email them ..... α ν ε λ έ η τ α !
1.σχόλια για/από τους bloggers που δημοσίευσαν posts στο στο τεύχος 57 του περιοδικού αρχιτέκτονες (sg, estarian, salparadise, παπαρούνα, κόκκινο μπαλόνι, Πάνος, oldskipper, mirandolina, rodia, mamani, CGP, kyrallina και arkoudos)
2. απόψεις για τα posts που ανέβηκαν
3. γνώμες περί αρχιτεκτόνων, αρχιτεκτονικής, επικροτήσεις/κράξιμο για θεματολογία
4. πάσης φύσεως σχόλια και σχολιανά
5. ή ακόμη και ένα σύντομο email(ταπ-ταπ στο ώμο, είμαι και εγώ εδώ) για να καταλάβουν ότι υπάρχει κόσμος out there που ενδιαφέρεται σοβαρά για οτιδήποτε συμβαίνει
-πως μου ξέφυγε νωρίτερα...τσκ τσκ τσκ..-
μπορείτε να κάνετε εδώ: επικοινωνία συλλόγου αρχιτεκτόνων
εξάλλου είναι και το μόνο μέρος που θα τα ακούσουν πραγματικά κάποιοι από αυτούς που πρέπει (οι συνάδελφοί μου δηλαδή)
άσε που το θέλουν ;)
Labels: architecture
13 Comments:
Εγώ θέλω να κάνω ένα σχόλιο για τον blogger Estarian : Ο σχολιασμός του ήτο σύντομος αλλά περιεκτικός, σοβαρός αλλά και με μια εσάνς αγγλικού χιούμορ, έξυπνος, πνευματώδης και ουσιαστικός. Επίσης είναι κγμ τα παιδιά, ψηλός, αθλητικός, αρρενωπός, και επιπλέον πανέξυπνος και καλλιεργημένος.
χεχεχε
ευη νομιζω ενα φορουμ θα εκανε καπως καλυτερα αυτη τη δουλεια. αλλα και τα μεηλ καλα ειναι...
ναι, έχεις δίκιο
αλλά για να θέσουν σε λειτουργία το forum (που παρεπιπτώτως υπάρχει θεωρητικά αλλά δεν λειτουργεί!!) καλό θα ήταν να δούνε ότι δεν θα πάει άχρηστο
;)
ξέρω, ακούγεται αστείο
ελπίζω σε κάμποσο καιρό να μην ακούγεται αστείο any more :)
παρεπιπτώντως, τι έγινε?
στείλατε email?
δεν καταλαβαίνουν αλλιώς εκεί
θέλουν παρακίνηση
:Ρ
Εγώ έστειλα πάντως. Ήμουν ευγενέστατος όμως..
Εύη δεν θέλω να σε στεναχωρήσω αλλά το μόνο που κράτησα και πραγματικά μου άρεσε από το αφιέρωμα ήταν το δικό σου σημείωμα με τον ορισμό του blog (και δεν το λέω από ευγένεια ή επειδή σχολιάζω στην ιστοσελίδα σου). Δεν μιλάω για τις απόψεις των blogger (άλλες γνωστές και άλλες όχι). Μιλάω για τον πρόλογο του διδάκτορα που μου διαφεύγει το όνομα. Αν όντως οι αρχιτέκτονες ενδιαφέρονται για διάλογο με την κοινωνία των "μη" τότε θα πρέπει να ξεκαβαλήσουν το καλάμι, να σταματήσουν να παριστάνουν τους λογοτέχνες και να μιλήσουν απλά (που τελικά είναι και το πιο δύσκολο).
Εχουμε ξεκαβαλήσει το καλάμι, ενδιαφερόμαστε για το διάλογο με την κοινωνία των "μη" κ.λ.π. Δεν μπορείτε ομως αγαπητέ βαρόμετρε να "μη" μας επιτρέψετε να "λογοτεχνήσουμε" και λιγάκι, αφού κατα βάση χρησιμοποιούμε το λόγο, όπως θα θέλαμε να σχεδιάσουμε τα "κτίριά" μας. Επίσης, τα "διδακτορικά" και τα "δικτατορικά" υπάρχουν για να ορίζουν τα στεγανά ενός επιστημονκού "χώρου" του οποίου οι ιδιότητες, νομίζω ότι είναι γνωστές.
Το μόνο καινούργιο και ενδιαφέρον στοιχείο σε αυτή την ιστορία, είναι πως διαμορφώνεται η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ιδέα μιας "δημόσιας" συζήτησης για την Αρχιτεκτονική στην οποία έχουν ΟΛΟΙ τη δυνατότητα να πάρουν μέρος,χωρίς περιορισμούς.
Όλα αυτά, απο την πλευρά των αρχιτεκτόνων κυρίως, απαιτούν "θεωρητική" τεκμηρίωση που μπορεί να θυμίζει "Λογοτεχνία", αλλά μάλλον είναι αναγκαία σε αυτές τις περιπτώσεις.
Δες το θετικά και ξεκίνα να συζητάς...
