Wednesday, June 13, 2007

Δουλτσινέα (ή οραματισμός n3 )

Image Hosted by ImageShack.us

Achtung, achtung φίλες και φίλοι

Επιτήδιοι -γνωστοί/άγνωστοι- που θέλουν να με ξεμπροστιάσουν, μου απέστειλαν αυτό το link του storefront for art and architecture, με εμφανή δόλιο σκοπό. Kαι εγώ φυσικά τσίμπησα. Γιατί όχι άλλωστε?

Αν λοιπόν οι άλλοι κάνουν 5ήμερο event με διάλογο περί αρχιτεκτονικής, πολεοδομίας, landscape και design, στο οποίο μιλάνε 4 συναφείς bloggers και σύνηθεις ύποπτοι (Lebbeus Woods, Mark Wigley,Michael Sorkin & Mitchell Joachim etc etc) τότε εμείς τι κάνομεν? Με τον mave τα έχουμε πει και στο παρελθόν. Μα τώρα, η ιδέα ξαναγυρίζει στο κεφάλι μου. Και το θέτω έτσι φίλες και φίλοι, χωρίς σέκοντ θότ και χωρίς να πάμε σε διαφημίσεις.

Δεν θα είχε πλάκα να διοργανώναμε ένα event, στο οποίο να μιλάνε bloggers που ασχολούνται με την αρχιτεκτονική, το design και όλα τα συναφή, να μιλάνε και απλοί ενδιαφερόμενοι (χρήστες ούτως είπείν, bloggers or not) για το θέμα, να καλέσουμε και κανέναν γνωστό αρχιτέκτονα, να βρούμε και 4-5 θέματα που να ενδιαφέρουν όλους, να συναγελασθούμε βρε παιδί μου?

Δίνω ιδιαίτερη έμφαση στον αρχικό όρο "δεν θα είχε πλάκα", διότι είμαι φανατική αντίπαλος της σοβαροφάνειας και πασιονάρια οπαδός του μότο "όταν περνάς ωραία, βγαίνουν φρέσκες ιδέες και χρήσιμα συμπεράσματα".

Τεσπά, αφήνω για την ώρα παράμερα τα που πως πότε και τι και ρωτάω αν ψήνεται κανείς ή τα λέω μόνη μου. Και σε εσάς μιλάω, όσους δεν είστε αρχιτέκτονες. Τι θα θέλατε να γίνει σε ένα τέτοιο υποθετικό event? Toυς "ειδικούς" να μιλάνε μεταξύ τους και οι υπόλοιποι να παρεμβαίνουν? Να μιλάνε όλοι μεταξύ τους? Διαλέξεις πάνω σε ένα θέμα και μετά ερωτήσεις? Διαλέξεις σκέτες? Ασκήσεις του στυλ "ένας να περιγράφει π.χ. το σπίτι των ονείρων του και 2 αρχιτέκτονες, ο ένας να κάνει ακριβώς αυτό που του λέει ο εντολέας του και ο άλλος αυτό που υποθέτει πως είναι το καλύτερο για αυτόν και να του το σχεδιάζει και στο τέλος να τα συγκρίνουν και να κουβεντιάζουν άπαντες"?

Ή μήπως ό όρος event με την έννοια του διαλόγου σας κάνει και χασμουριέστε? Μήπως να μιλάμε για happening καλύτερα? Ή για flash mob?

Τώρα που το ξαναδιαβάζω το σενάριο ακούγεται δονκιχωτικό, μα αν ακούγεται έτσι, τότε εγώ είμαι μια Δουλτσινέα. Eπίμονη.

Labels: , ,

|

10 Comments:

At 6/14/2007, Blogger Stavros Martinos said...

Εγώ το ξέρεις ότι είμαι μέσα.
Μια και μιλάμε για internet, όμως, θα το έβλεπα περισσότερο σε κάτι online. Ίσως ένα forum, αλλά και με δυνατότητα video conference αν είναι απαραίτητο ντε και καλά να φαίνονται οι φάτσες μας. Βλέπω κάτι σε συνδυασμό php και msn, αλλά με συγκεκριμένη μέρα και ώρα όπου θα είμαστε όλοι online, και με συγκεκριμένο θέμα παρουσίασης.

