ΓΟΚ poesie: μια λογοτεχνική κριτική
Φίλες και φίλοι καλησπέρα σας
Η δουλειά έχει καταπονήσει εμέ την υπογράφουσα, όχι όμως όσο οι πρόσφατες μαζικές απαγορεύσεις στον εργασιακό μου χώρο για πρόσβαση στο διαδίκτυο. Με έντονο το αίσθημα της κοινωνικής απομόνωσης, της φίμωσης και -γιατί όχι τέλος πάντων- της ελαχιστοποίησης του ελευθέρου χρόνου μου, η λύση ήταν μια: η ενασχόληση με τις καλές τέχνες και δη με τη λογοτεχνία.
Εναγκάλισα λοιπόν μετ'ευλαβείας το πολύτομο πόνημα ονόματι Γ.Ο.Κ. (Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός), έργο του ακαταπόνητου ανώνυμου συγγραφέα και ιδού μερικά από τα συμπεράσματά στα οποία έχω καταλήξει μέχρι τώρα:
α. Πρόκειται για έπος. Πόσοι τόμοι ούτε εγώ θυμάμαι. Bed time story μόνο για όσους έχουν κάνει εξάσκηση με τη Βίβλο.
β. Μη γραμμική αφήγηση. Πολύ πριν κάτι ταινιάκια και κάτι θεατρικά δήθεν τάχαμου επαναστατικά ανέτρεπαν την παραδοσιακή ροή της αφήγησης. Διαβάζεται από την αρχή προς το τέλος και το ανάποδο. Διαβάζεται αποσπασματικά, με τυχαία σειρά, με λογική σειρά, με παράλογη σειρά. Το μαγικό είναι ότι οιαδήποτε μέθοδο και αν επιλέξεις θα χρειαστεί να αφιερώσεις πολλές ώρες. Το ακόμη πιο μαγικό είναι ότι στο τέλος με λίγη κοινή λογική θα καταλαβαίνεις τα βασικά. Και με λίγη παραπάνω επιμονή -και σπουδές γλωσσολογίας- θα μάθεις αυτό που έψαχνες. Ω - Ναι.
γ. Διαχρονικές γλωσσικές αναφορές. Καθαρεύουσα, πολυτονικό και σύγχρονη νεοελληνική μπλέκονται σε ένα οργιαστικό γαιτανάκι. Το σίγουρο είναι ότι δεν βαριέται κανείς. Αν καταλάβει δηλαδή αυτό που διαβάζει. Άμα τει αποπερατώσει της αναζητήσης -της γνώσης βεβαίως- δικαιολογείται αίσθημα υπεροχής, ψήλωμα κατά 10 πόντους, άνοιγμα σαμπάνιας. Άντε και η ταύτιση με το γνωστό σκεπάρνι μέλους της νομαδικής φυλής των Ρομ.
δ. Φιλοσοφικές αναζητήσεις: υπαρξιακός προβληματισμός μέρος Α Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα? Βου + Α = ΒΑ. Τι λέμε κτίριο? Τι σκάλα? Τι οικόπεδο, αγροτεμάχιο, θερμομόνωση, πεζοδρόμιο, ανανεώσιμη πηγή ενέργειας? Ποιος είσαι? Που πας? Πόσα ξέρεις? Να ζει κανείς ή να μη ζει? Πλήρεις απαντήσεις τώρα κοντά σας. Scroll στο χαρτί δεν έχει, άρα καταλήγεις στο τέλος να είσαι εκπαιδευμένος στο να διαβάζεις 100 σειρές σε μισό λεπτό. Αν έχεις φίλους δικηγόρους ζήτας απλά να σου μάθουν τη μέθοδο για να κερδίσεις χρόνο. Στα συν.
ε. Φιλοσοφικές αναζητήσεις: υπαρξιακός προβληματισμός μέρος Β Το περί ου ο λόγος πόνημα όλα δείχνουν ότι είναι στοιχειωμένο. Φήμες το θέλουν να αποτελεί την αιτία πίσω από το γνωστό παραμύθι "Η Ωραία Κοιμωμένη". Όποιος αγγίξει το "πόνημα" μετά τις 11 το βράδυ, του μέλλει να το αφήσει από τα χέρια του μέσα σε 5 λεπτά. Να το αφήσει: βλ. να του πέσει από τα χέρια καθώς θα καταρρέει στο γραφείο/κρεβάτι κ.ο.κ. Αλλιώς και "ο πιο γλυκός ύπνος".