Δεν παριστάνουμε τους λογοτέχνες και τελικά δεν είναι και τόσο δύκολο να είσαι απλός στο λόγο, γραπτό ή προφορικό... Το δυσκολότερο είναι να υλοποιήσεις απλές και παρορμητικές ιδέες στην προσπάθεια να συγκεράσεις χώρους ασύμβατους, πολύπλοκους και αντιφατικούς...
χρησιμοποιούμε το λόγο, όπως θα θέλαμε να σχεδιάσουμε τα "κτίριά" μας, αυτό είναι που μ' ανησυχεί περισσότερο. Επίσης χώρο με στεγανά και περίεργες ιδιότητες ξέρω μόνο την μασονία.
@varometro:
Χωρίς να θέλω να δικαιολογήσω κανέναν, και σε μια προσπάθεια να βγεί η αρχιτεκτονική προς τα έξω , το περιοδικό του ΣΑΔΑΣ λειτουργεί αρχικά για τους Αρχιτέκτονες. Αν διαβάσεις οποιοδήποτε άλλο τεύχος θα δείς κείμενα αντίστοιχα ή ακόμη και πιο δύσκολα στην κατανοησή τους. Στο συγκεκριμένο τεύχος γίνεται αν θέλεις μια προσπάθεια να βγούν πρώτα οι αρχιτέκτονες από το κουκούλι τους προς τα έξω. Για να το κάνουν αυτό βγάζουν ένα τεύχος στο οποίο μαζεύουν σχόλια από τον κόσμο που γράφει στα blogs. Κυρίως για να δούν οι αρχιτέκτονες οι ίδιοι ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται για την τέχνη τους και η προσπάθεια να επικοινωνήσουμε με τον κόσμο θα έχει νόημα.
Οπότε : δες το όλο σαν ένα πείραμα επικοινωνίας των αρχιτεκτόνων με τον "έξω" κόσμο. Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα είναι περισσότερο η αρχή ενός διανύσματος προς συγκεκριμένο στόχο. Αν θυμάμαι καλά είσαι κι εσύ μηχανικός- ο σκοπός "μας" είναι ο ίδιος : να βελτιωθεί το κτισμένο περιβάλλον στην ελλάδα. Την πορεία προς αυτόν τον σκοπό μπορείς να την επηρρεάσεις και πιο άμεσα: γράψε ένα mail στον ΣΑΔΑΣ και πές τους ότι θέλεις 1) να λαβάνεις το περιοδικο(άν θέλεις) 2) ότι θέλεις η επικοινωνία με τον σύλλογο να είναι πιο ανοικτή 3) τα ζητήματα που παρατηρείς στο κτισμένο περιβάλλον στην Ελλάδα.
@noarch
Η θεωρητική τεκμηρίωση και ο θεωρητικός λόγος δεν αποκλείουν την διατύπωσή τους "in layman´s terms" σε γλώσσα δηλαδή απλού ανθρώπου. Νομίζω ότι το κείμενο του "διδάκτορα" όπως αποκαλέστηκε είχε το συγκεκριμένο στυλ εξαιτίας της λογοτεχνικής αδράνειας να προσαρμόσουμε το στύλ μας σε απλό (ίσως στα μάτια των αρχιτεκτόνων απλοϊκό λόγο) παρόλαυτά κατανοητό από τους πολίτες. Χωρίς και πάλι να δικαιολογώ αλλά να εξηγώ, ο μη αρχιτέκτονας δεν ξέρει που παν τα 4 για τα βασικά της αρχιτεκτονικής διαδικασίας .Υποχρέωσή μας είναι να τον μορφώσουμε , οπότε μια απλοποίηση που μπορεί να θυσιάζει τον ακαδημαϊκό μας λόγο πιθανότατα να βοηθησει στον πιο πάνω στόχο.
και μια και τα γράφω στο blog της evee πάω να τα επαναλάβω τα ως άνω (με άλλη μορφή) και στο δικό μου το χωράφι.
Χωρίς παρεξήγηση για κανέναν.;:)
παντως για τα στεγανα συμφωνω απολυτα με τον βαρομετρο. ποτε δεν καταλαβα την μανια των "ειδικων" να αρνουνται το δικαιωμα γνωμης στους μη ειδικους.
γιατι νταξει και γω τσαντιζομαι οταν ακουω ασχετα ατομα να λενε με στομφο ανοησιες περι οικονομικων, αλλα απο την αλλη υπαρχουν αλλα ασχετα ατομα που σκεφτονται πιο λογικα, αν και ακατεργαστα, απο αρκετους διδακτορες
Συμφωνώ με τον SG και με τον mave...
