Monday, March 27, 2006

η τεκτονική στοά και τα τσιφτετέλια

Σάββατο βράδυ. Οδηγώ στο κέντρο της Αθήνας. Πάω να πάρω ένα φίλο για να πάμε σε αποχαιρετιστήριο γεύμα. Η φίλη μας Β. θα πάει να ζήσει στο Βερολίνο. Έχει μόλις μπει στο αυτοκίνητο και σε μια γωνία κοντά στο σπίτι του βλέπω ένα τεράστιο κτίριο που δεν έχω ξαναπροσέξει την ημέρα. Είναι επιβλητικό και συμπαγές. Πολλοί τοίχοι και λίγα παράθυρα. Σε γωνία. Θυμίζει κέντρο μηχανογράφησης τράπεζας, διατηρητέο κτίριο που θα μπορούσε να ανήκει στα γενικά αρχεία του κράτους ή κάτι αντίστοιχα «επιβλητικό και non-public». Είναι φωτισμένο.

Image Hosted by ImageShack.us

Ρωτάω τι είναι αυτό και μου αποκαλύπτει: μα δεν ξέρεις τη φωλιά των μασόνων? What? Wow. Υπάρχει τέτοιο πράγμα σήμερα? Νόμιζα πως τους έλεγαν «ρόταρι» τώρα και κάτι τέτοια politically correct. Τεσπά, μου λέει πως όσοι μπαινοβγαίνουν συνήθως επιλέγουν την πλαϊνή πόρτα και γενικά έχει κόσμο κάποια βράδια. Περιγράφει και το dress code εύστοχα: σκούρο κουστούμι το χειμώνα, λινό το καλοκαίρι. Τις προάλλες είδε και ένα νεαρό ψιλοφρικιό στο video club με καρφίτσα με το σήμα τους. Κατασκόπευσε να δει ποια ταινία πήρε. Όχι Cubrick ή κάτι σημαδιακό. Γελάμε. Για του λόγου το αληθές πριν στρίψω στο φανάρι προλαβαίνω και βλέπω πάνω στις δυο σιδερένιες πόρτες κάτι σήματα με διαβήτες και κάτι άλλο που δεν πρόλαβα να ταυτοποιήσω. Μου λέει κιόλας πως έχουν δημοσιοποιήσει κάτι αρχεία τους πρόσφατα και πως αποκαλύφθηκε πως ο Κολωκοτρώνης και όλο το team των Φιλικών ήταν μασόνοι. Γελάω και μαζί τρομάζω. Όχι με τα ονόματα. Με το ότι δεν καταλαβαίνω τι στο διάολο κάνουν αυτές οι ομάδες. Και αν είναι σημαντικές λόγω του ότι αλληλοβοήθιουνται σε βάρος άλλων ή μόνο λόγω της μυθολογίας γύρω από το όνομά τους.

Η αλήθεια είναι πως το μυστήριο ελκύει πάντα ακριβώς γιατί είναι μυστικό. Μετά το Eyes Wide Shut οι μασόνοι δεν θα είναι ποτέ πια οι ίδιοι. Και η αλήθεια είναι ότι όταν βαριέσαι ή δεν είσαι ικανοποιημένος από την καθημερινότητά σου το mind game που λέγεται μασονία ακούγεται όσο εξεζητημένο(mediaeval/esoterica/μεγαλόπνοο κλπκλπ) θέλεις. Για κομπλεξικούς έχει το προσόν ότι σε κάνει να νιώθεις μέλος μιας «επίλεκτης ομάδας». Άσε που μάλλον κάνεις και PR.

Ο τρίτος της παρέας μας πειράζει για το γεγονός ότι οι άλλοι δύο είμαστε αρχιτέκτονες. Μου έρχεται να κάνω πλάκα για φανταστικές ρόμπες και διαβητάκια και πως σήμερα θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με autocad, 3d studio κλπ. Ο Μέγας Αρχιτέκτονας επαναλανσάρει φέτος το στυλ αμπίρ στη συμβολική απόχρωση του μπορδοροδοκόκκινου. Η ατάκα μένει στο μυαλό μου γιατί μου κορνάρει ένας στο φανάρι και βάζω πρώτη.

