Monday, April 23, 2007

50778: δημαρχείο Ιωαννίνων (σχέδια)

συνέχεια από εδώ



Μετά από 4 μήνες εξαντλητικής δουλειάς, πολλά πράγματα που μάθαμε και ξενύχτια beyond our wildest dreams, η πρόταση της ομάδας μας για το νέο δημαρχείο Ιωαννίνων, κατατέθηκε στον διαγωνισμό.

Εννιά μήνες μετά, μάθαμε ότι ανάμεσα στα 3 βραβεία και στις 3 εξαγορές που δόθηκαν, πήραμε (ανέλπιστα?) τη μια. Ακολούθησε ένα μίγμα πανηγυρισμών, μικρής απογοήτευσης που δεν πήραμε κάτι παραπάνω και ένα πάρτυ με τρελές φωτογραφίες. Πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ότι έφτασε και η αποφράδα ώρα να πάρουμε την αστρονομική(:Ρ) αμοιβή μας, ενώ όσοι περάσουν από τα Γιάννενα από 10 ως 18 του Μάη, θα δουν και τις 75 προτάσεις (ρεκόρ σύμφωνα με τους παλιούς) που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, σε μια έκθεση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών. Από φίλους γνωρίζω ότι έλαβαν μέρος πολλά και γνωστά γραφεία στο διαγωνισμό. Σίγουρα λοιπόν θα έχει ενδιαφέρον.

Σε αυτό το post παρουσιάζονται τα σχέδια που κατατέθηκαν στο διαγωνισμό, ενώ θα ακολουθήσει άλλο ένα με φωτογραφίες της μακέττας και τα όσα έγραψε η κριτική επιτροπή για το project τα διάφορα στάδια κρίσης του. Όλες οι φωτογραφίες κλικάρονται και μεγενθύνονται για το ευκρινές της υπόθεσης. Feel free για σχολιασμό, είτε θάψιμο είτε δάφνες. Επειδή όμως είμαστε πολύ προχό, προτιμούμε το πρώτο. :Ρ

Σημείωση: στο διαγωνισμό, δεν επιτρεπόταν η χρήση χρώματος στα σχέδια, οπότε επιλέχτηκε η χρήση αποχρώσεων του γκρι για την επίτευξη του ποθητού οπτικού αποτελέσματος. Όλα τα σχέδια που βλέπετε, ήταν κολλημένα σε πινακίδες μεγέθους Α0 (1189cm χ 841cm). Η ομάδα μας, όπως και όλες οι ομάδες, συμμετείχε ανώνυμα, επιλέγοντας ένα 5ψήφιο κωδικό, ο οποίος και αναγραφόταν πάνω σε κάθε τι. Ένας σφραγισμένος με βουλοκέρι φάκελος αποκάλυπτε τα ονόματα της ομάδας στους κριτές και ανοίχθηκε μετά το πέρας της διαδικασίας αξιολόγησης. Ο δικός μας κωδικός, προιόν ενδελεχούς σκέψης και εργατοωρών γέλωτα, ήταν ο 50778.



Για ορεκτικό σερβίρεται ένα 3d για τη γενική άποψη του κτιρίου, από τη μεριά των 2 χαμηλών τούρκικων κτιρίων, που ορίζουν και την είσοδο στην πλατεία μπροστά του. Το κτίριο δεν έχει ψηλούς όγκους μπροστά από τα δυο χαμηλά αυτά διατηρητέα, ενώ ο κύριος όγκος του αναπτύσσεται, παράλληλα προς τους δυο δρόμους (Σολωμού και Αγ. Μαρίνας), εκεί δηλαδή που υπάρχουν ήδη 5όροφα, 6όροφα και 7όροφα άθλιας αισθητικής οικοδομήματα. Σκοπός είναι με το Γ που σχηματίζει, να ορίσει τόσο μια "πλάτη" για την πλατεία μπροστά του, όσο και την είσοδο στο δημαρχείο αυτό καθεαυτό.




