Tuesday, October 18, 2005

συνεντεύξεων απάνθισμα

Image Hosted by ImageShack.us

*best of εμπειριών συνεντεύξεων για δουλειά:
Πότε απορρίπτουμε υποψήφιους εργοδότες (ανελέητα)*


- Αν το υποψήφιο αφεντικό δεν σε ρωτήσει το όνομά σου. Πες το από μόνος σου, ρώτα το δικό του, πότε άρχισε την εταιρεία, πόσοι δουλεύουν κλπ. ΚΑΙ πρέπει να τα ξέρεις ΚΑΙ παίρνεις εσύ τη μπάλα και παίζεις. Στην ουσία κάνεις εσύ τη συνέντευξη. Άσε που γουστάρει και ο άλλος γιατί νοιώθει ότι κάποιος του δίνει σημασία.

- Αν το υποψήφιο αφεντικό δεν μπει στον κόπο να ξεφυλλίσει το portfolio σου (εφόσον η δουλειά σου απαιτεί να έχεις κάτι τέτοιο), δηλώνοντας «δεν με ενδιαφέρουν αυτά». Ψάχνει για απλό εκτελεστή των ιδεών του και εμείς δεν το θέλουμε αυτό, do we? Απόλαυσε το επόμενο μισάωρο. Μη στέλνεις sms κατά τη συνέντευξη, είναι αγένεια.

- Αν το υποψήφιο αφεντικό σου βγάλει χαρτί και μολύβι και σκιτσάρει τις ιδέες σου «για να θυμάται ποιά/ποιός είσαι». Χοντρό. Εκτός αν ζητήσει την άδειά σου στην αρχή. Δεν θα ήθελα να δουλεύω σε τέτοιο γραφείο.Χαμένη για χαμένη η δουλειά, Δράσε όπως σου έρθει.

- Aν το υποψήφιο αφεντικό είναι αρχιτέκτονας, φοράει ζώνη μαύρη με μπρούτζινα trucks, και τιρκουάζ πέτρες τύπου «τελευταίος των Μοικανών», πάνω από κίτρινα timberland, μαυρισμένο δέρμα και βλέμμα αφ’υψηλού. Όλα αυτά σε γραφείο πολυκατοικίας σύγχρονης, βαμμένης στις αποχρώσεις του σομόν ή της ώχρας. Βασικά αν δεις γραφείο τέτοιο, φεύγεις αμέσως, εκτός αν έχεις τρελή ανάγκη μια οποιαδήποτε δουλειά.

- Αν το υποψήφιο αφεντικό σου απαντάει τηλέφωνα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης σαν να είσαι διάφανη/ος. Αν πει απλά «έχω μια δουλειά, θα σε καλέσω μετά», ΟΚ. Αν όχι σε έχει χεσμένο ακόμη και τη στιγμή που αυτό είναι το λίγοτερο συμφέρον για τον ίδιο και που υποτίθεται ότι θέλει να δείξει το καλύτερο πρόσωπό του «γραφείου» του. Δεν εκτιμάει την ώρα σου, ούτε τον κόπο σου να πας ως εκεί. Φύγε και αν επιμένεις πέτα ένα «γεια» πίσω από την πλάτη σου.

- Αν ζητήσει να κρατήσει το portfolio μετά το πέρας της συνέντευξης για να του ρίξει μια ματιά πιο αναλυτικά. Όσα αντίτυπα και να έχεις, δεν το αφήνεις ποτέ. ΚΑΙ σε όσους θεωρείς δεύτερες ΚΑΙ σε όσους θεωρείς πρώτες επιλογές. Δεν σε σπούδασαν εσένα οι γονείς σου για να σε αντιγράφει ο κάθε τσιγκούνης που βαριέται να πάει στον Παπασωτηρίου να πάρει κανένα επώνυμο φιγουρίνι να ξεπατικώσει!

