απορία
-ελαφρώς παρανoϊκό post-
Aπό παλιά το σκεφτόμουνα, αλλά τώρα μου΄ρθε να το ξεστομίσω:
Από πότε το γράμμα "α" άρχισε να γράφεται και "a"?
Και γιατί όταν γράφεις στον υπολογιστή ελληνικά το άλφα είναι "α" και στα λατινικά είναι a?
Γιατί οι περισσότεροι(έλληνες ή όχι) όταν γράφουν με το χέρι, κάνουν το άλφα "α" και ουχί "a"?
Τι συνέβει στο άλφα? Και γιατί η "μαγκούρα" του δεν μπορεί να αποφασίσει κατά που θα πάει? Ή μήπως δεν ήταν πάντα προς τα κάτω? Ποιος της άλλαξε πρώτος θέση?
11 Comments:
Το ζήτημα είναι φλέγον, εγγίζει τα ελληνοχριστιανικά αρχαιοελληνορθόδοξα πρότυπα και πρέπει το ταχύτερον να επιληφθεί ο Προφήτης! Πώς και δεν το πήρε ακόμα χαμπάρι? Αναμείνατε έμπροσθεν των τηλεοράσεων ευσεβή τέκνα...
..σε ένα αλφα θα κολλήσει; κάτι θα βρει να πει..
+ευλογησονγερονταευλογησον+
+ολατασφαζειολαταμαχαιρωνειμηδενοςεξαιρουμενου+
lolololll..πραγματικά!
rodia, μπορεί το post να είναι κάπως χιουμοριστικό, εγώ το λέω σοβαρά ότι δεν καταλαβαίνω προς τι τα 2 άλφα όμως....
Υπάρχουν πολύ περισσότερα Α, ξεκινώντας από το πρώτο (???) το σκαλισμένο στο μάρμαρο των επιγραφών. Το έχω ψάξει πολύ το θέμα των γραμματων και σκέφτομαι να απαντήσω σοβαρά με ποστ!
..τι μου κανεις τι μου κανεις..
:-)
:D
wow
τι λες τώρα? δεν το περίμενα ότι από ένα κόλλημα θα κατέληγα στη γραμμική Β' !! ή έστω σε κάτι παρόμοιο...
και όλο αυτό ΜΟΝΟ για το Α ή κια για άλλα γράμματα?
thankx, αναμένω
http://en.wikipedia.org/wiki/A
!
ξανα-wow
ναι, αλλά ΓΙΑΤΙ με τα χέρια το γράφουν α και στον υπολογιστή το έχει ως a????
(μιλάω για τις λατινικές γλώσσες)
εννοείς υποθέτω στις γραμματοσειρές γιατί σε πληκτρολόγιο δεν το έχω δει ποτέ...
το ψάχνω στο νετ, αλλά όλεσ οι διαφορές που μου βγάζει δεν είναι για την γραφή αλλά για την προφορά ...για να δούμε όμως κάτι θα βρούμε...:)
το πιο εύκολο που μπορώ να πω πάντως είναι ότι επειδή οι ρωμαίοι (και οι ετρούσκοι πριν απο αυτούς) δανείστηκαν το αλφαβητο από τους έλληνες, έκαναν αλλαγές για να ταιριάζει η γλώσσα στα δικάτους γούστα. Στη συνέχεια όλες οι λατινογενείς γλώσσες εκαναν αλλαγές και καταλήξαμε εδώ. μια εκδοχή αυτή.
Άλλη εκδοχη: (τη φαντάστηκα μόλισ τώρα) έανς σχεδιαστής γραφομηχανών με χαμηλή όραση αρχίζει και το γράφει στα πλήκτρα ως a για να το ξεχωρίζει από το "ο". Και έστι περνάει στις μέρες μας. (θα την ψάξω και αυτή μπας και βγει τίποτε..)
autes oi sizitiseis trivial typou exoun poli plaka..... kai egw edw thelw na ypenthimisw : to "a psaraki" pou kaname sto dimotiko, pou exei eskafanistei pia???
Pantws auto me ti diaxronikotita tis glwssas (kai ws alphavito kai ws 'glwssa', noima telospanton ) proxthes to skeftomoun pali : sto Arxaiologiko Mouseio, parea me Gallous filous pou ekdramoun sta meri mas, kai egw na tous diavazo tis epitimvies stiles tou Keramikou! Sxedon anatrixila....
