Tuesday, February 22, 2005

45310 - final part (η ουσία και ο Ξενάκης που ξέχασα)

Το ζητούμενο
H πρότασή μας για τη διαμόρφωση των γραφείων του ΠΑΣΟΚ ανά την επικράτεια(βλέπε τοπικές οργανώσεις). Λένε ότι οι χώροι ποικίλουν, αλλά ως υπόθεση εργασίας να πάρουμε ένα χώρο με όψη 8m, βάθος 15 και ύψος 3,5. Διαλέγουμε να εργαστούμε με το χειρότερο δυνατό(αλλά τόσο συνηθισμένο στις ελληνικές πόλεις) σενάριο: η όψη θα είναι τα 8m... όχι τα 15 και δεν έχουμε «μαγαζί γωνία». Πρέπει να είναι φτηνό, να έχει ταυτότητα (βλέπε κάτι σαν brand design σε τράπεζες ή αλυσίδες επιχειρήσεων π.χ. Goody’s). Θέλουν να απεικονίσουμε σε χώρο τις ιδέες: άνοιγμα στην κοινωνία, διάλογος, συμμετοχή/εθελοντισμός, πολυσυλλεκτικότητα, οικολογική ευαισθησία… και να έχουμε και νέα μέσα.

Πρόταση:
ΟΚ. Τι φτιάχνουμε?


 Posted by Hello

Γενικά: Όψη όλο τζάμι, δάπεδο πλάκες πεζοδρομίου, πράσινο χρώμα αποφεύγεται δια ροπάλου, άρα ο ένας μακρύς τοίχος επικάλυψη με μεταλλικά φύλλα (για αφίσες π.χ.) ο άλλος και ο τοίχος στο βάθος με κοντραπλακέ. Στο δεύτερο μακρύ τοίχο στοιβάζονται και οι πολλές καρέκλες που απαιτούνται. Ανοίγεις όσες σου χρειάζονται. Κέρδος χώρου. Είναι πολύχρωμες (πολυσυλλεκτικότητα? Διαφορετικότητα ανθρώπων?). Ο υπόλοιπος χώρος γενικά ανοιχτός. Τρεις μεταλλικές κολόνες(σε διαφορετικά χρώματα) είναι οι άξονες γύρω από τους οποίους περιστρέφονται μια οθόνη προβολών, μια βιβλιοθήκη για αποθήκευση χαρτιών, αφισών κλπ και ένα μεγάλο τραπέζι (για συζήτηση, υπολογιστές, πληροφορίες). Τα έπιπλα περιστρέφονται από τους χρήστες ανάλογα με το αν μέσα γίνεται κάποια συνεδρίαση, προβολή, αν είναι βραδιά εκλογών, πάρτυ κλπκλπ. Τα βάζουν όπως κρίνουν κάθε φορά. Όπως και τις καρέκλες.


 Posted by Hello

Λίγα λόγια ακόμη:

Περί ανοίγματος στην κοινωνία:
Δεν θέλουμε να υπάρχει όριο του μέσα και του έξω. Ιδιωτικός και δημόσιος χώρος να γίνονται ένα. Πώς? Το «δάπεδο» του πεζοδρομίου(κοινώς… οι τσιμεντόπλακες) περνάνε και μέσα και γίνονται το πάτωμα των γραφείων. Η όψη είναι εντελώς διάφανη, όλο γυαλί. Για να βλέπεις τα πάντα μέσα (και έξω). Η όψη, αποτελείται στην ουσία από δυο τεράστιες γυάλινες επιφάνειες – πόρτες(μήκους 3 και 5 μέτρων και ύψους τριών) που περιστρέφονται γύρω από έκκεντρα τοποθετημένους κάθετους άξονες(όπως και τα έπιπλα). Ανάλογα με το τι συμβαίνει μέσα (βλ. προαναφερθέντα σενάρια) οι πόρτες μπορεί να είναι εντελώς κλειστές, εντελώς ανοιχτές ή σε ενδιάμεσες θέσεις, η μια ή και οι δυο. Λειτουργούν ως φίλτρα δηλαδή. Άνοιγμα στην κοινωνία γίνεται όμως και με τον διάλογο. Μάλιστα.