Η βραδιά θα συνεχιστεί λιγότερο μυστικιστικά, σε ένα «μοντέρνο» ταβερνείο στο οποίο χαιρετάμε τη φίλη μας φωνάζοντας για να ακουστούμε πάνω από τον ήχο του «αγαπώ, αγαπώ μια πιτσιρίκα, είναι τρέ- είναι τρέλα, είναι γλύκα». Ελλείψει πίστας, όλοι χορεύουν επί της καρέκλας τους. Καρεκλάτο που λέμε. Της τάβλας. Μάλιστα. Κανονίζουμε να ξαναδούμε την Β. πιο ήρεμα πριν φύγει να τα πούμε σαν άνθρωποι και αποφεύγουμε να της θίξουμε της επιλογή τους μαγαζιού. Όπως και να έχει είμαστε όλοι συγκινημένοι.

Δυο μέρες μετά, διαβάζω σε κυριακάτικο περιοδικό για την έκδοση της ταινίας «the Da Vinci Code» και θυμάμαι το περιστατικό με τη στοά. Google it. Μετά από κάμποσες γρήγορες αναγνώσεις σε sites περί μυστικισμού, μασονίας κλπκλπ. Έχω μπουρδουκλωθεί με τις θεωρίες και ετοιμάζομαι να τα παρατήσω όταν βρίσκω το site της Μεγάλης Στοάς εν Ελλάδι. Το προαναφερόμενο κτίριο φόρα παρτίδα, τα αρχεία με γνωστούς μασόνους τους παρελθόντος εκεί, ιστορία, μηνύματα του Grand Master τάδε, Cryptic degrees and Chivalric Orders που ένας θεός ξέρει τι είναι και ένα summary (που εμένα τουλάχιστον μου προξένησε κάποιες απορίες) για όσους βαριούνται .

Eξακολουθώ να μην κατανοώ πλήρως τι είναι η μασονία.

Ακόμη και κάτω από τον εκτυφλωτικό ήλιο των Αθηνών λοιπόν.

|

25 Comments:

At 3/28/2006, Blogger Αταίριαστος said...

Κι εγώ πάντα είχα την απορία τι διάολο χρησιμεύουν(sic) αυτοί οι Μασόνοι εκτός από το να πρωταγωνιστούν σε (δηλ.: να κρύβονται πίσω από) κάθε σοβαρή και αξιοπρεπή συνομωσία.
Έριξα και στο site μια ματιά και δεν διαφωτίστηκα καθόλου. Τις γυναίκες, αλήθεια, γιατί δεν τις δέχονται; Αυτό μας δίνει λαβές να σκεφτόμαστε ότι κάνουν περίεργα πράγματα εκεί μέσα στις στοές... ;-)

 
At 3/28/2006, Blogger evee said...

Αυτό δεν το είδα... ότι δεν επιτρέπουν γυναίκες δηλαδή. Νομίζω παλιότερα δεν έπερναν, τώρα όμως? Ότι και να πεις, ακόμη και για αυτούς κολλημένο μου φαίνεται.

 
At 3/28/2006, Blogger Sleeper in Metropolis said...

Είχα πάει πέρισυ στη Chalons-en-Champagne, στη Γαλλία (πόλη της ευρύτερης περιοχής της Καμπανίας) κι έμεινα στο Πολυτεχνείο τους. Το τι γινόταν εκεί δε λέγεται... Προφανώς εκεί υπήρχαν αυτό που θα λέγαμε "μασονικά τζάκια", ο ιδρυτής της σχολής φημολογείτο ότι ήταν μασόνος κλπ κλπ. Ξύπναγα με την τσίμπλα στο μάτι κι έβλεπα τους φοιτητές να περιφέρονται με αυτοσχέδιες -I wannabe Harry Potter- μπέρτες και να σ'όλα τα θρανία να σκαρώνουν τα σήματα μ' αυτό το ρημαδοδιαβήτη κλπ Τα βράδια ανάβαν φωτιές ή χωνόντουσαν στα υπόγεια κελάρια - ποτέ δεν κατάλαβα πόσα ακριβώς ήταν! Πέρασα πολύ καλά γιατί όλα μου φαινόντουσαν τόσο γραφικά gothic! :-) Τώρα, το κατά πόσον είναι σοβαρά όλα αυτά... Στο παρελθόν είχα γνωρίσει κι ένα άτομο (συμφοιτητή μάλιστα) που ήξερα -από άλλη πηγή- ότι ανήκει στην... οργάνωση... Ε, δεν ήταν κι ότι πιο συμπαθητικό έχω γνωρίσει...