τοπογραφικό


κάτοψη ισογείου


κάτοψη πρώτου ορόφου

Συνθετικά, το κτίριο αποτελείται από δυο επίμηκεις όγκους, που αρθρώνονται με ένα αίθριο. Κατά μήκος των δυο πλευρών του αιθρίου, υψώνονται οι δυο πυρήνες των κάθετων κινήσεων: σκάλες και ασανσέρ δηλαδή. Περιμετρικά του αιθρίου, δυο φαρδιοί διάδρομοι-εσωτερικά μπαλκόνια διαμορφώνουν ένα περιμετρικό δακτύλιο κίνησης. Ο δακτύλιος αυτός "δίνει" με τη σειρά του σε δυο διαδρόμους κίνησης, στον άξονα του κάθε επίμηκη όγκου. Τα γραφεία εκατέρωθεν αυτού του άνετου διαδρόμου(σαφώς φαρδύτερος από τα ελάχιστα που ορίζει ο νόμος), ορίζονται κατά κανόνα από γυάλινα χωρίσματα έτσι ώστε (σε συνδυασμό με τα μεγάλα ανοίγματα στις όψεις)να επιτυγχάνεται άπλετος φυσικός φωτισμός στο εσωτερικό του κτιρίου.


κάτοψη δεύτερου ορόφου


κάτοψη τρίτου ορόφου

update: Ο τρίτος όροφος, ο καθεαυτό χώρος του δημαρχείου (γραφείο δημάρχου και αντιδημάρχων) ακολουθεί εντελώς άλλη λογική από το υπόλοιπο κτίριο. Στην ουσία είναι ένας όγκος που "κάθεται" πάνω στο υπόλοιπο κτίριο, δεν είναι επενδεδυμένος με ντόπιο πέτρωμα όπως το υπόλοιπο κτίριο και δεν ακολουθεί την ίδια λογική ανοιγμάτων. Θέλαμε να ξεχωρίζει εμφανώς. Να είναι ένα showcase διαφάνειας και ειλικρίνειας, αρετές που θεωρητικά αποτελούν την ουσία ενός δημοκρατικούς πολιτεύματος και μιας διοίκησης που δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Για αυτό και είναι τοποθετημένος στο υψηλότερο σημείο του κτιρίου, είναι φτιαγμένος από εμφανές μπετόν και οι δυο διαμήκεις πλευρές του είναι εντελώς διαφανείς (με εξωτερικές σταθερές φαρδιές ξύλινες περσίδες κατά μήκος των όψεων για τον ηλιασμό). Το γραφείο του δημάρχου ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα, γιατί εκεί η πλάκα "σπάει", σχηματίζοντας ένα G, όπως φαίνεται και στις όψεις. O ψηλός χώρος από κάτω, είναι ο χώρος που είναι αφιερωμένος στον εκλεγμένο ηγέτη της πόλης.
Φανταζόμασταν τι ωραίο θα ήταν να περνάς βραδάκι από τον γύρω χώρο και να βλέπεις πίσω από τις περσίδες φως και σιλουέττες στο γραφείο του δημάρχου. Υπό μια έννοια, είναι σαν να επιστρέφεις κάτι σε όσους σε ψήφισαν.


κάτοψη δωμάτων


κάτοψη των δυο υπογείων (garage και μηχανολογικές εγκαταστάσεις)


όψεις 2 από τις 4


όψεις, άλλες 2 από τις 4


τομές 2 από τις 5


τομές, άλλες 2 από τις 5


τομή, 1 (και τελευταία) από τις 5

Labels:

|

5 Comments:

At 4/23/2007, Blogger marl(t) said...

αγαπητή μου, ιδιαιτέρως ελκυστικά τα σχεδιάκια σας...Επίσης το δεντράκι-δακτυλικό αποτύπωμα πολύ κομψό, χεχε! Για τη σύνθεση να μην τα ξαναλέμε - εξάλλου τι να κλάσουν τα σχόλιά μας από τη στιγμή που μιλούν τα γεγονότα, ορθώς; Να ρωτήσω και κάτι πεζό, ημιάσχετο και ελαφρώς τετριμμένο αλλά έλα που με καίει...Είναι έγχρωμες εκτυπώσεις σε τόνους και μείξεις του γκρι και του μπεζ ή από grayscale;

 
At 4/24/2007, Blogger evee said...

εντάξει, προχό προχό μην το χέσουμε κιόλας.. άκου σχεδιάκια.. να έχουμε ξεβαφτιστεί και να τα λες σχεδιάκια! Τι κότσαρα κοντζαμάν φωτογραφία σε προηγούμενο post που τα δείχνει να καταλαμβάνουν ολόκληρο το γηπεδικό σαλόνι της γονεικής κατοικίας? Ήθελα να'ξερα που στο καλό θα τα στήσουν όλα αυτά στο Πνευματικό Κέντρο. Μόνο εμείς θέλουμε για όλες τις πινακίδες 12χ1189cm= 14,3m, χώρια η μακέττα. Αν ήταν γήπεδο μάλιστα. Φαντάζομαι θα κάνουν μια επιλογή κατά το δοκούν οι άνθρωποι γιατί αλλιώς γιατρειά δεν βλέπω. :Ρ

Για το δεντράκι-δαχτυλικό αποτύπωμα υπεύθυνη είναι η manager μας επί των υπαιθρίων kat@.