 Posted by Hello

Περί διαλόγου:
-“αθώα” απορία: Ποιος με ακούει εμένα ως πολίτη? Μόνο κάθε 4 χρόνια μπορώ να εκφράζω τη γνώμη μου? Μόνο με φίλους και συγγενείς θα μιλάω για πολιτική? Η άποψή μου για τις @#!#@@@*& που γίνονται θα βγαίνουν μόνο από τα gallops? Και δεν γκρινιάζουν όλοι για την απάθεια των ψηφοφόρων? Και αν κάποιος μου δώσει ένα δημόσιο βήμα για να πω αυτά που σκέφτομαι ποιος εγγυάται πως θα γίνουν πράξη? Κανείς μάλλον. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Μπορεί και άλλοι να έχουν την ίδια γνώμη με εμένα και αυτό κάτι να ταρακουνήσει. Ίδωμεν. Πείραμα κάνουμε.-
Οπότε. Έχουμε και λέμε. Δημοκρατία = ελεύθερος διάλογος. Θα κρέμονται μαρκαδόροι απέξω από τις δυο μεγάλες τζαμαρίες της εισόδου. Ο καθένας περνάει και γράφει την άποψή του για οιοδήποτε θέμα τον απασχολεί. Πάνω στο τζάμι. Γέρος, νέος, πλήρως ενημερωμένος ή όχι, έχει δικαίωμα στην έκφραση. Περνάς, διαβάζεις σχόλιο που έχεις άποψη? Αρπάζεις τον μαρκαδόρο και απαντάς. Ή συνεχίζεις τη συλλογιστική. Μέρα και νύχτα. Άνθρωποι από διαφορετικό background. Ζύμωση απόψεων. Ένας δημόσιος «μαυροπίνακας». Graffiti - συνθήματα σε τοίχους - φύση παιχνιδιάρικη και επαναστατική – συμμετοχή / καταπολέμηση απάθειας(?) -αυθορμητισμός – οικειοποίηση των γραφείων από τους περαστικούς - συνεχής εναλλαγή όψης… οι έννοιες που τριγυρνάνε στο μυαλό μας.


 Posted by Hello

Σαν forum. Ωραία. Προτείνουμε και επέκταση του site του ΠΑΣΟΚ με ένα online forum ανταλλαγής απόψεων. Μια οθόνη στο βάθος της αίθουσας θα δείχνει τον διάλογο που λαμβάνει χώρα στο forum κάθε στιγμή. Η διαφορά: στο forum παίρνουν μέρος στην κουβέντα αυτοί που έχουν –έστω και στοιχειώδεις- γνώσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών, internet κλπ και που έχουν πρόσβαση σε τέτοιο μηχάνημα. Δηλαδή όχι όλοι. Οι ηλικιωμένοι λόγου χάρη συνήθως δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Το τζάμι δίνει την ευκαιρία σε όλους να μιλήσουν. Virtual και physical χώρος «ενώνονται» σε ένα διευρυμένο (augmented) δημόσιο χώρο διαλόγου -ιδανικά πάιζει και feedback-. Επίσης, κλασσικά ο διάλογος γίνεται –και εδώ- γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι στο εσωτερικό ή σε μια ομιλία με τις γνωστές καρέκλες αραδιασμένες γύρω γύρω.