 
At 3/28/2006, Blogger Dead Disney said...

παντως ξερεις τι?
εγω τωρα που το ειδα μου θυμισε μεγάλη βρετανία...
ναι ναι ναι ολοι οι μασσονοι ειναι κεη απλα!

 
At 3/28/2006, Blogger Κοκκινος Ζωολογικος Κηπος said...

Η πιο εντυπωσιακή Στοά που έχω δει βρίσκεται στο Όσλο, ακριβώς δίπλα στο κοινοβούλιο και αρκετά επιβλητικότερη απ'αυτό.

Οι Μασόνοι δε δέχονται γυναίκες γιατί είναι αντίθετο με την πίστη τους (έχει κάτι να κάνει με τον ήλιο και τη σελήνη, αλλά δε θυμάμαι ακριβώς), αν και πολλές "προοδευτικές" στοές έχουν κάνει υποχωρήσεις.

Όσο για τα περί διασυνδέσεων ισχύουν στο έπακρο, αλλά αν αφαιρέσει κανείς το μύθο και την προπαγάνδα, αυτό που μένει είναι απλά άλλη μια μειοψηφία που -αυτονόητα- επιλέγει να βοηθήσει τα μέλη της (όπως ένας μουσουλμάνος στην Αθήνα θα βοηθούσε έναν άλλο μουσουλμάνο π.χ.)

Οι Μασόνοι που έχω γνωρίσει εγώ δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς που λέει η/ο muse (μάλλον με ξενέρωτοι μπίζνεσμεν έμοιαζαν), αλλά κι η μασονία έχει τόσα παρακλάδια που άντε να βγάλεις άκρη (ειδικά όταν η κύρια πηγή σου είναι η απαρχαιωμένη προπαγάνδα της ελληνικής εκκλησίας)

 
At 3/28/2006, Blogger Andrew said...

Μερικές στοές δεν δέχονται γυναίκες (άλλες δέχονται) αλλά γενικά η κάθε στοά έχει τα δικά της κριτήρια επιλογής.

 
At 3/29/2006, Blogger evee said...

α. απορία: μου κάνει εντύπωση που ξέρετε που είναι οι τεκτονικές στοές σε πόλεις που (υποθέτω ότι απλά) έχετε επισκεφθεί ή μείνει για σύντομο χρονικό διάστημα. είναι γνωστές? δεν έχει ενός είδους "πλάκα" να γνωρίζεις αυτά τα cult σημεία?

β. απορία: η μασονία δηλαδή δεν έχει γενικούς κανόνες? άλλοι δέχονται γυναίκες και άλλοι όχι? είναι σαν οι "διαφορετικές ερμηνείες" ενός νόμου? σόρρυ που λέει και η Μαντόνα, μα αν δεν δέχονται γυναίκες, είναι δικαιολογημένο το deforme της σημερινής κατάστασής τους(το τελευταιο σύμφωνα με φίλο άκρως φιλομαθη και ανοιχτόμυαλο)

 
At 3/29/2006, Blogger Κοκκινος Ζωολογικος Κηπος said...

α) Τις στοές δεν τις κρύβουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, κοζάρουν μάλιστα και τεράστια μασονικά σύμβολα στις προσόψεις, και τα κτίρια είναι τόσο εντυπωσιακά που δεν μπορείς να τα αγνοήσεις... στην Ελλάδα κρύβονται γιατί η ανεξιθρησκία μας είναι της κακιάς ώρας.

β)Οι Μασόνοι πιστεύουν (με το γράμμα της πίστης τους) ότι οι γυναίκες είναι κατώτερες, και γι'αυτό οι πιο "παραδοσιακές" στοές ακόμα δεν τις δέχονται. Οι άλλες, προφανώς έχοντας και κριτήρια εμπορικότητας, κάποιο τρόπο έχουν βρει να το παρακάμψουν. Αλλά μη σου κάνει και τόση εντύπωση, σκέψου ας πούμε το γυναικωνίτη, ή τη διαφορά που έχει ένας παπάς στο Άγιο Όρος με έναν κοσμικό παπά της Αθήνας, σε ότι αφορά σ'αυτές τις αντιλήψεις...

 
At 3/29/2006, Blogger Andrew said...

