Saturday, December 30, 2006

must see

Μπορεί ακόμη να μην έχω καταφέρει να πάω στην έκθεση Δοξιάδη, αλλά οι κριτικές είναι κάτι παραπάνω από ενδιαφέρουσες. Οι kat.@, maroulitaaa και muse τα λένε στα blogs τους. Το ενδιαφέρον είναι ότι για αυτόν τον άνθρωπο όλοι συμφωνούμε και ότι ήταν ένα φαινόμενο για την ελληνική αρχιτεκτονική και ότι από τις σχολές μας δεν είχαμε ακούσει και τίποτα ιδιαίτερο για αυτόν πέρα από 1-2 αναφορές. Γνωρίζοντας όλοι όσοι έχουν κάποτε περάσει από ένα πανεπιστήμιο τις καραγκιοζιές που παίζουν λόγω συμπαθειών και εμπαθειών των καθηγητών μας, θεωρώ γελοίο και αντιεπαγγελματικό να μη μας έχει γίνει ποτέ μια σοβαρή αναφορά σε αυτόν τον άνθρωπο.

Όπως γελοίο και αντιεπαγγελματικό θα θεωρήσω αν δεν τα καταφέρω να βρω χρόνο να πάω στην έκθεση. Ευτυχώς τελειώνει στις 4/2 οπότε νομίζω θα τα καταφέρω. Είδομεν.

Labels: ,

|

1 Comments:

At 12/31/2006, Blogger Stavros Martinos said...

με πρόλαβες καθ' οδόν για το Μπενάκη! Ελπίζω

Δεν είναι ότι δεν έχουν γίνει "αναφορές", αλλά για το κλίμα που επικρατεί (ακόμα) στη Σχολή, ο Δοξιάδης είναι μάλλον "δύσκολος": προπάντων είναι έξω από οποιοδήποτε επαρχιώτικο στεγανό, από τα τόσο βολικά που μας φλομώνουν χωρίς να υπάρχει κανένας σοβαρός λόγος. Επιπλέον υπάρχει και εκείνη η αμφίσημη σχέση του γραφείου με τη χούντα, άλλο ταμπού που ακόμα κρατάει γερά. Για να μάθουμε από το Δοξιάδη, νομίζω ότι χρειάζεται πολύ αλλιώτικο υπόβαθρο από αυτό που μας παρέχεται στις σπουδές, με τον τρόπο που γίνονται.

Ο Ντίνος Δοξιάδης έχει δωρίσει στην Αρχιτεκτονική του Πολυτεχνείου τη βιβλιοθήκη του. Όταν σπουδάζαμε εμείς, ήταν κλειδωμένη στο δωματιάκι δίπλα από τη μικρή Βιβλιοθήκη στον 5ο όροφο του Γκίνη. Εκεί που ήταν οι κυρίες. Είδα κάποια τμήματα του καταλόγου και έπαθα πλάκα. Υπάρχουν εκεί μέσα τεκμήρια που τα ψάχνει πολύς κόσμος σαν τρελλός και δεν βρίσκονται πουθενά (αναφορικά, ένα από τα τρία διαθέσιμα φωτοτυπημένα αντίγραφα του Διδακτορικού του Loyer). Εδώ και πέντε τουλάχιστον χρόνια η Βιβλιοθήκη Δοξιάδη "ανοίγει τον επόμενο μήνα". Προς το παρόν, μηχανογραφείται...

Χωρίς υπερβολές, πιστεύω ότι όταν ανοίξει στους φοιτητές και τους ερευνητές αυτή η βιβλιοθήκη, θα πάρει άλλη τροπή η εκπαίδευση των αρχιτεκτόνων στην Αθήνα. Προς το παρόν, θέλω πάρα πολύ να δω τί έχει να πει αυτή η έκθεση. Ελπίζω, λόγω ημέρας, να είναι ανοιχτό το Μπενάκη.
Δώρο τεράστιο κι αυτό το Μουσείο...

 

Post a Comment

<< Home