 Posted by Hello


 Posted by Hello

Κοστολόγηση: 32.420 ευρώ. Μου φαίνονται πολλά. Μεγαλύτεροι και ειδικοί λένε ότι είναι ψίχουλα. Έχουμε συμπεριλάβει και τα πάντα. Από ηλεκτρολόγους, μπογιατζήδες και ρολό όψης, μέχρι καλό projector, κρύσταλλα ασφαλείας και μηχανήματα κλιματισμού. Στην παρουσίαση ρωτάμε και τους άλλους. Οι περισσότεροι ξέχασαν τα εργατικά… ή τον κλιματισμό.. ή το κόστος των gadgets τύπου projector. Πάλι ψείρες ήμασταν.

Παρασκήνιο: Η Λ. τηλεφωνεί. Μπήκα στο blog! Ρε συ θυμάσαι τόσες λεπτομέρειες και δεν θυμάσαι πως βγάλαμε το 45310? Όχι. Μάλλον είχε καεί ο εγκέφαλος εκείνη την ώρα. :) Ε, ψάχναμε από ημερομηνίες γενεθλίων κλπκλπ και τελικά καταλήξαμε σε ένα όνομα, για να το θυμόμαστε! Σου έλεγα για μια εργασία που ήθελα να βρω μουσική του Ξενάκη, είπες ότι έχεις δυο-τρία cd και ότι πιο πολύ σ’αρέσουν οι «Πλειάδες» και είπαμε να πάρουμε το όνομα «Ξενάκης»… το Ξ είναι το 14ο γράμμα… ΑΑΑΑ.. θυμάμαι!!! Ε, το Ε είναι το 5ο, το Ν το 13ο κλπκλπ. Πετάξαμε έξω τις δεκάδες, πήραμε τα 5 πρώτα νούμερα και ιδού! 45310!!

|

11 Comments:

At 2/23/2005, Blogger Promitheas said...

Τελικά συνειδητοποιώ πόσο λίγα ξέρω για το τι είναι ο αρχιτέκτονας. Όλες οι ιδέες μου φαίνονται δυνατές και πρωτότυπες αλλά αναλφάβητος καθώς είμαι από αρχιτεκτονική είμαι σίγουρος πως θα εκτιμάς περισσότερο τον έπαινο του Δήμου.
Συγχαρητήρια για πολλοστή φορά.

 
At 2/23/2005, Blogger evee said...

Προμηθέα:

Όσον αφορά το πρώτο, χαίρομαι αν βοηθάω να καταλάβει κάποιος ΤΙ κάνει ένας αρχιτέκτονας. Βοηθάει όλους. Και εμάς (εννοείται) αλλά και στη διαμόρφωση μιας "παιδείας" έτσι ώστε να μπορείς να κρίνεις καλύτερα την επόμενη φορά κάτι που θα σου σερβιριστεί. Ας πούμε μια πλατεία στην πόλη σου. Και να ξέρεις να απαιτείς το καλύτερο.

Όσο δε αφορά το δεύτερο θα τρελαθώ!!! Δηλαδή εσύ δεν ανήκεις στον "δήμο"? Δηλαδή ο "δήμος" είσαι σίγουρος ότι γνωρίζει τα πάντα σε επαγγελματικό επίπεδο? Δηλαδή μετράει μόνο η γνώμη των "ειδικών"? Μα για ποιούς σχεδιάζεται το οτιδήποτε? Για τους "ειδικούς"? Είναι πολύ σοβαρό το κριτήριο του κοινού. Και ας είναι "αναλφάβητος" κατά τη δική σου ορολογία. Αν κρίνεις με το μυαλό και την καρδιά και όχι με τα στερεότυπα που ίσως σου έχουν περάσει(γιατί λογικό είναι πως δεν έχεις το εύρος των εικόνων, θεωριών κλπ. που έχει υπ'όψην του ένας "ειδικός") και σου αρέσει κάτι, αυτό, για μένα μετράει με άλλο βάρος.

Και πιο πολύ μετράει, για να μην μπλέξουμε με αμπελοφιλοσοφίες, αν τελικά ένα project "δουλεύει" στην πράξη. Με τα λόγια και τα softwares φτιάχνεις παπάδες στα χαρτιά(και την οθόνη :Ρ). Στην πράξη είναι όμως η μαγκιά. Κατ'εμέ. Και τα καλά projects είναι πολύ καλύτερα στην πράξη από ότι στα χαρτιά αγαπητέ. Ευτυχώς.