Να συμπληρώσω ότι η μια στοά με την άλλη έχουν τόσες ομοιότητες και τόσες διαφορές που έχουν οι εκκλησίες μεταξύ τους. Γιαυτό και η μία π.χ. δέχεται γυναίκες, η άλλη όχι.

 
At 4/02/2006, Blogger Κοκκινος Ζωολογικος Κηπος said...

(another Kokkino Mpaloni)
Eyxaristw gia to gelio pou mou prosfere to post sou ayto to vroxero aggliko apogeuma. Ola ayta me kanoun na gelaw pia. Oxi pws pistevw oti den yparxei kapoia alh8eia sto POLY va8os, alla ypopsiazomai oti yparxoun varieties maswnwn. Sigoura kapoioi einai sovaroi kai kapoioi einai kati san papoudes pou syzhtane peri twn khpwn tous kai peri twn syllogwn grammatoshmwn tous. Dystyxws gia pollous ta ghratia fernoun to fovo gia to 8anato kai to agnwsto kai oi stoes einai idanika skhnika gia na epanapau8oun orismenoi kyrioi. Oi idees sta xekinhmata ths maswneias isws na htan eygenh alla shmera ,opws symbainei kai me oles tis organwmenes "8rhskeies", einai mallon nerwmenes.
An tyxei kai anakalypsw aytes tis idees, 8a se enhmerwsw. ;)
K.

P.S. To oti de dexontai gynaikes stis stoes nomizw oti einai apodeixh oti de xeroun ti tous ginetai. Mia epifaneiakh ereyna sto internet as poume, eykola apokalyptei th sexoualikh vash ths maswnikhs filosofias/paradoshs. (nai, nai xerw.. davinci code kai kourafexala tha mou peis(kai 8a symfwnhsw) alla ti na pw, psaxe to perissotero an se endiaferei)

 
At 12/02/2006, Blogger count Vronsky said...

Δεν πρέπει σε όλες τις φασεις της ζωής μας να ειμαστε μεικτοι. Ουτε σημαινει οτι οπου ειναι μονο αντρες ειναι και gay.

Η μυστικότητα του Τεκτονισμου ειναι και ενα ειδος αμυνας. Για να μπορεσει να κρατηθει ακεραιος για πανω απο 3 αιώνες.

 
At 12/03/2006, Blogger evee said...

count vronsky, δεν νομίζω ότι υπάρχουν καθολικώς αποδεκτά "πρέπει"

τα "πρέπει" τα θέτει ο καθένας στον εαυτό του και είναι αυτά που το πάνε ή αυτά που νομίζει πως του πάνε. όλοι λειτουργούμε διαφορετικά στις εκάστοτε περιστάσεις πάντως, thats 4 sure.

οπότε τη φράση " Δεν πρέπει σε όλες τις φασεις της ζωής μας να ειμαστε μεικτοι" δεν μπορώ να την επεξεργαστώ περαιτέρω. Παρακαλώ να με διαφωτίσετε λίγο παραπάνω αν θέλετε να γίνει συζήτηση.

προφανώς και όπου είναι μόνο άντρες δεν σημαίνει πως είναι gay. Όπως δεν σημαίνει ότι όπου είναι μόνο γυναίκες είναι λεσβίες.

η μυστικότητα του τεκτονισμού είναι ένα είδος άμυνας, όπως είναι και ένα είδος επίθεσης. Γιατί επίθεσης? Γιατί η μυστικότητα -κατά πολλούς- προσδίδει δύναμη (βλ. όλη τη φιλολογία περί στοών) aka και potential δυνατότητα για επιρροή, aka για επίθεση.

το αν κρατήθηκε ακέραιος δεν το γνωρίζω διότι δεν ξέρω πολλά πράγματα όπως βλέπετε από το post. Αντίθετα, πολλοί που κάνουν σχόλια εδώ υποστηρίζουν ότι κάποιες στοές έχουν παραμείνει "ακέραιες", ενώ κάποιες άλλες όχι. Φαίνεστε να γνωρίζετε, οπότε αν θέλετε θα ήταν ενδιαφέρον να μοιραστείτε όσες από τις γνώσεις σας επιθυμείτε.

 
At 12/16/2006, Blogger count Vronsky said...

