β. περί "Μario Botta" και Παπανικολάου/Σακελλαρίδου για το γνωστό κτίριο της Εθνικής Τράπεζας στην Πλατεία Κοτζιά (γωνία με Σοφοκλέους) δεν γνωρίζω. Γνωρίζω όμως από μέσα τη φάση για το νέο μουσείο της Ακρόπολης με Bernard Tschumi + Φωτιάδη. Κατ αρχήν ο Φωτιάδης έχει ένα πολύ μεγάλο και παλιό γραφείο. Κατά δεύτερον δεν τον γνωρίζομεν ημείς τα ψαγμένα πιτσιρίκια, διότι είναι πρώτον παππούς και δεύτερον μάλλον εμπορικόν κια λιγότερο ψαγμένος από τα γούστα μας. Τέλος -και το σημαντικότερο-, ο Φωτιάδης δεν είναι ΜΑΖΙ με τον Τ. αρχιτέκτονας στο έργο αυτό. Δεν το κάναν μαζί δηλαδή. Είναι ο εδώ συνεργάτης του Τ, και κάνει στην ουσία τα κατασκευαστικά σχέδια, διευθετεί την απαραίτητη χαρτούρα κλπκλπ. Δηλαδή καμμιά σχέση. Α, και ένα καυτό backstage: η συνεργασία τους ξεκίνησε από τον γιό του, ο οποίος δούλευε στου Tschumi στη Ν.Υ. ένα φεγγάρι. Τατιανιές :Ρ

 
At 7/05/2005, Blogger Stavros Martinos said...

Μη νομίζεις ότι οι αρχιτέκτονες είναι "διάσημοι" μόνο σε στενό κύκλο, ειδικά όταν πρόκειται για έργα πολιτικής βιτρίνας. Δες για παράδειγμα τον Καλατράβα. Επί Καραμανλή (του Μεγάλου, όχι του Επικούρειου) είχαν ακουστεί πολύ και ο Saarinen και ο Gropius. Σαν να ψώνιζε το κράτος Prada ένα πράγμα, και ήθελε να εξηγήσει ότι το συγκεκριμένο παπούτσι τα πιάνει τα λεφτά του και δεν είναι όπως όλα τα υπόλοιπα.

Μου έχει κάνει εντύπωση πόσος κόσμος στην ηλικία των γονιών μας γνωρίζει τον Κωνσταντινίδη (από τα Ξενία), έστω και ως όνομα. Ο πατέρας μου που έχει μεγαλώσει στο Παγκράτι πίσω από το Καλλιμάρμαρο, ήξερε ότι "αυτό είναι το σπίτι του Ξύδη" και μάλιστα θυμόταν και τους καβγάδες του αρχιτέκτονα με τον ιδιοκτήτη για το χρώμα του τοίχου στο σαλόνι, επειδή είχε βουίξει η γειτονιά με τον αλλόκοτο.

 
At 7/05/2005, Blogger Stavros Martinos said...

Α, και αυτό που είπες για τον Φωτιάδη: το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί και με την Πρεσβεία. Αλλά το τί σήμαινε η "ιδέα" (λευκό μάρμαρο παντού, αίθριο κλπ) δεν θα μπορούσε να είναι μόνο "του ξένου".
To πιο ενδιαφέρον για μένα είναι τα "παιδάκια" της Πρεσβείας στην ευρύτερη περιοχή (Μέγαρο Μουσικής, Πύργος Αθηνών, Άρειος Πάγος). Ήρθε ένας φωστήρας με το concept και μετά λύθηκε το πρόβλημα...

Κατόψεις δύσκολα θα βρεις στο internet, για οποιαδήποτε Αμερικάνικη Πρεσβεία... :D

 
At 7/05/2005, Blogger evee said...

εξακτεμάν (+ και για τις κατόψεις :Ρ + για τα "παιδάκια", αν και για τον Πύργο των Αθηνών, λόγω αναλογιών δεν είμαι σίγουρη αν συμφωνώ)

 
At 7/05/2005, Anonymous Anonymous said...

τραγανίστατος ο τίτλος. θα μπορούσε να είναι και entree σε ψαγμένο brunch-άδικο =)

 
At 7/06/2005, Blogger 2M3 said...

Για μια μικρή κάτοψη και λίγες φωτογραφίες δείτε εδώ.

 

Post a Comment

<< Home