Το Α της αρχαϊκής περιόδου (φοινικικό) είναι (όπως λέγεται χαρακτηριστικά) τρίγραμμο και αποτελείται απο τον γνωστό τριγωνόσχημο τύπο που έχουν όλα τα γράμματα του αλφαβήτου αυτής της περιόδου: Α= τριγωνόσχημος τύπος με κεραία κάτω δεξια. Β= δύο τριγωνόσχημοι τύποι. Γ= τριγωνόσχημος τύπος χωρίς την "υποδέξια" πλευρά και Δ= καθαρός τριγωνόσχημος τύπος...
Το Α όπως το βλέπεις σήμερα, προέρχεται απο τον απλοποιημένο ελληνιστικό τύπο της Μιλήτου... Όπως πιθανόν γνωρίζεις, η γραφή μέχρι τον 8ο αιώνα μ.Χ είναι μεγαλογράμματη (κεφαλαία)και στα ελληνικά και στα λατινικά... η μικρογράμματη γραφή, συναντάται σε χειρόγραφα του 9ου αιώνα, όπου και ξεκινά η περίοδος των συντομογραφιών (οι συντομογραφίες είναι δυσκολότατο αντικείμενο με το οποίο ασχολείται η Παλαιογραφία). Το τυπογραφικό a ή α με άνωθεν ουραίον στέλεχος, έχει βυζαντινή προέλευση (ανατολικό ρωμαϊκό κράτος άλλωστε). Μετά το Σχίσμα, τον 9ο αιώνα, συναντάται με διαφορετικούς τύπους στη λατινική γραφή DVCTVS LATINVS,αλλά και στην Κομνήνεια γραφή των βυζαντινών. Η λογική της κατασκευής του, ερμηνεύεται μάλλον απο την ελληνιστική επιγραφική και συγκεκριμένα τη λεγόμενη Μιλήσια αρίθμηση (Μιλήτου), όπου το ουραίον στέλεχος (ουρά) υποδηλώνει την αριθμητική θέση του γράμματος ως δεύτερου ιεραρχικά απο το πρώτο κεφαλαίο Α στα πλαίσια της αρίθμησης. Στη συνέχεια το "τρίτο" α έχει δύο "ουρές" και το τέταρτο τρείς και ούτω καθεξής!... Eλπίζω να φάνηκα λίγο χρήσιμος σε αυτή σου την αναζήτηση.
Πάντως το ζήτημα σηκώνει ΠΟΛΛΗ βιβλιογραφία πιστέψτε με…
Οι «Επιγραφικοί» και οι «Παλαιογράφοι» συζητούν χρόνια για όλα αυτά
Τώρα για το "ψαράκι" μπορεί να γίνει μια άλλη συζήτηση...το Σεπτέμβριο!
Καλές Διακοπές!
ευχαριστώ no arch!
για την πληθώρα βιβλιογραφίας, υποθέτω ότι ναι.. χαμός θα γίνεται
αν υπάρχει κανείς που να γνωρίζει το θέμα από "κοινωνιολογικής" σκοπιάς, γιατί δηλαδή
α. σε χώρες με λατινική γλώσσα ενώ το keyboard έχει το Α ως "a" ενώ οι χρήστες της περιούσας γλώσσας όταν γράφουν με το χέρι το γράφουν συνήθως "α"
και
β. γιατί λοιπόν οι
Ρωμαίοι γύρισαν την "μαγκουρίτσα" πάνω
ας διαφωτίσει
το ψαράκι υποθέτω ότι είναι μια συντομογραφία του "α"
Πλάκα έχει.. από το κεφάλι του βοδιού που δείχνει η wikipedia στο link του mave, στο ψαράκι της mara!
΄Η έτσι ή αλλιώς, σε φαγητό καταλήγουμε!!! ;)
τσκ τσκ τσκ...τα χέρια γράφουν στον υπολογιστή, το μυαλό σφήνωσε στα αρχέτυπα ..τι να πεις
μάλλον χρειαζόμαστε διακοπές όπως εύστοχα υποννοεί ο noarch (:p)
εγώ θα φύγω σε καμμιά 10αριά μέρες, μα σε όσους φεύγουν οσονούπω, εύχομαι ξεκούραση, απόλαυση και φόρτισμα μπαταριών
enjoy!
Post a Comment
<< Home