στ. Urban Myth. Στην περίπτωση που ο/ αναγνώστης/στρια καταφέρει να ξεπεράσει τα μαγιολίκια που προαναφέρθηκαν φτάνουμε στην ουσία του έργου. Η οποία και θα αποκαλυφθεί αμέσως.
Και φτάνουμε στο ζουμί του post.
Κατά βάθος ο Γ.Ο.Κ. είναι και θα είναι ένα ποιητικό έργο αναρχικού υπερρεαλισμού. Δική μου ορολογία, πατενταρισμένη κ.ο.κ.
Αναρχικού λόγω δομής
aka: O μισός τόμος Α6 καλύπτεται από το κεφάλαιο "γκαράζ". Λίγο πριν το τέλος του συναντάμε το υποκεφάλαιο κλειδί: Ίδρυση κέντρου γυμνιστών.
και υπερβατικής γλώσσας
aka "ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΙ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ - ΕΘΝΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ"
Και υπερρεαλιστικoύ λόγω:
εδώ θα αρκεστούμε στο να αναφέρουμε χαρακτήρες του δράματος όπως "οι ατέρμονοι ανελκυστήρες (πάτερ- νόστερ)" και τίτλους κεφαλαίων όπως "αι διατάξεις μανδαλώματος", "άρθρο 32: γραμματοκιβώτια" (απόσπασμα: σε KAΘΕ κτίριο επιβάλλεται η εγκατάσταση γραμματοκιβωτίων) και "υπαίθριες διαφημίσεις με ξενόγλωσσα στοιχεία".
Και για να τελειώνουμε φίλοι και φίλες, εκτός από την προφανή πρακτική χρησιμότητά του, το σύμπαν που δεξιοτεχνικά πλάθει η -ανώνυμη- λαική μούσα με το φιλόπονο έπος "the ΓΟΚ", μπορεί να αποδειχτεί εκμαυλιστικό (προς τις αγκάλες του Μορφέα) ή φλεγματικά αναζωογωνητικό (καινούργιο συκώτι). Το σίγουρο όμως είναι ότι δεν θα περάσει αδιάφορο.
Καλή ανάγνωση!
5 Comments:
Έπος λογΑτεχνίας λοιπόν το ΓΟΚ.
Ποιός ξέρει με πόσες επαγγελματικές Οδύσσειες, Ιθάκες και Ιλιάδες συνδέεται το άχαρο.
Πάντως ομολογώ ότι μετά την πρώτη παράγραφο του ποστ συνειδητοποίησα ότι δεν πρόκειται για λογοτεχνική κριτική. Ένα λινκ στο ΓΟΚ θα βοηθούσε την ανάγνωση.
καλό.
αλλά άτοπο.
Δεν υπάρχει ο ΓΟΚ online angele marko. Στην ουσία ο διαβόητος ΓΟΚ αποτελείται από ένα σύνολο φύλλων εφημερίδας της Κυβερνήσεως.
Αυτά
α. είτε πας και τα πέρνεις από το Εθνικό Τυπογραφείο (μπορείς και να γίνεις συνδρομητής νομίζω) που σημαίνει ότι αφιερώνεις ατελείωτες ώρες να κατηγοριοποιήσεις αυτά που σε ενδιαφέρουν, από το 193κάτι μέχρι σήμερα, να τα βάλεις σε ντοσιέ και να φροντίζεις να περνάς τις αναθεωρήσεις που ξετρυπώνεις από τους τόσους νόμους στο κατάλληλο φύλλο
β. είτε κάνεις το ίδιο πηγαίνοντας στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος
γ. είτε αγοράζεις ένα ΓΟΚ - βιβλίο από τον Παπασωτηρίου και για ενημερώσεις των εδαφίων κόβεις το λαιμό σου
δ. είτε γίνεσαι συνδρομητής σε μια από τις δυο εταιρίες που το κάνουν αυτό για εσένα και έχεις την επιλογή ή να παίρνεις ντοσιέ με τον ΓΟΚ οργανωμένο, ή cd με ηλεκτρονικά περασμένο το χάος που λέγαμε με search engine τοπικό κλπκλπ. Φυσικά, τα δυο τελευταία, με μια συνδρομή, φροντίζουν να σου τα ανανεώνουν κάθε 1 μήνα ή κάθε 3 μήνες με ό,τι νεώτερο έχει βγει.