Έτσι νομίζω ότι θα είναι ανοιχτό και σε περισσότερους από όσους κατοικούν και κινούνται στο κέντρο του σύμπαντος (...Ερμού - Αθηνάς - Σταδίου - Πειραιώς)

 
At 6/14/2007, Blogger evee said...

Ότι ήμεθα ωραίοι(και ωραίες) ήμεθα. Δεν είναι σκοπός να φανούν οι φάτσες μας. Νομίζω όμως ότι εσύ αναφέρεσαι σε κάτι με διαφορετικό χαρακτήρα από αυτό που σκεφτόμουν όταν έγραφα το post. Pas mal, μον αμι, pas mal.
Στο post δεν αναφερόμουν μόνο στο internet εξ'ου και πέταξα και τα περί flash mobs και σία.

Παρόλα αυτά νομίζω πως η εικόνα είναι σημαντική διότι
α.δεν χρειάζεται να γράφεις, β.δείχνεις πιο εύκολα το τι εννοείς (π.χ. εκεί το video conference με τις χειρονομίες -sic- θα βοηθούσε, άσε που μπορούν και βλέπουν όλοι όλους ταυτόχρονα)

Για το physical space interaction υποθέτω πως το πρότεινα επειδή απλά το έκαναν και οι άλλοι. :Ρ
Τεσπά, 2bh το θεωρώ απλούστερο από όλο το προαναφερθέν μπατιρντί, αλλά ναι, έχει το μειονέκτημα της απόστασης. Μεν, έτσι μπορείς να πιείς και ένα κρασάκι μαζί με τον άλλο. Ή μπύρα. Ή κάτι άλλο. Αρκεί να μην τα ανακατέψεις.

 
At 6/14/2007, Blogger IRQueen said...

Ως μη αρχιτέκτονας, έχω να συμφωνήσω με την προλαλίσασα για το προσωπικό ύφος/σημασία του να βρίσκεσαι με τον άλλο σε απόσταση μετάδοσης όλων των ιών σου! :)

Για το event, θα πρότεινα μία ημέρα Αθήνα και μία Θεσσαλονίκη: με κουβεντούλα συγκεκριμένης θεματολογίας [π.χ. Life, Universe and Everything] , ίσως και με καμία περιπατιτική κουβέντα [π.χ. Bλέπετε παιδιά μου αυτό το τέρας από μπετόν; τώρα θα σας κάνω να το αγαπήσετε.], και με καμία οινοπνευματώδη κουβεντούλα [π.χ. τι είπες ότι ο τάδε αρχιτέκτονας είναι ο καλύτερος; είσαι ένας δεινόσαυρος!!] και το workshop του mave [http://arlav.blogspot.com/] με το " θα σας σχεδιάσουμε το σπίτι των ονείρων σας με πέντε απλά βήματα"!

Και κυρίως ανομοιογένεια στους συμμετάσχοντες. Λέω τώρα.

Π.χ. εγώ υποπέπτω σε δύο κατηγορίες προς εξαφάνιση : ούτε blogger ούτε architect! :)

What say you?

PS. Mave, sorry, αλλά μου άνοιξε η όρεξη για κουβεντούλα με την Evee.

 
At 6/14/2007, Blogger Dimitris Athanasiadis said...

Στο δίλημμα μεταξύ physical και virtual χώρου, ίσως γίνεται να συνδυαστούν. Αν δηλαδή αποφασιστεί ότι υπάρχει θέση για κάτι σαν mild corporate sponsoring μπορεί να υπάρχει 'σύνδεση' των τεκταινόμενων στα διάφορα physical sites του event με το virtual site του. Δηλαδή αν είναι κάποια άτομα σε ένα μέρος της Αθήνας (έξω ή μέσα) και μιλάνε, ένας τους να έχει επιφορτιστεί με το να "μεταφέρει" video στο website του event, real-time. Αυτό δεν είναι τόσο απλό αλλά όχι και αδύνατο - ειδικά αν ζητήσετε βοήθεια (οικονομική ή και τεχνική) από εδώ ή εδώ κοκ. Δε νομίζω να μην πάρουν την ευκαιρία για προβολή.