Για τα γεγονότα μη τα πολυπαίρνεις σοβαρά. Κάτσε να δούμε τι έσκασε στο διαγωνισμό και τα ξαναλέμε. Πάντως, στο επόμενο post που θα βάλω και τα σχόλια της κριτικής επιτροπής για backstage νομίζω θα έχει πλάκα.

Όσον αφορά δε τα σχέδια, πρόκειται για τη σύνηθη πρακτική: χρησιμοποιείς τα γκρι του autocad (253 και Σία) ενώ οι εκτυπώσεις είναι όλες έγχρωμες για να αποδοθούν αυτό που λέμε θερμά γκρι κλπ και να μη βγει τελικά κάτι του στυλ φωτοτυπία. Το μόνο με μπεζ και ολίγα χρωματάκια είναι το 3d, που μαζί με το διάγραμμα είχε μπει στο τεύχος της τεχνικής περιγραφής που ζητήθηκε, στο οποίο και επιτρεπόταν το χρώμα.

Για το blog, τα έχω εκτυπώσει σε εικονικό plotter ως eps και μετά τα έκανα psd kai jpeg. Πρατηρώ ότι όπου εδέησα να βάλω λευκό φόντο στο psd προτού να τα κάνω jpeg, τα γκρι βγαίνουν πιο έντονα.
Σε κάλυψα?

 
At 4/24/2007, Blogger marl(t) said...

κι εγώ αναρωτιέμαι για την έκθεση...Αν είμαι εύκαιρη εκείνη την περίοδο μπορεί να πάω μέχρι τα πάτρια εδάφη που έχω κάπου δύο (τρία ίσως;) χρόνια να τα δω και να περάσω κι από την έκθεση. Δε νομίζω να τα δείξουν όλα. Η εκτίμησή μου είναι πως θα εξαντλήσουν το πρώτο βραβείο κι από εκεί και πέρα όλο και λιγότερα. Ίσως στα μη βραβευμένα να δείξουν μόνο τις μακέτες, που είναι και ο πιο κατανοητός τρόπος αναπαράστασης για τους μη αρχιτέκτονες.

Έχω μια περιέργεια όμως να δω τις συμμετοχές μερικών μερικών που ξέρω πως πήραν μέρος...Γενικά η όλη συζήτηση για το ποιός κέρδισε τι και ποιός κατέβασε τι σε διαγωνισμούς μου θυμίζει την αντίστοιχη μετά από τοιχοκολλήσεις βαθμολογιών στη σχολή. "Είδες τι πήρε ο τάδε; Μα καλά, πώς πήρε τόσο αφού είχε αυτή την ελεεινή μακέτα!" κλπ κλπ. Φευ, οι καθηγητές και οι κριτικές επιτροπές πάντα βλέπουν κάτι που δε βλέπουμε ή που δεν υπάρχει κιόλας (καταλαβαίνεις...).

Βεβαίως με κάλυψες. Εps...Τι μου θύμισες...Το καινούριο autocad 2007 γαρ κάνει κατευθείαν pdf (μπορεί να έκανε και το παλιό αλλά εγώ σε αυτή την έκδοση το ανακάλυψα!)

 
At 4/24/2007, Blogger evee said...

"Γενικά η όλη συζήτηση για το ποιός κέρδισε τι και ποιός κατέβασε τι σε διαγωνισμούς μου θυμίζει την αντίστοιχη μετά από τοιχοκολλήσεις βαθμολογιών στη σχολή." ή μεσημεριανές εκπομπές με ανταποκρίσεις από τα κοσμικά! lolol :P


το autocad 2007 ο είχα βάλει ένα φεγγάρι, και αν εξαιρέσεις μερικά πράγματ το συνήθισα γρήγορα και μάρεσε, αλλά η μαλακία ήταν ότι όταν έδινα σχέδιο σε κάποιον με παλιότερη version, δεν άνοιγε σχέδια, μπλόκαρε, δεν έκανε copy paste κλπκλπ. ίσως ήταν η κόπια. Μέχρι νεωτέρας πάντως, τo έβγαλα.

 
At 10/13/2007, Blogger Rodia said...

Μπράβο! Μπράβο! Μπράβο!
Συγχαρητήρια βρε!:-))) τώρα δα το είδα...

 

Post a Comment

<< Home