αγαπητή evee... να σας διαφωτίσω! Ο καθένας μπορει να κανει μια Τεκτονικη στοα με τους δικους της κανόνες... οπως και ο καθένας μπορεί να κανει και μια εκκλησία η θρησκεια... ετσι δεν ειναι?

Παντως σε γενικές γραμμες οι Τεκτονικες Μεγάλες Στοές ( οι οποίες ειναι η Ανωτατη Αρχή του Τεκτονισμού ανα Χωρα) αλληλοαναγνωρίζονται για να είναι σε "κανονικές " σχέσεις μεταξύ τους.
Αρα οι Στοές του "Βρετανικου τυπου" που αναγνωρίζουν την United Grand Lodge of England σαν την αρχαιότερη στοα ειναι η μια ομάδα... στην οποια ανηκει και η Μεγάλη Στοα της Ελλάδος
και συνήθως έχουν σαν προθεμα το Grand Lodge η Μεγάλη Στοα και οι Γαλλικού Τύπου που εχουντ το προθεμα Μεγάλη Ανατολη Grande Orient.
Υπάρχουν και διαφορες ανεξάρτητες η ημιανεξάρτητες στοες με διαφορα ονοματα και τυπικα αλλα δεν γνωρίζω περισσότερα.
Οι μικτές στοές ειναι στο σύστημα Droite Humaine που είναι γαλλικής προέλευσης και υπάρχει και στην Ελλάδα.

Σίγουρα ο Τεκτονισμός δεν ειναι μια μυστική Εταιρία... Αλλα μια εταιρια με μυστικα ( ναι ναι θα μου πειτε η γνωστή καραμελλα 8-) .

Θα σας πω την προσωπική μου θεωρία { πολλους ανθρώπους μας συγκινουν τα μυστικα... εξ ου και η επιτυχια και διαδοση των μυστικών οργανώσεων ανα τους αιώνες. Η αισθηση του "ανήκω καπου" η του οτι ειμαι εκλεκτός ειναι γοητευτικη.

Αλλωστε η ιδιοτελής φυση του ανθρώπου ειναι και αυτο που παρακινει πολλους να προπαθήσουν να ενταχθουν σε ενα τετοιο η παρόμοι σύστημα... Τωρα τι πετυχαίνουν μετα αυτο ειναι αλλο θεμα...

Πάντως η μη αποδοχή των γυναικών δεν εχει σχεση με "κατωτερότητα" αλλα μαλλον με αυτο που οι Αγγλοι χαριτωμενα λενε { toys for boys }

Eλπιζω να σας διαφώτισα... Για οτι αλλο θέλετε στην διαθεσή σας αγαπητή-ε evee

 
At 12/17/2006, Blogger evee said...

αγαπητή

:)

με διαφωτίσατε indeed

toys για όλα τα γούστα λοιπόν

 
At 11/12/2007, Anonymous Anonymous said...

Δυστυχώς ή ευτυχώς η μη σωστή ενημέρωση επί του θέματος επιφέρει σχόλια που δείχνουν την έλλειψη γνώσης.

Καλύτερα όμως είναι να μπερδεύεται τους Lions και τους Rotary με τους Τέκτονες.

Αλήθεια, πόσοι από σας που με τόση ευκολία κρίνετε, ξέρετε πραγματικά τι είναι η Μασονία ;

Smile !!! NITRO - Lifestyle και καμιά ξεπέτα για να περνάει η ζωή λουκούμι !

Η Άγνοια είναι σκοτάδι και όχι εξυπνάδα.

Καλώς ή κακώς και ο Κολοκοτρώνης ήταν μασόνος και οι Φιλικοί, αλλά τι πειράζει που οι μασόνοι έκαναν το κίνημα της απελευθέρωσης ; Εμείς να είμαστε καλά και να τους βρίζουμε.

Έτσι απλά για ενημέρωση, υπάρχουν Τεκτονικά Ιδρύματα αμιγή Ανδρικά και υπάρχουν και Μικτά.
Μη μπερδεύεται λοιπόν την βούρτσα με την ... οδοντόβουρτσα.

Άντε και καλά 40 !

 
At 11/12/2007, Blogger evee said...

Ήταν η ώριμη φωνή του κατασταλαγμένου γνώστη.

Για διανυκτερεύοντα εδώ: http://www.esathena.gr/modules/weblinks/singlelink.php?lid=182

 
At 11/21/2007, Anonymous Anonymous said...

