Thursday, November 23, 2006

οι πρώτες ηλεκτρονικές εκλογές

Οι πρώτες ηλεκτρονικές εκλογές στην Ελλάδα λαμβάνουν χώρα αυτή την Κυριακή για την ανάδειξη της νέας διοίκησης του ΤΕΕ. Tο είδα σε διαφήμιση στην τηλεόραση και μπήκα αμέσως στο site να καταλάβω περί τίνος πρόκειται. Βρήκα αυτά:

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι προσεχείς εκλογές στο ΤΕΕ είναι οι πρώτες που θα γίνουν με χρήση της ηλεκτρονικής στην Ελλάδα, εξασφαλίζοντας ταχύτητα και εγκυρότητα στην έκδοση των αποτελεσμάτων. Αξιοποιώντας το πρόγραμμα της «Κοινωνίας της Πληροφορίας», η Τράπεζα Πληροφοριών του TEE εκσυγχρονίστηκε αναπτύσσοντας ειδικό λογισμικό διαχείρισης υποψηφιοτήτων, παραγωγής και ελέγχου των ψηφοδελτίων, σάρωσης, αναγνώρισης, ελέγχου και καταμέτρησης των ψηφοδελτίων, καθώς και έκδοσης των αποτελεσμάτων.
Έτσι, τα μόνα χέρια με στυλό που θα παρέμβουν σ’ ολόκληρη τη διαδικασία, θα είναι του ψηφοφόρου (για την σταυροδοσία) και του δικαστικού (πλέον) προέδρου της Εφορευτικής Επιτροπής (που θα επικυρώνει τα στοιχεία). Απ’ εκεί και ύστερα το λόγο θα έχουν οι σαρωτές και τα PC. Τα δε ψηφοδέλτια, που θα έχουν μεγαλύτερες διαστάσεις σε σχέση με το παρελθόν, για λόγους εγκυρότητας και διευκόλυνσης της ψηφιακής τους αναγνώρισης, θα φέρουν bar code !


Εγώ νόμιζα ότι θα μπορούσαμε και να ψηφίσουμε online ή έστω να ψηφίζουμε σε ένα παραβάν μεν μα σε ένα υπολογιστή απευθείας δε... που να μπλέκεις με scanners τώρα και άλλα δεινά. Πιο γρήγορη θα ήταν η καταμέτρηση με την παραδοσιακή μέθοδο. Ίσως αυτό να γίνεται και για να μη φρικάρουν οι μη εξοικειωμένοι. Τεσπά, ένα βήμα είναι, είθε να είναι και καλώς καμωμένο.

|

5 Comments:

At 11/23/2006, Blogger ekto said...

δεν κανουμε πρωτα μηχανοργανωση στο ΤΣΜΕΔΕ που γραφουμε ακομα σε φιλιστοκες. απο εξω μπελα-μπελα κι απο μεσα κατσιβελα!

 
At 11/23/2006, Blogger Stelios Frang said...

Το ΤΣΜΕΔΕ είναι άλλο δοβλέτι από το ΤΕΕ - δυστυχώς. Κι εγώ νόμιζα ότι μπορεί να επηρεάσει, αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο. Η πλειοψηφία στο Δ.Σ. του ΤΣΜΕΔΕ είναι άνθρωποι του Υπουργείου, οι οποίοι με κάθε κυβέρνηση, έχουν από συντηρητική μέχρι διαλυτική συμπεριφορά...

Σημαντικό είναι ότι με το ηλεκτρονικό σύστημα στις εκλογές του ΤΕΕ θα βγουν τα αποτελέσματα μέχρι την άλλη μέρα το πρωί. Μέχρι τις προηγούμενες εκλογές κράταγε αυτό 1-2 μήνες, γιατί γίνονται σε πολλά σημεία της χώρας και πρέπει να καταμετρηθούν σταυροί προτίμησης.

Εδώ ακριβώς γινόταν και η κομπίνα. Για την αντιπροσωπεία του ΤΕΕ μπορεί ο ψηφοφόρος να βάλει μέχρι 26 σταυρούς. Οι περισσότεροι, αν δεν είναι κομματικοί με σκονάκι, βάζουν 5-6-7 σταυρούς, πού να θυμάσαι περισσότερους; Αφού γινόταν καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, αναλάμβαναν οι εκπρόσωποι των υποψήφιων παρατάξεων να βγάλουν τους σταυρούς μεταξύ τους. Έτσι, συμπλήρωναν τους σταυρούς μέχρι τον αριθμό 26 με τους ανθρώπους της λίστας τους. Και γι' αυτό έβγαιναν οι άνθρωποι του στενού πυρήνα πάντα πρώτοι σε σταυρούς. Οι εκτός δεν είχαν καμιά ελπίδα.

Τώρα, θα έχουμε και ανατροπές. Με την ηλεκτρονική αποδελτίωση, πέρα από την ταχύτητα, θα υπάρχει και βελτίωση της δημοκρατίας - τουλάχιστον θα μετράνε οι ψήφοι και οι σταυροί των ψηφοφόρων και όχι των μηχανισμών...

 
At 11/23/2006, Blogger evee said...

@ onoufrios: "φιλιστόκες"! lololol!!! τι είναι πάλι αυτό?


@s.frang: indeed, άλλο δοβλέτι
και να φανταστεί κανείς ότι όπως ακούω το ΤΣΜΕΔΕ είναι από τα καλύτερα ταμεία που παίζουν

τις προάλλες είχα πάει για μια εγγυητική και μου είχε κάνει εντύπωση ότι ενώ είδα πολλούς νέους ανθρώπους και χάρηκα, η κοπέλα που καθόταν στην είσοδο (και φαντάστηκα ότι θα μπορούσε να μου που να πάω και τι να κάνω) μόλις τη ρώτησα τι δικαιολογητικά χρειάζονται για εγγραφή στις εγγυητικές, μου είπε πήγαινε στο βάθος! Kαλά λέω και εγώ, πάω και βλέπω στο βάθος 2 κοπέλες με 3-4 άτομα να περιμένουν στην ουρά. Γυρίζω πίσω να πω "ένα χαρτί με τα δικαιολογητικά θέλω, πρέπει να περιμένω στην ουρά? και ναι σε ποιά από τις δυο?". Πήρα την ίδια απάντηση και τελικά αναγκαστηκα να περιμένω ένα μισάωρο για να μου πουν ότι έπρεπε να είχα ζητήσει σε οποιονδήποτε άλλο -χαλαρό- υπάλληλο το χαρτί με τα δικαιολογητικά. Μου το έδωσαν όμως και έφυγα.
smart and effective!

τεσπά, δεν έχω ξαναψηφίσει σε εκλογές του ΤΕΕ και δεν ξέρω τι γινόταν παλιά. Αν είναι έτσι όπως τα λες όμως (που διόλου δεν αποκλείεται) τότε το ηλεκτρονικό βήμα παίρνει extra bonus points!!

 
At 11/23/2006, Blogger Policritos said...

To Post και τα σχόλια είναι πολύ ενδιαφέροντα.

Η ηλεκτρονική ψήφος είναι μεγάλο θέμα, έχει απασχολήσει κι εμένα παλαιότερα και μερικές προσωπικές απόψεις γι’ αυτό μπορείς να διαβάσεις εδώ:

http://policritos.blogspot.com/2006/07/e-vote.html

 
At 11/24/2006, Blogger evee said...

wow! σε πιο εκλογικό τμήμα? εγώ διάβασα πως πάω στο 4. :)

να φέρω γλυκάκι?
;)

όχι, δεν πάω να σε δωροδοκήσω :Ρ

 

Post a Comment

<< Home