σιωπή
Τραγικό το συμβάν της αεροπορικής τραγωδίας. Μιλάω με Κύπρο. Όλα ΟΚ? Όλα ΟΚ. Αλλά η Κύπρος είναι μικρή και όλοι ξέρουν κάποιον (ή κάποιον που ξέρει κάποιον) από τους 121. Το κλίμα βαρύ. Media παρακολούθησα το μεσημέρι και μετά τις 8 το βράδυ. Αν εξαιρέσεις τον πανικό της πρώτης στιγμής η κατάσταση ήταν πολύ καλύτερη από ότι παλιότερα. Διαβάζω σε διάφορα blogs να λένε για λάθη. Δεν είδα τηλεόραση όλη τη μέρα, δεν ξέρω(βλ. σημείωση). Μα από την εποχή του Sorin Matei τα media έχουν βελτιωθεί. Να μου πεις φτάνει? Μάλλον όχι. Νότιος λαός, με ροπή προς τον συναισθηματισμό, μάλλον θα μας πάρει καιρό (και λάθη) για φτάσουμε σε αγγλοσαξωνικής ψυχραιμίας αντιμετώπιση(με λιγότερα αμοντάριστα πλάνα ή απευθείας συνδέσεις). Το φαινόμενο όμως διαχέεται και στα blogs. Φωνές, σεναριολογία κλπ. Η φύση του μέσου είναι τέτοια μεν. Δεν υπάρχει η «επαγγελματική δεοντολογία» που απαιτούμε από τους δημοσιογράφους, λογικό. Έχω την εντύπωση ότι οι περισσότεροι bloggers διαρρυγνύουν τα ιμάτιά τους ότι δεν βλέπαν τηλεόραση. Όλοι όμως φαίνεται πως είδαν. Τεσπά, σε μια τέτοια ιστορία, που πραγματικά συγκλονίζει δεν ξέρω αν έχει νόημα όλο αυτό το πανηγύρι. Νομίζω πως για την ώρα το μόνο που αρμόζει είναι η σιωπή. Όλα τα άλλα είναι για μετά. Για την ώρα σιωπή.
σημείωση:
- ενώ τα γράφω αυτά δείχνει η ΝΕΤ ένα γράμμα ενός παιδιού. Δεν το διαβάζουν αλλά η ανάλυση είναι αρκετά καλή και βγάζεις τα γράμματα: καβγάδες μεταξύ των γονιών του, λένε να χωρίσουν.
το αλλάζω
- το MEGA έχει μια ταινία. Βλέπω ένα αεροπλάνο να πέφτει. Χαμός στο πιλοτήριο κλπκλπ.
5 Comments:
Το γράμμα το διάβασε αργότερα... Πράγματι, το κορίτσι ήταν χάλια γιατί την κατηγόρησαν ότι δεν μελετούσε αρκετά...
Το σχόλιο της δημοσιογράφου ήταν "θέλω να πιστεύω ότι οι γονείς της δεν θα το θεωρήσουν σαν τα τελευταία λόγια του παιδιού τους"!!!!!!!!!!!!!!!!
Δεν ξέρω αν ένας γεωγραφικός προσδιορισμός φτάνει να μας απαλλάξει από την ανευθυνότητα και την ανωριμότητα μας. Δεν θα φτάσουμε ποτέ την αγγλοσαξονική ψυχραιμία γιατί δεν θα φτάσουμε ποτέ στην αναγκαία σοβαρότητα.
Συμφωνώ με τον Roark. Ο Έλληνας θεωρεί δεδομένη αυτήν την τηλεόραση γιατί αυτή έχει γνωρίσει. Eπίσης, αυτήν έχει συνηθίσει/σ' αυτήν έχει εθιστεί.
Σιωπή ναί. Λησμονιά όμως?
Χτες έλειπα. Σήμερα είδα τα comments και απαντάω.
Alex και Art attack: !!
Roark: και εσύ τελικά με το «να μας απαλλάξει» και το «Δεν θα φτάσουμε» έχεις καταλάβει ότι αναφέρεσαι και εσύ σε ένα «εμείς» που προσδιορίζεται γεωγραφικά ε? :Ρ
Phantasmak: μια από τα ίδια. ΠΟΙΟΣ γαμώτη μου είναι αυτός ο -ανώνυμος- «έλληνας»? Εσύ και εγώ είμαστε πάντα μειοψηφίες? Κάτι σε γκρίνια και κλισέ μου βγάζει. Μήπως παρασύρεσαι από τα νεύρα σου? Κάτι πιο εποικοδομητικό δεν μπορούμε να πούμε πέραν του «για όλα φταίει ο κρετίνος ο νεοέλληνας»? Και αν αυτό ισχύει... τότε γιατί δεν σκεφτόμαστε εμείς οι ξύπνιοι αλλιώς και να πατήσουμε πάνω στον «χαρακτήρα του νεοέλληνα» και να κάνουμε «μόδα, in κλπκλπ» να ζητάει την ποιότητα στην ενημέρωση??? Μπορεί να ακούγεται αφελές, αλλά άμα γνωρίσεις το καλύτερο, δύσκολα γυρνάς στις πίπες.
Έλληνα στην Αμερική, χαίρομαι που συμφωνούμε.
Marina, ποιός μίλησε για λησμονιά? Είναι φρέσκο, ναι, το ξέρω...όμως: Ο κόσμος προχωράει μπροστά και ο πανδαμάτωρ χρόνος καλώς ή κακώς όλα τα απαλύνει. Ο καθένας φαντάζομαι μπορεί να επιλέξει αν θα το λησμονήσει ή όχι. Γιατί εγώ τώρα – ο δικηγόρος του διαβόλου ξύπνησε μέσα μου απόψε- αναρωτιέμαι αν η μνήμη μερικές φορές γίνεται νεύρωση? Αναφέρομαι στη μνήμη του των αρχαίων και του Περικλή, το 1821, την Κύπρο(δεν ξεχνώ) κλπκλπ. Άλλη κλίμακα, ναι...και άλλη, εντελώς άλλη η φύση του γεγονότος, μα μου΄ρθε. Χωρίς μνήμη δεν έχεις ταυτότητα. Και καλό είναι να μαθαίνεις από αυτήν. Μα αν αφήσεις τη μνήμη να σε κυριεύσει δεν κάνεις βήμα.
Metoike συμφωνώ νομίζω απολύτως. Ένα πρόστιμο θα κάνει καλό. Έτσι δεν βελτιώθηκαν τα πράγματα και στο παρελθόν? Αφού έτσι καταλαβαίνουν, ΟΚ. Μέσα. Λογικό. Να σφίγγουν οι κώλοι.
Post a Comment
<< Home