Αγαπητή evee πόσο καλά θα ήταν να γνώριζες για το δικό σου επάγγελμα και τι σχέση του με τους μασώνους, αντί να συχνάζεις σε φαρμακεία.

Μήπως να σου πρότεινα με τη σειρά μου την "Ιθάκη" ?

 
At 11/21/2007, Blogger evee said...

πολυπράγμων ανώνυμε, πως να γνωρίζω για τη μασονία και το επάγγελμά μου τίποτε άλλο εκτός από φήμες?

βλέπετε πέραν φημών βγαίνει και τίποτα άλλο παραέξω? Όχι ότι έχω διαβάσει όλα τα παλιά αρχεία.. επίτηδες δεν είναι εύκολο προφανώς να μάθει κανείς τίποτα. Αλλά που να βρει κανείς το χρόνο να ψάχνει με τις ώρες μήπως και βρει κανένα καυτό μυστικό για κάποιον χρόνια πεθαμένο? Άλλες εποχές σήμερα και άλλες τότε. Και προσωπικά προτιμώ το σήμερα να μην το αναλώνω στο να σκαλίζω ατελείωτα τη "μύτη" μου. Λίγο μπορεί, εξού και τα φαρμακεία.

αν έχετε υπόψην σας τίποτε, εκτός από ατάκες που δεν λένε τίποτα επί της ουσίας, γιατί δεν το μοιράζεστε μαζί μας?

Παρακαλώ μην παρεξηγήσετε τον τόνο μου, αλλά έχω λάβει κατά καιρούς τόσα μηνύματα από κάθε καρυδιάς καρύδι που λέει τη μαλακία του και την κάνει, που δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά. Είναι και η ανωνυμία βλέπετε που βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση...

 
At 11/23/2007, Anonymous Anonymous said...

Αγαπητή evee υπάρχουν και τα e-mail που μπορούν να βοηθήσουν τουλάχιστον την μερική γνωριμία με το θέμα και βέβαια την απόκτηση τουλάχιστον της ορθής οπτικής.

Μάλλον κατά το "μηδενήν δίκην δικάσεις κλπ".

Δεν θα κατέτασα τον εαυτό μου ούτε στους παπαρολόγους, μα ούτε και στους ... στρατολόγους, μιάς και ο Τεκτονισμός ΔΕΝ επιτρέπει ρητά τον προσυλιτισμό.

Συγνώμη για τον αρχικό μου "ειρωνικό" τρόπο αλλά και εγώ έχω βαρεθεί τα κάθε καρυδιάς καρύδι της άλλης πλευράς.

 
At 11/23/2007, Blogger evee said...

Όπως δεν κρύβω το όνομά μου στο blog, έτσι δεν κρύβω και το email μου (contact breathe δεξιά)

Όποιος θέλει να σχολιάσει κάτι χωρίς αυτό να βγαίνει δημόσια πηγαίνει εκεί. Και μέχρι τώρα αυτό έχει βοηθήσει αρκετές φορές.

 
At 6/06/2008, Blogger anima said...

Εμένα αυτο που με προβληματίζει είναι η σχέση του Rotary με τους μασσόνους...Ξέρετε τίποτα?

 
At 6/09/2008, Anonymous Anonymous said...

Μην τρελένεστε ρε παιδιά.Οι τέκτονες(αυτή είναι η κανονική ονομασία τους,το "μασόνοι" είναι σαν να λες τους αστυνομικούς "μπάτσους",δηλαδή λίγο προσβλητικό) είναι απλά μια ομάδα ανθρώπων που φιλοσοφούν!!That's all!!Όσο για το σήμα τους,είναι ένας γνώμονας κάτω(χάρακας με ορθή γωνία),από πάνω ένας διαβήτης και στη μέση το γράμμα "G" το οποίο συμβολίζει τις έννοιες "ΓΕΝΝΕΣΗ-ΓΝΩΣΗ-ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ".Αυτά τα ολίγα προς το παρών!!

 
At 10/31/2008, Anonymous Anonymous said...