ACHTUNG ACHTUNG όσοι ασχολείστε με programming! Εδώ ανοίγεται πεδίον δόξης λαμπρό. Εγώ που έχω επιλέξει την τελευταία λύση, έχω τα εξής προβλήματα:
1. το cd δεν παίζει από μόνο του, μα πάντα σε συνδυασμό με ένα πρόγραμα δικό τους(που αν δεν βάλεις το cd δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να εμφανίζει στη μέση του desktop μια εικόνα με τον τίτλο της εταιρίας). Έτσι πρέπει παντού να τρέχω με το laptop. Το κάνουν για λόγους copyright υποθέτω μα μου δυσκολεύει τη ζωή.
2. Τα κείμενα εμφανίζονται ως κατεβατά. Θέλω εγώ να εκτυπώσω μόνο τα τμήματα που με ενδιαφέρουν και πάω να κάνω copy - paste στο Word τα τμήματα του κατεβατού που θέλω. Αμ δε! Έχουν απενεργοποιήσει το copy - paste(και με δεξί κλικ και με keyboard shortcut)!!!! Τίποτε άλλο πέραν του scroll και του highlight δεν δουλεύει!!! Και έτσι σου δίνουν ΑΥΤΟΙ την επιλογή να εκτυπώσεις ολόκληρο κάθε έπος....
ΈΛΕΟΣ!
Όποιος software engineer θέλει να βγάλει λεφτά ιδού μια ωραιότατη ιδέα.
LOLLLLLLLLL!
Eixame paei proxthes me ton Tourni ekpaideutiki ekdromoula pros porto Rafti kai mas ypodexthike sto vraveumeno spitiko tou o MOB arxitektonas V.Mpaskozos kai meta sta vrilissia opou i alli MOB Dareia Tsagaraki mas 'ksenagise' se kapoies katoikies kai ktiria grafeiwn. Kai giati sou ta lew auta... Giati TONISAN oti den paizei sxediasmos an den paizeis sta daxtila ton agapito GOK. Kai oti mesw autou mporeis na kaneis patentes (px eixan kanei tous diadromous pou odigousan sta diamerismata ypaithrious, ara DEN metrane sta m2) kai na kerdizeis se xwous kai telika na mporeis na kaneis auto pou theteis ws antiprotasi sti simerini katastasi klp klp.... Telospanton me to sigkekrimeno ponima den katapianomai akomi, nomizw apeuthinetai se pio wrimo koino.Pantws i anarxia, i mi-kanonikotita kai to xaos pou to diepoun antikatoptrizontai apolita sti simerini poli, e ?...
Με την Τσαγκαράκη έχω μιλήσει και εγώ στο γραφείο τους σε μια συνέντευξη. Αποδείχτηκε μεν πως εγώ δεν είχα εμπειρία (ήθελαν κάποιον με 2/3 χρόνια εμπειρία για τεύχος κουφωμάτων... σε χρόνο dt και μετά άλλα αντίστοιχα projects). Τεσπά και εμένα μου έδωσε την εντύπωση της πολύ "καλά διαβασμένης" ομάδας αρχιτεκτόνων. Kαι στον ΓΟΚ και γενικά. Στο κουρμπέτι που λέμε.
Νομίζω johnny66 ότι δεν θα δουλέψει. Άνοιξα τα αρχεία του cd και όλα δείχνουν ότι ο ΓΟΚ δεν έχει περαστεί ηλεκτρονικά ως κείμενο αλλά ως εικόνες. Πράγμα που σημαίνει ότι οι εφημερίδες της κυβερνήσεως είναι σκαναρισμένες. Να μου πεις, τότε ΠΩΣ υπάρχει search engine? Νομίζω ότι πρόκειται για "προσομοίωση" search engine aka έχουν κάτσει και έχουν γράψει με το χέρι 100/200 λήματα και τα έχουν αντιστοιχήσει στα κείμενα του ΓΟΚ που μιλάνε για αυτά. Άρα δεν βλέπω άλλη λύση για την υπάρχουσα κατάσταση.
Thanks πάντως. :)
γι'αυτό λέω... πεδίον δόξης λαμπρόν
Post a Comment
<< Home