- Αν σου λέει πως θα κάνεις και αυτό και εκείνο και το άλλο, όταν αυτά τα εκείνα τα άλλα και τα παραάλλα δεν έχουν καμμιά σχέση με τη δουλειά σου. Το γεγονός επιδεινώνεται αν σου πει την ατάκα: «Δεν έχεις εμπειρία και εδώ θα αποκτήσεις. Ίσως χρειαστεί να δουλέψεις και παραπάνω. Υπερωρίες δεν πληρώνουμε, αμ δίνουμε καλή αμοιβή.». Ψάχνει κάποιον να τα κάνει όλα, 12 ώρες την ημέρα με 400 Ευρώ το μήνα. Ρώτα αν είναι με κάτι παραπάνω να ρίχνεις και ένα σφουγγάρισμα που και που ή παίρνεις καμμιά πίπα προκειμένου να συμπληρώσεις εισόδημα (αν είναι άντρας βεβαίως βεβαίως και εσύ μια νεαρά κορασίς). Χαμογέλα ευγενικά και walk out όσο χάσκει ακόμα το στόμα του. Έχει πιο πολύ πλάκα έτσι.

Προσοχή: Σε ΟΛΕΣ αυτές τις περιπτώσεις, προσέχουμε να μην φοράμε κασκόλ, γάντια, να κρατάμε άσχετους φακέλους κλπκλπ. Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα, στην λαχτάρα μας να φύγουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα, να ξεχάσουμε κάτι πίσω. Και δεν θέλουμε να ξαναπατήσουμε το πόδι μας εκεί για κανένα λόγο, do we?

|

8 Comments:

At 10/18/2005, Blogger Oneiros said...

+1: Αν το αρκουδίσιον κάνει το γραφείο να μοιάζει με wind tunnel για Airbus, ή το γραφείο μπάζει ζέστη/κρύο/υγρασία ή μυρίζει μούχλα, σε τέτοιο βαθμό που ίσως θα ήταν καλύτερο να είχες πάει για τη συνέντευξη με εσωθερμική και μπουκάλες.

..σε όλες τις άνωθι περιπτώσεις, καλό είναι να κρατάς πάνω σου δυναμιτάκια ninja και αμπούλες βρώμας για κάλυψη του ..extraction (going out with a bang, που λένε).

 
At 10/18/2005, Blogger Unknown said...

νομίζω ότι τα δυναμιτάκια νίντζα που προτείνει ο όνειρος είναι ό,τι πρέπει... ;)

 
At 10/18/2005, Blogger Mara_P said...

Wx.Malista. Mprosta stin anazitisi grafeiou pou na se antimetwpizei ws 'arxitektona'(me o.ti auto synepagetai) kai ouxi ws paidi gia tous kafedes , ta cad kai tis poleodomies, i Odisseia moiazei krouaziera... Kali sinexeia loipon! Kai na prosekseis, na prosekseis poli min... vwvatheis! ;)

 
At 10/19/2005, Blogger amarkos said...

Συγνώμη κυρία μου αλλά με αυτό το post λησμονείτε τον κανόνα Νο 9 του Weblog Usability...

 
At 10/19/2005, Blogger evee said...

oneire: το πρώτο το έχω πάθει. Καθόμουν απέναντι από το air condition Ιούλιο και Αύγουστο σε ένα γραφείο παλιά. Πήγαινα με τιραντέ και μόλις καθόμουν έβαζα ζακέτα. Εκεί να δεις διενέξεις!

mara: Tα μέσα της δουλειάς, της κάθε δουλειάς, και η καθημερινότητά της λογικό είναι να μην είναι ρόδινα. Αλλιώς όλοι θα κάνανε τη συγκεκριμμένη(όποια και αν είναι αυτή) τέλεια δουλειά. Το να πηγαίνεις μόνιμα στην πολεοδομία είναι χάλια. Αλλά η αλήθεια είναι ότι αν δεν μάθεις ΓΟΚ και δεν πας στην πολεοδομία, εσύ χάνεις. Εγώ να σου πω την αλήθεια γουστάρω. Μόνο έτσι θα μπορώ να κάνω αυτά που θέλω, χωρίς να βρίσκω δικαιολογίες για το τι μου έφταιξε. Ονειρεύομαι την ημέρα που θα πάω στην πολεοδομία. Θέλω να τα μάθω πως να ελίσσομαι, πως μπορώ να κάνω αυτό που θέλω... γενικά θέλω να τα μάθω όλαα!!! Εύκολα και δύσκολα. :D Και άσε τους άλλους να κλαίγονται.