Η γελοιότητα στην προσέγγιση πραγμάτων που δεν γνωρίζουμε πρέπει να έχει κάποια όρια. Αν στην πραγματικότητα κάποιος θέλει να γνωρίσει τι είναι τελικά η Βασιλική Τέχνη, η Τεκτονική και τι είδους άνθρωποι είναι οι Τεκτονες, αρκεί να γνωρίσει και να ρωτήσει τους ίδιους. Όλα αυτή η συζήτηση που έγινε μέχρι τώρα είναι επιπέδου αγοριών της 3ης Δημοτικού με αντικείμενο τις γυναικες, το σεξ και τον ερωτα. Ποζα, χαμηλη γλωσσα και θρασσος αγνοιας χιλιων πιθηκων. Την αγαπη μου συν-ανθρωποι.

 
At 11/01/2008, Blogger evee said...

(προφανής υπενθύμιση: μην γνωρίζοντας που πάει το σχόλιο θα απαντήσω μόνο για τον εαυτό μου, ούσα και η κάτοχος του blog)

αγαπητέ ανώνυμε έχω βαρεθεί

Δεν μπορείς να μιλήσεις για οτιδήποτε αν πριν δεν έχεις μιλήσει με τον ένα με τον άλλο, με τον τρίτο. Αν δεν ξέρεις ο ίδιος ή αν δεν σου έχει μιλήσει κάποιος άλλος που γνωρίζει. -Και έχει το αλάθητο του πάπα. Ηello?- Παρόλα αυτά προφανώς έχω μια γνώμη όπως έχουν και όλοι οι άλλοι. Eπίσης προφανώς και οι γνώμες όλων δεν έχουν την ίδια βαρύτητα. Για την ώρα δεν σκοπεύω να ασχοληθώ με το να μάθω τα πάντα περί μασονείας η ίδια καθότι δεν με ενδιαφέρει τόσο. Σε αντίστοιχο σχόλιο όμως, στο παρελθόν, έχω ζητήσει να μου εξηγήσει ο υπέρμαχος των μασόνων αυτά που δεν γνωρίζουμε. Εδώ στο blog. Και ο άνθρωπος λάκισε. Αν θες κάνε το εσύ. Είναι χρήσιμο να μάθεις που έσφαλες.

Εκείνο πάντως που μου προξενεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι ένα κείμενο που γράφτηκε μετά από μια χαριτωμένη βόλτα 2μιση χρόνια πριν, το ανακαλύπτουν κατά καιρούς διάφοροι μασονοfriendly ή μασονοphobics και αρχίζουν και τα χώνουν προς πάσα κατεύθυνση με την ίδια ζέση κάθε φορά. Humor anyone?

 
At 11/05/2009, Anonymous FREANTLES said...

Εἶναι ἐντυπωσιακὸ τὸ ὅτι πολλὰ σχόλια κλπ. περὶ τὸν Ἐλευθεροτεκτονισμό, ξεκινοῦν μὲ τὸ ἐρώτημα (καὶ ὄχι "ἐρωτηματικό"), "σὲ τὶ χρησιμεύει;".
Εἶναι ἐντυπωσιακὸ τὸ πόσον ἔχει διεισδύσει ὁ προτεσταντισμὸς καὶ ἡ "φιλοσοφία" του στὴν σκέψη μας.
Ὁ ἀποχρῶν λόγος ἑνὸς πράγματος, εἶναι ἡ χρησιμότης του.
Ἂν αὔριον ἀποδειχθῇ ἡ μὴ ὕπαρξις τοῦ Θεοῦ, ἐντὸς ἑβδομάδος πρέπει νὰ κατεδαφισθῇ ἡ Καπέλλα Σιξτίνα καὶ ἡ Ἁγία Σοφία...
"Λογικά", δὲν θὰ δικαιολογοῦν πλέον τὴν ὕπαρξή τους.
Ὅμως, ὅσον καὶ ἂν ἐνοχλῇ αὐτό, οἱ μόνοι ποὺ γνωρίζουν τὴν ἀπάντησιν ἐπὶ τοῦ "σὲ τὶ χρησιμεύει;", εἶναι ἐκεῖνοι ποὺ -καλῶς ἢ κακῶς, προσφυῶς ἢ ἀνοήτως-, ἐδιάβηκαν τὴν μεγάλη πόρτα τῆς Στοᾶς.
Ἀκόμη καταλληλότεροι γιὰ τὴν ἀπάντησὶν αὐτή, εἶναι ἐκεῖνοι ποὺ τὴν ἐδιάβηκαν καὶ ἐξακολουθοῦν νὰ τὴν διαβαίνουν πολλὰ τώρα χρόνια...

 

Post a Comment

<< Home