Monday, April 18, 2005

ζαχιές


 Posted by Hello

H Zaha Hadid δίνει διάλεξη την Πέμπτη 21 του μήνα στο Μέγαρο. Η δεύτερη διάλεξη αρχιτεκτονικής που θα πάω εκεί μετά του Rem.

Ποιά είναι η Ζaha?
Αντικειμενικά:
Ιρακινή. Γυναίκα. Η μεγαλύτερη ίσως αρχιτεκτόνας σήμερα. Τόσες γυναίκες στον χώρο, star αρχιτεκτόνισσα στο παρελθόν δεν έπεζε (καλά εκεί μπλέκονται και άλλα το ξέρω -> σε άλλο post). Πέρυσι πήρε και το Pritzker (το αντίστοιχο Nobel). Δούλευε για ένα φεγγάρι στον Rem, μετά πάπαλα, για χρόνια έκανε διαγωνισμούς και δεν έχτιζε τίποτε. Απορώ πως ζούσε. Κάνε-κάνε όμως κουλούς διαγωνισμούς με γαμάτα σχέδια(παίζει και μια πλούσια οικογένεια να σε συντηρεί εσένα και το γραφείο σου στο Λονδίνο για χρόνια), άρχισαν να την καλούνε για διαλέξεις οι trendy σχολές. Μετά ήρθαν τα βιβλία, τα αφιερώματα στα -άχτιστα- projects, οι προσκλήσεις για να διδάξει και -ΝΑΙ, Ω του θαύματος!- οι πρώτες αναθέσεις υπερ-projects.

Υποκειμενικά:
Η Ζaha θυμίζει εξωτερικά την κακιά μάγισσα του παραμυθιού. Κακοφτιαγμένη, με ελιά στη μύτη, απερίγραπτα kitsch ντύσιμο κάθε φορά που την έχω δει και με ίσως την χειρότερη φήμη στην αγορά (bitchy και για τα πιο συνηθισμένα πόστα, δεν πληρώνεσαι ούτε μια λίρα το μήνα αν δουλεύεις εκεί...ούτε μια! το CV σου μετά είναι η πληρωμή OVER).

Την έχω ακούσει 3/4 φορές ως τώρα, 2 στο Λονδίνο και μια φορά εδώ (ήταν στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού των Εφήμερων Κατασκευών που είχα πάρει μέρος με τη Λ). Δεν λέει και τίποτα ιδιαίτερο στις διαλέξεις της, σαν να διασκεδάζει που πληρώνεται για να μιλάει για τον εαυτό της χωρίς να μπει στον κόπο να πει κάτι πολύτιμο για τους ακροατές της. Δεν μπορώ να πω όμως. Μ'αρέσουν τα κτιριά της. Μερικά μ'αρέσουν πολύ.

Γιατί μ'αρέσουν? Μ΄αρέσουν γιατί έχουν σκληρές -έως απόλυτές- γραμμές (εξέλιξη του αγαπημένου μοντέρνου κινήματος), είναι δυναμικά, φτιαγμένα κυρίως από μπετόν. Τι σημαντικό αυτό το τελευταίο σε μια χώρα που δεν ξέρει πόσο όμορφο υλικό είναι το σκυρόδεμα! Είναι εξπρεσσιονιστικά. Τόσο που ώρες ώρες η μορφολαγνεία τους με κουράζει αφόρητα. Πλήττω με την υπερβολική επιτήδευση. Αλλά όταν η Ζaha έχει κέφια φαίνεται να κάνει αριστουργήματα.


 Posted by Hello


 Posted by Hello


 Posted by Hello

Αν και δεν περιμένω πολλά, ας πάμε και στη διάλεξη να δούμε τα νεώτερα από το μέτωπο...

|

12 Comments:

At 4/18/2005, Blogger Κώστας said...

Ήμουν σίγουρος ότι θα πήγαινες και την περίμενα πώς και πώς την ανταπόκριση από την Ζάχα. Αναμένω με ανυπομονησία άλλο ένα (μόνο;) σεντόνι από την διάλεξη.
Την Πέμπτη εγώ φεύγω για τετραήμερο στην Ρώμη, να χαιρετήσω και τον καινούριο Πάπα! Δεν με βλέπω να έχω πολύ χρόνο για εξερεύνηση της νέας Ρωμαϊκής πραγματικότητας, λέω να επικεντρωθώ στα παλαιά αρχιτεκτονήματα. Εάν όμως υπάρχει ΕΝΑ απόλυτο must αυτό το καιρό εκεί, γράψτο μου και βλέπουμε... Το ίδιο και εάν επιθυμείς σφόδρα κάτι τις από εκεί και μπορώ να σε εξυπηρετήσω! Επιφυλάσσομαι για ταξιδιωτική περιγραφή, την άλλη εβδομάδα.