Ευχαριστώ, εκ μέρους και της Λ., για τα συγχαρητήρια και πάλι. Το project τέλειο δεν ήταν: τα λάθη του τα ξέρω. Δεν το ανεβάζω εδώ για να ακούσω -τα καλοδεχούμενα- μπράβο. Το ανεβάζω για να ακούσω τη γνώμη σας, τα σχόλια ή τις διαφωνίες σας. Αυτό γουστάρω.

 
At 2/23/2005, Blogger Oneiros said...

Δεν μπορώ να κρίνω το κατά πόσο θα δούλευε σε πραγματικές συνθήκες, και μερικά πράγματα δεν είναι εμφανή σε μη αρχιτέκτονες και χωρίς να έχει κανείς μπροστά του το μοντέλο, αλλά σίγουρα βρίθει από δυναμικές και πρωτότυπες ιδέες και δουλεύτηκε μέχρι κεραίας. Θα μ' άρεσε πολύ να δω κάποιες από αυτές τις ιδέες έστω και σε πιό "ταπεινές" εφαρμογές (κέντρα νεότητας, αίθουσες αναμονής, ΚΕΠ, περίπτερα εκθέσεων κλπ.). Ελπίζω να αξιοποιηθεί η πρότασή σας και εύχομαι να σου δοθούν πολλές ευκαιρίες στο μέλλον ώστε να διαμορφώσεις το αστικό τοπίο.

 
At 2/23/2005, Blogger Κώστας said...

Συγχαρητήρια και στις δυό σας. Τρελάθηκα με την ιδέα του μαρκαδόρου για να γράφεις πάνω στην τζαμαρία. Πανέξυπνο, αν και δεν νομίζω να το τολμήσουν. Άσε που όλο και κάποιος φωστήρας θα βρεθεί μετά στα κανάλια να κατηγορήσει το ΠΑΣΟΚ ότι τάχα ωθεί τον κόσμο να γράφει όπου βρει... Με τις πλάκες πεζοδρομίου έχω ανάμικτα συναισθήματα. Καταλαβαίνω τον συμβολισμό και είναι πράγματι δυνατός, αλλά ίσως και να φαίνονται 'φτηνές' και επιπλέον άπαξ και λεκιάσουν καθαρίζουν δύσκολα. Μπράβο όμως, θα έχω να λέω ότι 'ήξερα' δύο star αρχιτέκτονες από το ξεκίνημά τους..!

 
At 2/23/2005, Blogger evee said...

λίγο backstage: η ιδέα με τους μαρκαδόρους στο τζάμι περιέργως άρεσε ιδιαιτέρως στον Γ, όσο και οι πλάκες πεζοδρομίου(ιδέα την οποία είχαν και τα παιδιά που πήραν τον πρώτο βραβείο). Επίσης έχει μερικά σοβαρά προσόντα(πέραν του concept): κρατάει το κόστος της κατασκευής χαμηλά, δεν υπάρχει πρόβλημα κάποια στιγμή να υπάρχει στην αγορά έλλειψη του υλικού, δεν απαιτεί εξειδικευμένη τεχνογνωσία στην εφαρμογή του και αντικαθίσταται εύκολα άμα χαλάσει/λερωθεί κλπ.

 
At 2/23/2005, Anonymous Anonymous said...

Και δεν μου λες καλή μου αρχιτέκτονισσα (για να υπερασπίσω και για τα χωράφια μου) για τον φωτισμό (φυσικό και τεχνητό) υπήρχε κάποια πρόβλεψις; :-)

Υ.Γ. το σκριπτάκι με τα τελευταία σχόλια μια χαρά δουλεύει ρε!

βαρόμετρο

 
At 2/23/2005, Blogger evee said...

