Monday, March 03, 2008

η πίσω όψη


Και ιδού ο πρώτος παγκόσμιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός από ένα ελληνικό website. Το greekarchitects.gr με αφορμή τη τα 2 κτιρία της οδού Διονυσίου Αεροπαγίτου που θα γκρεμιστούν (ή μήπως όχι τελικά?), γιατί χαλάνε τη θέα του νέου μουσείου της Ακρόπολης, διοργανώνει διαγωνισμό με θέμα την ανάπλαση των πίσω όψεών τους. Οι μπροστά είναι διατηρητέες αν δεν κάνω λάθος. Το αν θα μετρήσει πουθενά όλο αυτό είναι άγνωστο, μα ο διαγωνισμός αυτός καθεαυτός είναι ένα βήμα σημαντικό. Και προφανώς δεν αναφέρομαι μόνο στο ζήτημα των περιβόητων όψεων μα και στο ίδιο το γεγονός του διαγωνισμού.

Αν σκοπεύουν να είναι πραγματικά παγκόσμιος ο διαγωνισμός όμως, καλό θα ήταν να το στείλουν και σε κανένα death by architecture , the architecture room, e-architect.co.uk, competitions.org, the architect's newspaper και άλλα συναφή.

Περισσότερα εδώ.

Labels:

|

5 Comments:

At 3/04/2008, Blogger Unknown said...

Όντως είναι μια κίνηση μπροστά. Αλλά έχει κάνει όπως αναφέρεις τα "παιδικά" λάθη.

Γενικά η σκοπιμότητα είναι αμφισβητήσιμη. Πιστεύω ότι δεν είναι αμιγώς αρχιτεκτονική. Δυστυχώς δεν υπάρχουν όλες οι πληροφορίες για να αξιολογήσω την σημασία του διαγωνισμού. Δεν ξέρω τα κτίρια και δεν έχω ιδέα το πόσο εμποδίζουν ή όχι την θέα από το νέο μουσείο, της Ακρόπολης.

Σε παρακολουθώ καιρό,... είσαι αρκετά συνεπής σαν blogger.

 
At 3/06/2008, Anonymous Anonymous said...

Αγαπητέ Γιώργο , υπάρχουν λεπτομέρειες (εφόσον δεν γνωρίζεις τα κτίρια) στο κάτω μέρος της προκήρυξης του διαγωνισμού. Ένα link δηλαδή (ονομάζεται το νέο μουσείο) που έχει πολλά άρθρα και video για το θέμα.
Επίσης αν κάνεις download τις φωτογραφίες που δίνονται για τον διαγωνισμό , θα ανακαλύψεις πολλά. Ακόμα υπάρχουν κατόψεις και τοπογραφικό.

 
At 3/06/2008, Blogger evee said...

Γιώργο σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Σε λίγες ημέρες το blog κλείνει τα 4 χρόνια του και είναι πολύ σημαντικό για εμένα το σχόλιό σου. Γνωρίζω ότι μπαίνει πολύς κόσμος αλλά το να παίρνεις feedback (δεν αναφέρομαι στα καλά λόγια, στη συζήτηση αναφέρομαι) είναι η ουσία. αλλιώς τι νόημα έχει?

 
At 3/08/2008, Blogger Stavros Martinos said...

Αν και ο διαγωνισμός μου έμοιαζε αρχικά να προκηρύχθηκε στο πόδι, όταν είδα την επιτροπή αποφάσισα τελικά να συμμετέχω. Μου έχει έρθει μια ιδέα αρκετά κουφή, που την είχα πολύ καιρό στο μυαλό μου, και θέλω εκμεταλλευτώ την αφορμή για να δω πώς μπορεί να γίνει σχέδιο, μέσα σε προθεσμίες.

Θα συμφωνήσω με το Γιώργο ότι η "σκοπιμότητα" δεν είναι "αμιγώς αρχιτεκτονική" (να το πω αλλιώς: πιστεύω ότι τα δεδομένα με τα οποία έχει διατυπωθεί το πρόβλημα ως τέτοιο δεν είναι "πλήρως αρχιτεκτονικά"). Είναι όμως ένα πρόβλημα που προϋποθέτει γνώση του τί είναι αρχιτεκτονική, οπότε απευθύνεται και σε αρχιτέκτονες.

Αυτό που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση (και μάλιστα το ρώτησα στο greekarchitects προτού γίνει η επίσημη προκήρυξη)είναι το εξής: τη στιγμή που ο Ι. Κίζης είχε ήδη έτοιμη μελέτη επέμβασης στις όψεις, μετά από ανάθεση της ιδιοκτήτριας του αρ. 17, με δική της πρωτοβουλία, τί νόημα έχει ένας διαγωνισμός ιδεών; Αντί για απάντηση, είδα στην προκήρυξη ότι ο Ι. Κίζης είναι ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής... Δεν πετάω εδώ καμία σπόντα, επειδή αν είμαι σίγουρος για ένα πράγμα, είναι για τις καλές προθέσεις όλων όσων εμπλέκονται. Απλά μου φάνηκε (και εξακολουθεί να μου φαίνεται) παράδοξο.

 
At 3/09/2008, Anonymous Anonymous said...

Και να υπάρχει μελέτη για τις όψεις , δεν νομίζω ότι λέει κάτι. Είμαι αρχιτέκτων που ζω στην Εύβοια και οι ευκαιρίες για ένα διαγωνισμό είναι ελάχιστες … και ιδιαίτερα στην Ελλάδα.
Μην ξεχνάτε επίσης, ότι για ένα αρχιτεκτονικό γραφείο στην επαρχία είναι μια ελπίδα και μάλιστα όταν το έργο σου (μικρό ή μεγάλο , καλό ή κακό) δεν προβάλετε πουθενά.
Ο άντρας μου είναι πολ. μηχανικός και θα εργαστούμε για τον διαγωνισμό σαν ομάδα , γιατί είδα ότι επιτρέπεται.

 

Post a Comment

<< Home