Wednesday, October 19, 2005

το φάντασμα της όπερας

Image Hosted by ImageShack.us

Πριν λίγο μίλησε στο ραδιόφωνο του Σκάι, ο παραιτηθείς διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, κ. Λουκάς Καρυτινός. Ο άνθρωπος φαίνεται σοβαρός. Εν περιλείψει, λέει πως θέλουν νέο κτίριο, τους το έχουν τάξει 1000 φορές, έχουν γίνει επιτροπές επί επιτροπών, ο καθείς λέει το μακρύ και το κοντό του αφού δεν ξέρει το αντικείμενο και έτσι έχει φτάσει στο "ως εδώ και μη παρέκει" κλπ. Εν τω μεταξύ ο καιρός περνάει και η Λυρική για τα κτίρια που νοικιάζει, μόνο για τα νοίκια, δίνει το μήνα κοντά 1 δις δραχμές... χώρια όλα τα άλλα. Εν τω μεταξύ τα επιχειρήματα της καθυστέρησης είναι ότι η Λυρική έχει πιο πολλά έξοδα παρά έσοδα (λογικό, με τόσα νοίκια) και ότι υπάρχει το ανταγωνιστικό Μέγαρο. Ο κ. Καρυτινός αντιτάσσει το λογικό επιχείρημα ότι το Μέγαρο δεν είναι ανταγωνιστικό γιατί στην ουσία "φτιάχνει" κοινό. Φωνές, κακό... η σοπράνο Βάσω Παπαντωνίου τα έχει πάρει κρανίο, ίδρυσε σύλλογο για την ανέγερση του νέου κτιρίου και οργανώνει τη μια συναυλία μετά την άλλη για να μαζευτούν τα λεφτά...

Αν δεν ήταν once upon a time ξύπνια τα μέλη εκείνου του μικρομεσαίου συλλόγου (Φίλων της Μουσικής) να προσφέρουν την προεδρία του Συλλόγου τους σε έναν ισχυρό εκδότη που αναζητούσε την υστεροφημία του (Χ. Λαμπράκης), ούτε Μέγαρο θα έπαιζε. Και ας έγινε όπως έγινε (και με τις οικονομικές, πολεοδομικές και άλλες τρίπλες).

|

3 Comments:

At 10/20/2005, Blogger evee said...

oooops indeed

σήμερα άκουσα και τη συνέχεια... λένε μπας και την ανεγείρουν στο χώρο του παλιού Ιππόδρομου στο Φάληρο. Καλά... μέχρι χτες έλεγαν πως είναι άχρηστη - σήμερα το πρωί έγιναν πολεοδόμοι και βρήκαν τον κατάλληλο χώρο? Και on top, η δημοσιογράφος που έλεγε τα χτεσινά updates(κρίμα που δεν θυμάμαι όνομα) φαίνεται πως είναι κρυφοπολεοδόμος και αυτή (μόνο που δεν άρχισε να απαγγέλει Γ.Ο.Κ.) και έλεγε πως δεν της αρέσει να πάει η Λυρική στο Φάληρο και πως "κολλάει" στο κέντρο της Αθήνας.

Ωραία, keep it that way, ελλείψει σοβαρής αρχής να σκίζουμε τα καλσόν μας που θέλει να την χτίσει ο καθένας, να περνάει ο καιρός, να κατηγορούμε πάλι τους πολιτικούς για αργοπορία, να αναγκαστούν οι άλλοι λόγω έλλειψης χρόνου να μην κάνουν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό αλλά απ'ευθείας ανάθεση, σε κάποιον που θα ξέρουν βεβαίως βεβαίως (εδώ θα πρότεινα τον Calatrava), μετά να βγαίνουν οι δημοσιογράφοι να κράζουν "γιατί τον Calatrava, δεν υπάρχουν έλληνες αρχιτέκτονες?" ή "γιατί ανάθεση και όχι διαγωνισμός"... ο αρχιτεκτονικός σύλλογος να ωρύεται "γιατί δεν με παίζει κανείς εμένα" κοκ.

Mου αρέσει που μαθαίνουμε. Ο αρχοντοχωριάτης του Μολιέρου δεν είναι όπερα αλλά θα πρότεινα να γίνει.

 
At 10/21/2005, Blogger evee said...

Ομολογώ ότι αυτό που λες με κάνει να σωπαίνω. :Ρ

Αρέσκομαι να πιστεύω ότι

α. όσοι με ξέρουν γνωρίζουν γιατί μιλάω πολύ, όταν μιλάω πολύ (μερικά πράγματα επειδή δεν θέλω να ακουστούν "κάπως" ίσως δεν τα γράψω ποτέ στο blog τελικά - όποιος κατάλαβε κατάλαβε)

β. σημασία δεν έχει να μιλάς πολύ. Σημασία έχει να λες κάτι όταν μιλάς.
-Και προφανώς αρέσκομαι να πιστεύω ότι αυτή τη φορά έτσι ήταν. lololol! ;)-

 
At 11/02/2005, Blogger Magica de Spell said...

Εδώ και χρόνια, φημολογείται η απαλλοτρίωση γαιών στο Γκάζι για ανέγερση κτιρίου της Λυρικής στη συμβολή της Πειραιώς με την Ιερά.

Φυσικά, τίποτε δεν έχει γίνει. Οι κάτοικοι αντιδρούν, λες και τα μπαράκια και τα φαγάδικα τους κάνουν περισσότερο καλό ή λιγότερο κακό απ' ότι ένα λυρικό θέατρο.

Τα συμφέροντα που θίγονται είναι μεγάλα καθώς τα υπό απαλλοτρίωση ακίνητα έχουν αγοραστεί τα τελευταία χρόνια από επιχειρηματίες νυχτερινών κέντρων.

Και η Αθήνα, μένει η μοναδική πρωτεύουσα της Ευρώπης χωρίς λυρικό θέατρο. Και τα γόνατά μας δεν χωράνε όταν καθόμαστε στους εξώστες και η ακουστική είναι τραγική και η εξαιρετική χορωδία και το πολύ καλό μπαλέτο της Λυρικής δεν χωράνε στην σκηνή. Θλίψη.

Αηδία.

Και μεγαλύτερη αηδία, που το ελληνικό κράτος, δεν πήρε την Λυρική να την εγκαταστήσει στην αίθουσα Αργέντη παραχρήμα, μόλις τελείωσε. Γιατί βλέπεις το Μέγαρο, δεν ανήκει στον Ελληνικό λαό. Και ο ελληνικός λαός, δικαιούται να βλέπει εκεί μέσα την τιμημένη Μαρινέλλα, αλλά όχι τη Τζένη Δριβάλα (αλήθεια αυτή ποια είναι?).

Αστα ρε evee, γιατί πολύ στενοχωριέμαι όταν τα σκέφτομαι.

 

Post a Comment

<< Home