Thursday, July 12, 2007

το grand tour μιας ιδέας (upd)







Να, ας πούμε κάτι τέτοιο θεωρώ εγώ "εξαιρετική ιδέα".

Οι καλές ιδέες, in my opinion, είναι απλές και δυνατές. Τόσο απλές που στην αρχή αναρωτιέσαι πως και δεν το είχε ξανακάνει κανείς.

H Νational Gallery του Λονδίνου, με τη συνδρομή της Hewlett Packard, σε μια προσπάθεια προφανώς να φέρει τον κόσμο πιο κοντά στα μουσεία, αποφάσισε να βγάλει στο δρόμο αντίγραφα μερικών από τους πίνακές της. To όνομα αυτής: the grand tour. Aυτή τη φορά, δεν τα έβγαλε στις μεγάλες λεωφόρους ή στο tube σε αφίσες, ούτε μοίρασε φυλλάδια ή κάτι άλλο. Έπιασε μερικούς μικρούς δρόμους στο κέντρο, στο Covent Garden ή στο Soho, βρήκε κάποιους τυφλούς τοίχους και τα κρέμασε. Έβαλε από δίπλα και ένα χαρτί με πληροφορίες για τον καλλιτέχνη ή το έργο, όπως ακριβώς και στις αίθουσές της.

Το αποτέλεσμα? Περπατάς αμέριμνος στο κέντρο, στρίβεις για να κόψεις δρόμο και σε περιμένουν εκεί, σαν μικρές εκπλήξεις. Μερικές φορές δε η έκπληξη συνοδεύεται και από την επιλογή του μέρους αυτού καθεαυτού. Ένας Caravaggio θρησκευτικής θεματολογίας π.χ. δίπλα σε ένα sex shop. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι τοίχοι που επιλέγονται για το "κρέμασμα" θυμίζουν αρκετά με τα χρώματα ή τα πλαίσια γύρω τους, αίθουσα του μουσείου. Added bonus? Η μνημειακότητα των μεγεθών των πινάκων κολλάει τόσο καλά στο αστικό περιβάλλον του κεντρικού Λονδίνου.

Eξαιρετικό!



ps: μόλις ανακάλυψα χαζεύοντας το χάρτη ότι έχασα λίγο κάτω από τη Shaftesbury Avenue, έναν από τους αγαπημένους μου πίνακες (που δεν αρέσει σε κάνενα άλλο από ότι έχω καταλάβει). Τι κρίμα που δεν το ήξερα νωρίτερα.

Labels: , ,

|

4 Comments:

At 7/13/2007, Blogger Lucretius said...

Έξυπνη ιδέα, και ένας πολύ καλός τρόπος να διαφημίσεις τις συλλογές σου.

Υγ1: Με δεδομένο τον χαρακτήρα του Caravaggiο, πιστεύω οτι η Σαλώμη ταιριάζει πολύ περισσότερο δίπλα σε ενα sex-shop παρά σε ένα μουσείο..

Υγ2: Ο Loredan είναι από τους κορυφαίους πίνακες του Bellini. Η απόλυτη προσωποποίηση της Γαληνοτάτης.
Καμιά σχεσή με τις γλυκανάλατες μαντόνες του.

 
At 7/14/2007, Blogger Sleeper in Metropolis said...

Γα-μά-το?
Τέλειο?
Αχ που μας έφαγε το διάβασμα, αντί να παίρνουμε τους δρόμους...
Κι εμένα είναι ένας από τους αγαπημένους μου ο Δόγης...
Να πω και μία κακία? Με τόση αστυνόμευση (και καλά) στους δρόμους του Λονδίνου γίνεται δυνατή μία τέτοια έκθεση... :) har har

(το comment το ξανάγραψα γιατί πριν μου το'φαγε)

 
At 7/14/2007, Blogger evee said...

lucretius indeed! (αυτό πάει και στο γενικό σχόλιο, και στο υγ1 και -ω,ναι!- στο υγ2)
το σχόλιο ότι "δεν αρέσει σε κανέναν άλλο από ότι έχω καταλάβει" πηγάζει από εδώ και τα σχόλια όσων τον έχουν δει κρεμασμένο στο σπίτι μου ;)

muse tambien για το Δόγη. Να κάνουμε σύλλογο. :Ρ Αυτό με την αστυνόμευση το έχασα (και μαζί με αυτό και το humor μου μάλλον). Δεν είναι φανερό ότι είναι αντίγραφα?

 
At 7/15/2007, Blogger Sleeper in Metropolis said...

χα χα ναι προφανώς!
συγνώμη evee, ματσόλα πέταξα!! :D
[που έλεγε και ένας καθηγητής μας]

 

Post a Comment

<< Home