Thursday, April 03, 2008

books #2: επικοινωνία + αρχιτεκτονική = ?

Bιβλιοφιλικής κρίσης συνέχεια.

case #1


"The Architecture Of Happiness", Alain De Botton, Penguin

Βιβλίο που αγόρασα κοντά ένα χρόνο πριν, στην αγγλική του έκδοση πριν μεταφραστεί. Με τον Alain De Botton έχω ένα θέμα. Και με προηγούμενο βιβλίο του (the art of travel) είχα πάθει το ίδιο. Ξεκινάς με την καλύτερη διάθεση να αγοράσεις ένα βιλιαράκι ψιλο-life style, με την υποψία ότι μπορεί να σου βγει και λίγο πιο φιλοσοφημένο. So far, so good. Στην πορεία, ανακαλύπτεις ότι απλά έχεις σταματήσει εδώ και κάμποσο καιρό να γυρίζεις τις σελίδες. Από απλή βαρεμάρα. Ακόμη και με τα περί architecture που θα΄λεγε κανείς ότι με ενδιαφέρουν περισσότερο, ακόμη και αν με συγκινεί το γεγονός ότι κάνει κάποιος μια φιλότιμη προσπάθεια να κάνει γνωστό (στο ταλαίπωρο "ευρύ κοινό") το "τι στα διάλα είναι η αρχιτεκτονική" για κάποιο λόγο απλά οι σελίδες δεν γυρίζουν. Βαραίνουν. Και το βιβλίο πιάνει σκόνη στο κομοδίνο.

case #2

"Modeling Messages: The Architect and the Model", Karen Moon, The Monacelli press

Hardcore φίλοι μου, το βιβλίο δεν το έχω τελειώσει αλλά θα μιλήσω για αυτό καθώς τώρα μου ήρθε. Εξαιρετικό θέμα το να μιλήσει κανείς για τη σχέση μακέττας και αρχιτέκτονα, πολύ ενδιαφέρουσες οι αναφορές στα περί "επικοινωνίας της ιδέας" που πραγματεύεται το βιβλίο, καλογραμμένο και με κεφάλαια όπως "a question of scale", "communication: idea and identity", "makers", "material matters", "a process of change". Xάρην ιστορίας αφενός και ως φόρο τιμής στα ποντίκια που απέκτησα κάνοντας τη giant μακέττα της διπλωματικής μου με ξύλα, plexiglass, γύψο, μέταλλο, χαρτόνια και κόλλα σκανάρα και παραθέτω μερικές ενδιαφέρουσες pics του ένδοξου παρελθόντος.

Philip Johnson

Minoru Yamasaki

Sir Edwin Lutyens

Eero Saarinen

Le Corbusier (its a bad teeth day)

Frank Lloyd Right

Richard Meier

Iong Ming Pei

Rem Koolhaas



case #3


"Brandscapes: Architecture in the Experience Economy", Anna Klingmann, The MIT Press

Λίγα λόγια και καθαρά. Εξαιρετικό βιβλίο, ευκολοδιάβαστο, με πολύ ενδιαφέρον θέμα. Μπλέκει αρχιτεκτονική, πολιτική, οικονομία και επικοινωνία. Αχ αυτό το MIT Press. You can never miss with it. Αν και το σημειώνω τρίτο, σε σειρά προτίμησης θα τα έγραφα ακριβώς αντίστροφα.

Labels: ,

|

2 Comments:

At 4/05/2008, Blogger Le Panao said...

Το πρώτο κυκλοφόρησε πρόσφατα και στα ελληνικά νομίζω το τελευταίο σκοπεύω να το αποκτήσω σύντομα...

 
At 4/05/2008, Blogger Le Panao said...

Και μετά το νομίζω μία τελεία δεν θα ήταν άσχημη...

 

Post a Comment

<< Home