 
At 10/19/2005, Blogger evee said...

sorry παιδιά, έγραφα το προηγούμενο comment

art-attack φοβάσαι ότι είμαι όλα λόγια ε? Λοιπόν, αυτό που έχω να σου προτείνω είναι:
α. να κοιτάξεις τα άρθρα που αναφέρονται δεξιά στο datascape: περί αρχιτεκτονικής (διπλωματικές ΕΜΠ και στα περί "διαγωνισμού"). Αυτά μόνο είναι online. Και δεν τα έχω κρύψει ποτέ. Περισσότερα στο portfolio μου.
β.Να μου αναθέσεις να σου σχεδιάσω κάτι. Π.χ. το μελλοντικό σου σπίτι. Γιατί άυτά τα projects είναι για εντελώς διαφορετικής κλίμακας κτίρια και με εντελώς διαφορετικούς στόχους μεταξύ τους. Εσένα αλήθεια μπορούμε να δούμε τη δουλειά σου online? Και δεν αναφέρομαι σε ότι ανεβάζεις στο blog βεβαίως βεβαίως. ;)

angelos markos: αυτά είναι συμπεράσματα από συνεντεύξεις των οποίων τους εργοδότες απέρριψα κατά καιριούς. Πολλές από αυτές έγινα πέρυσι ας πούμε, πριν βρω τη δουλειά που είμαι τώρα. Σε καμμιά περίπτωση(και για τις πιο πρόσφατες συνεντεύξεις) δεν θα πήγαινα σε κάποιον εργοδότη που ανήκει στις προαναφερθείσες κατηγορίες. Το έγραψα άλλωστε: "εκτός αν έχεις τρελή ανάγκη μια οποιαδήποτε δουλειά". Άσε που ο μελλοντικός εργοδότης μου είμαι εγώ. :)

 
At 10/19/2005, Blogger Mara_P said...

ennoeitai oti prepei na kserei kaneis ooooola ta parathirakia kai tis pisw portes kai tous feggites gia na porthisei to oxiro tis poleodomias kai tou gok! Egw tin anefera omws san aggareia logw tou xronovorou tis ypothesis. Tespa.... Afentiko tou eautou sou? An aisthanesai etoimi gia tetoio vima, tote piase ton tauro apo ta kerata! Akougetai poli omorfo, an kai apithmena agxwtiko(gia mena akoma toulaxiston). Me tis euxes mou!!
:)

 
At 10/19/2005, Blogger evee said...

mara, απώτερος στόχος είναι το να είμαι αφεντικό του εαυτού μου. Όχι δεν είμαι έτοιμη ακόμη. Όταν είμαι έτοιμη, θα αισθάνομαι και έτοιμη. Τώρα στην ουσία "συνεχίζω τις σπουδές μου". Για την ώρα μια τέτοια προοπτική δεν με αγχώνει καθόλου. Μα και μετά, πιστεύω ότι αν κάνεις αυτό που πραγματικά σου αρέσει και έχεις μάθει να φιλοσοφείς λίγο τα πράγματα, κουλαντρίζεις το άγχος σου. Όπως έχεις καταλάβει δεν είμαι δα και ο καθιστός βούδας. Μη νομίσεις ότι αν δεν είσαι αφεντικό του εαυτού σου δεν έχεις άγχος. Αλλά προτιμώ να ανησυχώ για μια δική μου δουλειά, παρά για μια δουλειά κάποιου άλλου. ;)
ps: sorry αν παρερμήνευσα.

 

Post a Comment

<< Home