 
At 6/14/2007, Blogger evee said...

αυτό που λέμε physical+virtual = augmented space δηλαδή

καλά όλα αυτά, αλλά μου φαίνεται μας πάνε αλλού -> παρατηρώ δίνουμε εξαιρετική βαρύτητα στο μέσο, παρά στο τι στο καλό θέλουμε να πούμε

 
At 6/14/2007, Blogger Mave said...

Χαίρομαι που ξανανοίγει η κουβέντα. Το θέμα όμως είναι να κάνουμε "κάτι" επιτέλους με το θέμα. Για μένα τα "virtual" δεν θα δουλέψουν στο..Ελλάδα. Εντάξει να έχεισ virtual παρουσία, αλλά νομίζω το γεγονός πρέπει να είναι live, με φυσική παρουσία.

Και πάμε τώρα στην ουσία: Νομίζω οτι δεν είναι ένα γεγονός, αλλά μια σειρά γεγονότων ώστε να έχει κανείς τη δυνατότητα να διορθώνεται μέχρι το επόμενο event. έχοντας δει πρόσφατα και την εμπειρία των upgrade event στη Σοφια, (http://theupgrade.i-space.org/) δεν χρειάζεται τίποτε παραπάνω απο κέφι και υλικό για να δείξεις, αλλά και να ξέρεις καλά το θέμα σου. Αυτό είανι το ένα. Το δεύτερο είναι ο χώρος. πιστεύω ότι και χώρος βρίσκεται για να στηθεί το γεγονός. Το τρίτο είναι να χτισεις σιγα σιγά κοινότητα. Να μην ξεκινήσει στη φάση να το κάνουμε μια φορά αλλά με την προοπτική να συνεχίσει.

ο τύπος του event παίζει ανάλογα με την περίσταση:
πχ:
1) παρουσίαση νέων αρχιτεκτόνων. (νέων γιατί θα έχουν κέφι να δείξουν τη δουλειά τους και να ..εκτεθούν με ειλικρινή τρόπο)

2) την έκθεση -workshop που έχω στο μυαλό μου εδώ και χρόνια, όπου η "έκθεση" θα στήνεται σιγά σιγά από τους αρχ/νες μαζί με τους επισκέπτες. Οι επισκέπτες θα ζητούν να σχεδιαστεί κάτι, ένα πολύφωτο, ένα κτίριο , ένα αεροπλάνο , το ...ιδανικό τους σπίτι κοκ και οι αρχιτέκτονες θα το σχεδιάζουν γρήγορα. Η έμφαση θα είναι στην ταχύτητα αλλά και στο να εκθέσουμε τη διαδικασία της αρχιτεκτονικής.

3) βόλτα σε πόλεις με αρχιτέκτονες οι οποίοι θα εξηγούν τα προβλήματα και τις δυνάμεις της αρχιτεκτονικής.

για να κλείσω: τα κόλπα τα ξέρουμε. Ας πάρουμε την απόφαση να τα υλοποιήσουμε.

Και θα προτιμούσα τελικά να μην γίνει κάτω απο την ομπρέλλα του ΤΕΕ ή του συλλόγου αρχ.νων, μιας και ότι έχω δει από τέτοια στέκια Εύη μου, συνήθως είναι τελείως Σοβαρα με γραβάτα και δεν πετυχαίνουν τον στόχο τους. Μόνοι μας είναι καλύτερα.

 
At 6/14/2007, Blogger evee said...