Απο την άλλη, στο "χρησιμοποιούμε το λόγο, όπως θα θέλαμε να σχεδιάσουμε τα "κτίριά" μας...", θα πρότεινα να σταθούμε γιατί είναι επιχείρημα του Άρη Κωνσταντινίδη και όχι δικό μου. Ο Άρης με τα βιωματικά γραπτά του έκανε αρχιτεκτονική, μάλιστα τα γραπτά αυτά σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να διαχωριστούν απο το κτισμένο έργο του. Μορφές έντυπου διαλόγου για την αρχιτεκτονική επίσης, έχουμε συναντήσει και στο παρελθόν με πολύ ενδιαφέροντα δείγματα... Αν ενδιαφέρεστε, υπάρχει αρκετό υλικό για να καταλάβουμε ότι δεν έχουμε εμείς πρώτοι ανακαλύψει τον "τροχό".
Στον αντίποδα των "στεγανών" για τα οποία έγινε τόσος λόγος, υπήρχε πάντοτε η στείρα κριτική και ο άγονος προβληματισμός απο γενιές ολόκληρες πνευματικών ανθρώπων.
Εδώ δε μετρούν πια οι Διδάκτορες και οι μη-Διδάκτορες, μετρά το ΕΡΓΟ, γραπτό, κτισμένο,διαδικτυακό, σε ότι μορφή τελοσπάντων θέλετε, που θα ανοίξει μια δίοδο επικοινωνίας για να καταλάβουν ΟΛΟΙ τι πρέπει να κάνουν για την αρχιτεκτονική.
Προτείνετε μορφές διαλόγου, FORUM, εκδηλώσεις, δημόσιες συζητήσεις συναντήσεις (με συγκεκριμένα θέματα όμως) και να είστε σίγουροι ότι πολλά μπορούν να γίνουν...
Όπως είπε και ο mave, αυτό είναι ένα πείραμα του οποίου δεν γνωρίζουμε την έκβαση και αυτό είναι και το πιο ενδιαφέρον... Ευχαριστώ πολύ την evee για τη φιλοξενία!
...Αν δεν έμπαινα στο μπλοκ σου σήμερα, ούτε που ήξερα πως έκαναν αυτό το copy-paste. Βέβαια, δε λέω τιμή μου, αλλά μια ερώτηση για το αν θέλω να δημοσιευτεί, δε θα έβλαπτε...
Κατα τ'άλλα, βρίσκω ενδιαφέρουσα αυτήν την προσέγγιση.
Η αλήθεια είναι πως είναι σπάσιμο αυτή η ταμπέλα του μη-ειδικού ή του ειδικού.
Η αισθητική δε διδάσκεται.
λοιπόν, μην το κουράσουμε με την αρχιτεκτονική γιατί βαριέμαι εγώ - όχι μόνο όσοι άλλοι διαβάζουνε...
λοιπόν, εν τάχει 2-3 κουβέντες:
sg η τελευταία σου παράγραφος όλα τα λεφτά :
"γιατι νταξει και γω τσαντιζομαι οταν ακουω ασχετα ατομα να λενε με στομφο ανοησιες περι οικονομικων, αλλα απο την αλλη υπαρχουν αλλα ασχετα ατομα που σκεφτονται πιο λογικα, αν και ακατεργαστα, απο αρκετους διδακτορες"
I couldnt agree more.
noarch: καταλαβαίνω τα κοινά σημεία του γραπτού λόγου του Άρη Κωνσταντινίδη με το κτισμένο του έργο, δεν καταλαβαίνω την φράση "θα πρότεινα να σταθούμε γιατί είναι επιχείρημα του Άρη Κωνσταντινίδη και όχι δικό μου. " Το "γιατί" με χάλασε να σου πω την αλήθεια, όχι η ουσία. Ο Α.Κ. είχε ένα σταράτο και άμεσο λόγο που μου αρέσει και ήταν ένας πολύ καλός αρχιτέκτονας κατά τη γνώμη μου μα αυτό δεν δικαιώνει de facto ότι έχει πει ή έχει γράψει.
παπαρούνα συμφωνώ πως ίσως έπρεπε να είχαν ρωτήσει όσους αναδημοσίευσαν κείμενά τους. Δεν είμαι σίγουρη για αυτά τα ζητήματα διότι αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα όπως έδειξαν και αντίστοιχες συζητήσεις στα blogs για δημοσιεύσεις κειμένων μας στα Νέα, Ελευθεροτυπία, Lifo κλπ. Σύμφωνοι, τα κείμενα είναι δημοσιευμένα ήδη στο διαδίκτυο και γίνεται αναφορά στον συγγραφέα, μα νομίζω μόνο και μόνο για λόγους ενημέρωσης δεν θα έβλαπτε ένα email. Όσο για το "Η αλήθεια είναι πως είναι σπάσιμο αυτή η ταμπέλα του μη-ειδικού ή του ειδικού.
Η αισθητική δε διδάσκεται". Στο πρώτο μέσα, στο δεύτερο να πω ότι κατ'εμέ το ρήμα "διδάσκεται" είναι πολύ απόλυτο για να πω ότι η "αισθητική" διδάσκεται. Θα έλεγα ότι η αισθητική "καλλιεργείται". Το να θα ευδοκινήσει η καλλιέργεια είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο.
Άσε που η αρχιτεκτονική δεν είναι μόνο αισθητική. Ευτυχώς.
Post a Comment
<< Home