This comment has been removed by a blog administrator.

 
At 2/23/2005, Blogger evee said...

το προηγούμενο το έσβησα γιατί ήθελα να πω στο ίδο comment και κάτι που ξέχασα αλλά νόμιζα πως δεν θα φαινόταν.... lolololollol
απαντώ όπως βλέπεις με τη δέουσα προσοχή παρότι δείχνεις πνεύμα αστεισμού ;)
λοιπόν:

χαμογελάτε κύριε varometre αλλά ναι υπήρχε :Ρ

η αλήθεια είναι πως ήταν ένα σοβαρό ζήτημα με τις τόσες εναλλαγές των επίπλων

αν δεις στο πρώτο σχέδιο (το αξονομετρικό), υπάρχουν χαρακιές στην ψευδοροφή στις 2 ακραίες θέσεις περιστροφής των επίπλων, ή των υαλοστασίων(κυριλέ για την τζαμαρία) από όπου και θεωρούμε ότι κρέμονται μεταλλικές ράγες με spots. Στην πράξη αν δεν φτάνει αυτό I guess ότι θα χρειαστεί να μπούνε περισσότερα φώτα, πάντα αναφορικά με την κάτοψη...

όπως βλέπετε -και- για σας δουλεύουμε αγαπητέ ;)
lolololol

στο ζήτημα του φυσικού φωτισμού τα πράγματα είναι κάπως μπερδεμένα γιατί δεν έχουμε συγκεκριμμένο χώρο αλλά ένα ιδεατό "κουτί". Εμείς υπολογίζουμε ότι την ημέρα, με τη μεγάλη τζαμαρία και τη μέση ηλιοφάνεια της Ελλάδας θα είμαστε ΟΚ. Ο ήλιος δεν θα μπορεί να μπαίνει μέσα διότι α.έχουμε ασχοληθεί με το τυπικό ισόγειο που νοικιάζεται στην ελληνική πόλη και συνήθως έχει pilotis μπροστά, άρα not direct sunlight(αγγλιστί) και επίσης γιατί έχουμε "τραβηχτεί" και ένα μέτρο μέσα από το όριο, για τους λόγους που ανέφερα και στο post βλ. εξάλειψη του ορίου μέσα/έξω, ιδιωτικού/δημοσίου

αυτά... σας κάλυψα monsier var?

 
At 2/24/2005, Anonymous Anonymous said...

Φιλτάτη,

Όσον αφορά τον φυσικό φωτισμό με καλύψατε. Κατανοώ τους περιορισμούς του όλου project. Για τον τεχνητό φωτισμό έχω κάποιες παρατηρήσεις που σε γενικές γραμμές αφορούν το ότι από την στιγμή που στον συγκεκριμένο χώρο το ζητούμενο είναι η επικοινωνία, ο φωτισμός θα μπορούσε να συνεισφέρει πολύ περισσότερο και με μικρότερο κόστος σε σχέση με άλλα υλικά. Φαντάζομαι ξέρετε τον ορισμό του Le Corbusie για την Αρχιτεκτονική "The right kind of light, at the right time, in the right quantity".Το συζητάμε αναλυτικά αν θέλετε. :-)

Πάντως η πρότασή σας είναι εξαιρετική από κάθε άποψη. Τα συγχαρητήριά μου!

βαρόμετρο

 
At 2/27/2005, Blogger Damsel in Stress said...

Ρε, άϊ σκάστε κι οι δυό σας κι αφήστε με να δω τα σχέδια με την ησυχία μου.

Δε μου λες Αρχιτεκτόνισσα ... σου βρίσκονται σε Large, άντε Medium ή μόνο Small έχει το μαγαζί; Γκαβώθηκα ...

 
At 2/27/2005, Blogger evee said...

θα στα στείλω αγαπητή DiS... να μην γκαβωθείς κιόλας! είπαμε...

 

Post a Comment

<< Home