συμφωνώ σε αυτό το τελευταίο

ήθελα πολύ να ακούσω από κάποιον μη αρχιτέκτονα

τι θα τον ενδιέφερε να συζητηθεί

τι τι θα γούσταρε να δει

τι στο καλό θα του άρεσε τέλος πάντων

έλα, μην κολώνετε, εσείς δεν λέτε μονίμως πόσο χάλια είναι το τάδε ή το τάδε ή γιατί δεν κάνουν "αυτό" εκεί? verbalise it ;)

 
At 6/14/2007, Blogger marl(t) said...

εγώ πάλι νομίζω πως θα ήταν πάντα δόκιμη μια φάση σαν το Pecha Kucha, με γρήγορο πέρασμα επιλεγμένων εικόνων από διάφορους και συζήτηση. Και εννοείται πως τη virtual παρουσία τη θεωρώ γαρνιτούρα. Τι να λέει άμα δε μαζευτεί μπούγιο. Μίλησα ήδη με κάποια άτομα (νέα εννοείται) του αρχιτεκτονικού και καλλιτεχνικού χώρου εδώ, θα σου στείλω email από βδομάδα ή μέσα στο weekend σχετικά

 
At 6/14/2007, Blogger evee said...

χα! δεν το ήξερα αυτό το pecha kucha! από μια πρώτη αναζήτηση στο google μου φαίνεται αγχωτικό ή κουραστικό από ένα σημείο και μετά μα σίγουρα δείχνει να έχει πλάκα!

το αρνητικό του είναι ότι δεν επιτρέπει σε βάθος συζήτηση μα ποιος άλλωστε θα κάτσει να το κουράσει σε κάτι τέτοιο?

όποιος θέλει παίρνει ένα βιβλίο και βυθίζεται μόνος του. Άσε δε που για mixed κοινό όλα τα άλλα είναι "κούρασέ μας".

Aπό την άλλη θα μπορούσαμε να πούε για 2 actions: ένα τύπου pecha kucha και ένα πιο "εργαστήρι" φάση σαν αυτό που λέει ο mave.

τι διχασμένο comment έγραψα! πρώτη -και ενστικτώδης- αντίδραση βλέπεις

maroulitaaa email back :)

 
At 6/18/2007, Blogger Sleeper in Metropolis said...

Συμφωνώ για το δισυπόστατο του πράγματος, θα ήταν απαραίτητο ένα virtual κομμάτι αλλά για να πάρει σάρκα και οστά και να έχει πραγματική απήχηση πιστεύω ότι το face2face είναι απαραίτητο. Επίσης θα το έβλεπα ως ένα γεγονός που θα ξεδιπλωνόταν στο χρόνο, που θα του δινόταν μία συνέχεια...
Όπως είπε και η irqueen θεματικές ξεναγήσεις μέσα στην πόλη αλλά και μέσα σε κτίρια [εφόσον εξασφαλιστούν άδειες για κάτι τέτοιο] θα ήταν επίσης κάτι πολύ ενδιαφέρον... Στο κάτω-κάτω κι εμείς πέντε πράματα που μάθαμε έτσι δεν τα μάθαμε?
Και το θέμα είναι να γίνει όσο περισσότερα interactive γίνεται, να μην κάθονται αρχιτέκτονες και να μιλάνε, διαλέξεις υπάρχουν άφθονες. Το σημαντικό είναι να ζητήσεις κάτι από τον άλλο που έρχεται, να του βάλεις ένα homework, να σχεδιάσει κάτι, να παίξει [να μπούνε και πιτσιρίκια στο κόλπο], ακόμη και να χτίσει κάτι σε 1:1, να μπει με λίγα λόγια με τα μούτρα στη διαδικασία. :)
Π.χ. αυτή η βδομάδα είναι architecture week στο Λονδίνο και στη RIBA έχουν ένα event όπου πηγαίνει όποιος θέλει και συζητάει με αρχιτέκτονες που του δίνουν συμβουλές για το πως να κάνουν το σπίτι τους πιο φιλικό προς το περιβάλλον [Green Home Surgeries].

 

Post a Comment

<< Home