 
At 4/18/2005, Anonymous Anonymous said...

Κάπου το έκανα post αυτό που γράφω εδώ, αλλά δεν ξέρω που (μήπως στο e-mail σου eve?)Anyway! Νομίζω πως η διάλεξη της Zάχα είναι την Τετάρτη 20 Απρ. Εκτός φυσικά κι αν δίνει δύο διαλέξεις.

 
At 4/18/2005, Blogger evee said...

ωχ, ναι! και να φανταστείς πως το link που έβαλα αυτό λέει! αυτά παθαίνεις όταν είσαι αφηρημένη -> μπουρδουκλώνεις τις μέρες και τις δουλειές της εβδομάδας...!!! lololol

 
At 4/18/2005, Blogger Stavros Martinos said...

21 Απριλίου είναι η διάλεξη.
Είναι κρίμα που ενώ η αρχιτεκτονική της από μόνη της έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, το κύκλωμα των γκαλερί της κολλάει διαρκώς όλο το exotica με το οποίο η ίδια συνειδητά αποκηρύσσει οποιαδήποτε σχέση ("γυναίκα", "Ιρακινή" κλπ είναι πράγματα που δεν θέλει να τα αναφέρει καθόλου. Πονάνε...)

 
At 4/18/2005, Blogger evee said...

ponane nai...dystyxos den tha ine i proti fora pou ta exoume dei afta alloste :(. I eironia ine oti afta ta pragmata akrivos pou itane prin ta meion tis, tora pou pire to Pritzker, ta exoune kanei padiera tis(kai tous.. poso apeleftheromenoi imaste klpklp)

i erotisi omos paramenei: ta misa media lene pos i dialexi ine stis 20 ta alla misa pos ine stis 21... TI THA GINEI?? tha prospathiso mia epikoinonia e to megaro to idio na doume... opoios exei nea protos as sfyrixei ena email plz :)

 
At 4/18/2005, Blogger evee said...

update:

to Megaro leei stis 20
http://www.megaron.gr/megaronplus.pdf

to Vima kai i Kathimerini stis 21
- http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_437018_17/04/2005_140642

- http://tovima.dolnet.gr/demo/owa/tobhma.print_unique?e=B&f=14442&m=C03&aa=1&cookie=

ti BAXALO!

 
At 4/19/2005, Blogger Oneiros said...

το κύκλωμα των γκαλερί της κολλάει διαρκώς όλο το exotica με το οποίο η ίδια συνειδητά αποκηρύσσει οποιαδήποτε σχέση

Αναρωτιέμαι πότε θα μπορούν να πετυχαίνουν στο αντικείμενό τους "εξωτικοί" άνθρωποι (λόγω εθνικότητας, χρώματος, φύλου κλπ) χωρίς η εξωτικότητά τους να γίνεται τροχοπέδη η λόγος για την επιτυχία τους. Παρά τις νευρωτικές διαβεβαιώσεις της κοινωνίας για το αντίθετο (πχ. affirmative action), δεν πιστεύω πως έχει ξεπεραστεί αυτό το κόμπλεξ. Μόνο στην επιστημονική φαντασία το έχω δει αυτό' ίσως για να γίνει, θα χρειαστεί πρώτα να έρθουν εξωγήινοι ή να αποικίσουμε άλλους πλανήτες για να αλλάξουν οι κατανομές και οι γεωγραφικές εγγύτητες.

 
At 4/20/2005, Blogger Unknown said...

Ναι, είναι φοβερή τύπα η Ζαχα!
Δίδασκε στη σχολή που σπούδαζα (ΑΑ, αλλά εγώ, τότε, είχα προτιμήσει τον Peter Cook)

 
At 4/20/2005, Blogger evee said...

τι λες τώρα!!!! ΑΑ? O Peter Cook τότε δίδασκε εκεί? Μετά Bartlett? Συμμαθητές με Zaha ήσουνα? Η ΑΑ τότε στα καλύτερά της φαντάζομαι... ένα σωρό ανθρώπους ανέδειξε.

 
At 4/20/2005, Blogger evee said...

update: τελικά η διάλεξη είναι την Πέμπτη... θα ρίξω ένα edit ξανά στο κείμενο και θα το ξανακάνω post. Sorry που θα εμφανίζεται πολλές φορές στo RSS σας αλλά τι να κάνομεν? Η παραπληροφόρηση μας μάρανε...

 
At 4/20/2005, Blogger Stavros Martinos said...

αστο, η σύγχυση είναι μέσα στην παραφιλολογία της διάλεξης...
χτες σκεφτόμουν να στήσω πάγκο έξω από το Μέγαρο και να πουλάω αναμνηστικά μπλουζάκια σε εξωφρενικές τιμές...

 
At 4/22/2005, Blogger Stavros Martinos said...

σύστριγκλο έγινε...

 

Post a Comment

<< Home