Wednesday, April 02, 2008

λε βουλγκέρ


Οι βάρβαροι. Τους περιμένει δεν τους περιμένει κανείς, μια στιγμή σκάνε μύτη και πρέπει να έρθεις αντιμέτωπος με το να βρεις επιχειρήματα για να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφας. Τσάμπα κατηγορώ το συμπαθές ογκώδες τετράποδο by the way. Το να βρω επιχειρήματα για να πείσω ότι δεν είμαι "ελέφας" πάντως ήταν η πρώτη σκέψη που μου πέρασε από το μυαλό όταν αντιμετώπισα μια από τις κλασσικές σκηνές στη ζωή κάποιου που δουλεύει ως αρχιτέκτονας:

- να πρέπει να εξηγήσεις πως η δουλειά σου δεν είναι απλά "ζωγραφιές"
- να αναγκαστείς να αναφέρεις πως η δουλειά αυτή πληρώνεται με κάτι παραπάνω από το κόστος ενός παλτό ZARA
- να εξηγήσεις ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος προς αποφυγήν παρανοήσεων έχει βγάλει ένα online πρόγραμμα υπολογισμού ελαχίστων αμοιβών και
- να απορείς που ο άλλος μπορεί να ξοδεύει μια περιουσία σε ζαντολάστιχα ή σε design ψυγείο αλλά να αρνείται να καταλάβει ότι η μελέτη πληρώνεται επίσης. Ακόμη και μια προκαταρκτική, γενική, μελέτη, σε επίπεδο concept.

Όλα αυτά είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους αρέσκομαι να γράφω σε αυτό το blog για την αρχιτεκτονική. Έχω βαρεθεί την ενδελεχή πληροφόρηση σε όλα πλην των όσων απαιτούν στοιχειώδη παιδεία και γνώση. Τέλος πάντων όσο σε γαμάνε τα λάθος λάστιχα, άλλο τόσο σε γαμάει η ατυχής αρχιτεκτονική και η έλλειψη σχεδιασμού. Αλλά ποιος να το ξέρει αυτό, όταν δεν έχει ζήσει και το αντίθετό του?

Στο θέμα με τον ελέφα τώρα. Ευτυχώς δεν υλοποίησα την πρώτη (υστερική) μου σκέψη με τα επιχειρήματα περί μη "ελεφαντισμού" και κράτησα σκληρή επαγγελματική στάση. Άλλο το αν κλείνοντας το τηλέφωνο έτρεμα από νεύρα.

Labels: ,

|

5 Comments:

At 4/03/2008, Blogger Unknown said...

αχ,...αχ,...αχ,...

Τι άλλο πρέπει να κάνει ο κάθε ένας απο εμάς; Πόσο ακόμη θα είμαστε πάνω στην γραμμή που ενώνει τους διακοσμητές ("αρχιτέκτονες εσωτερικών χώρων" :P ) και τους πολιτικούς μηχανικούς ("μπετατζήδες" - στην πλειονότητα - );

Με κουράζει να ακούω όλες τις παρανοήσεις και να προσπαθώ κάθε φορά με μεγάλη δυσκολία να αντιμετωπίσω (απουσία θεσμικών και νομικών επιχειρημάτων) το γιατί κάτι πρέπει να γίνει έτσι και όχι αλλιώς. Με ενοχλεί που οι δεν υπάρχει συνοδευτικός τίτλος για τους αρχιτέκτονες εκτός από το πρόθεμα "προβληματικός"...

 
At 4/07/2008, Blogger urban wind said...

Πιστεύω ότι υπάρχουν εξαιρετικοί αρχιτέκτονες που δουλεύουν μεθοδικά και οργανωμένα και πάτουν με τα δυο πόδια τους επί γης.Αλλά είναι λίγοι.Αυτό είναι το πρόβλημα.Επίσης όσον αφορά το θέμα των αμοιβών μας κατά ΤΕΕ...κάποια στιγμή παρακολούθησα το σεμινάριο για τις νέες αμοιβές.Είχα την απορία ότι έστω αρχικά καταθέτουμε την αμοιβή της αρχιτεκτονικής μελέτης που υποβάλουμε στη Πολεοδομία και κατόπιν ελέγχου μειώνονται τα τετραγωνικά ή αλλάζει άρδην η μελέτη ,τι γίνεται που μειώνεται η αμοιβή.Πως θα επιστραφούν τα χρήματα στον ιδιοκτήτη?Ο υπεύθυνος με πήρε με τις πέτρες και πολύ σωστά τελικώς μου είπε ότι"Συνάδελφε θα κάνετε ουσιαστικά δίπλα σχεδόν τη μελέτη και θέλετε να δώσετε και χρήματα πίσω στον ιδιοκτήτη..?"

 
At 4/07/2008, Blogger evee said...

lemonpie
1. για την πρώτη πρόταση δεν κατάλαβα που αναφέρεται

2. για τα περί αμοιβών
α. γενικά δεν καταθέτεις αν δεν έχεις καταλήξει σε λύση, εκτός αν θέλεις να ξανακάνεις τη χαμαλοδουλειά (τα άλλα είναι ατάκες του τύπου που έκανε το σεμινάριο οπότε ευθύνην ουκ έχω)
β. τα οικονομικά ελέγχονται τελευταία οπότε αν έχει αλλάξει η αμοιβή (που δεν προκαταβάλεται, παρά μόνο ένα ποσοστό αυτής) καταβάλει κανείς τη διαφορά που απομένει I suppose. Στη φάση του οικονομικού ελέγχου που πλέον έχουν εγκριθεί και αρχιτεκτονικά και στατικά και όλα, το οικονομικό έχει πλέον αποσαφηνησθεί οπότε καταβάλεις ότι μένει και over.

 
At 4/08/2008, Blogger urban wind said...

Το πρώτο κομμάτι του σχολιασμού πήγαινε στο σχόλιο του Γιώργου "Με ενοχλεί που δεν υπάρχει συνοδευτικός τίτλος για τους αρχιτέκτονες εκτός από το πρόθεμα "προβληματικός"..." προς αποφυγή παρεξηγήσεων. :)

 
At 4/08/2008, Blogger evee said...

καμμία παρεξήγηση. απλά δεν διάβασα όλα τα σχόλια από την αρχή όπερ έδει δεόξαι -> δεν κατάλαβα..

 

Post a Comment

<< Home