Thursday, January 04, 2007

50778 - το ταξίδι

- συνέχεια από εδώ και εδώ -

Το ταξίδι Αθήνα- Γιάννενα για όποιον δεν το έχει ξανακάνει είναι μακρύ. Για εμένα που το κάνω από μωρό είναι μια χαρά. Είναι ταξίδι με όλη τη σημασία της λέξης. Κάποτε το κάναμε σε 7 ώρες (έχει γίνει και σε 9 και σε 10 και σε 12 με την κίνηση της επιστροφής) αλλά σήμερα γίνεται σε 5μισι ωρίτσες.

Φεύγεις από τη μητρόπολη, περνάς από τα προάστια, Ισθμό, Πελοπόννησο, κάνεις στάση για καφέ, Ρίο-Αντίριο (κάποτε με τις παντόφλες, τώρα με την wow γέφυρα) και φτάνεις στην άλλη Ελλάδα: Τη Δυτική Ελλάδα. Καμμία σχέση με όλα τα υπόλοιπα. Το τέλος του πολιτισμού.

Παρατημένη, ολίγον τις far west, με ποτάμια, μπετονένιες γέφυρες (στον Αχελώο πχ), καρακιτσαρίες χωριά στους κάμπους με κωλάδικα πριν μπεις στους οικισμούς, δυο τρια παρατημένα πέτρινα σπιτάκια εκατέρωθεν, δέντρα, ανηφόρες, κατηφόρες, τα στενά της Κλεισούρας του Κοσμά του Αιτωλού, τον ονειρικό Αμβρακικό και τη μελαγχολική παρακμιακή υγρασία της Αμφιλοχίας, τις φιδωτές στροφές μετά, την ευεργετική πλεόν παράκαμψη της Άρτας (κάποτε με τα ηλίθια φανάρια της κάθε 30 μέτρα έκανες και 45 λεπτά για να τη διασχίσεις, έβλεπες όμως το γεφύρι φεύγοντας) και τέλος, κάπου εκεί που έχεις αρχίσει να ρετάρεις, βλέπεις μπροστά σου μια σήραγγα. Η σήραγγα αυτή είναι το όριο που χωρίζει το νομό Άρτης από το νομό Ιωαννίνων.

Αν το πέρασμα στη δυτική Ελλάδα ήταν το ένα σοκ, αυτό είναι το δεύτερο. Μα αυτή τη φορά το σοκ είναι ευχάριστο. Κατά ένα μυστήριο τρόπο το τοπίο πριν και μετά τη σήραγγα δεν έχει καμμία σχέση. Πριν είναι απλά επαρχιακά ορεινό, κάτι δεντράκια και κάτι σπιτάκια με πανωσηκώματα από δεξιά. Μετά χώνεσαι σε ένα παραμύθι: ένας δρόμος με πλατάνια από γύρω, ήχος νερού (ο Λούρος) και το ποταμάκι να στριφογυρίζει δεξιά και αριστερά σου. Ακολουθεί ο μικρός κάμπος της Μπεράς (Μπερ- Αα once) με τα τοσκανικής αισθητικής κυπαρισσάκια του σε κάτι χωράφια και μετά κάτι στροφές ακόμη ο κάμπος των Ιωαννίνων. Κάποτε η λίμνη έφτανε μέχρι εδώ μα στα τέλη του 19ου αιώνα αποξηράνθηκε από έναν έλληνα μηχανικό με διαταγή της τούρκικης διοίκησης των Ιωαννίνων.

Η εκδρομή της ομάδας (και των φίλων) ήταν μεστή. Με το που φτάσαμε οι αρχιτέκτονες πήγαμε να δούμε το οικόπεδο, οι λοιποί sightseeing στην πόλη, το Κάστρο και το νησάκι. Συναντηθήκαμε στο νησάκι για φαγητό.

Image Hosted by ImageShack.us

Οι επόμενες μέρες κύλησαν με εμένα σαν οικοδέσποινα στα πρόθυρα της εξουθένωσης μέχρι να μάθουν οι καλεσμένοι τα κατατόπια και να εξυπηρετούνται μόνοι τους στο σπίτι και αγχωμένη οδηγό του πολυμελούς και δυσ-συντόνιστου group να κάνω πρόγραμμα για να δούμε 2-3 πράγματα που θεωρώ must για τον πρωτάρη στην Ήπειρο.

ακολουθεί το διήμερο in snapshots

day 1: δυτικό ζαγόρι

οι αγνή χαρά της φύσης

- πανίδα και χλωρίδα, αρώματα και χρώματα-

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Αρίστη, Βοιδομάτης και βόλτα δίπλα στο ποτάμι

Image Hosted by ImageShack.us

πόζα με το βλέμμα στο μέλλον

Image Hosted by ImageShack.us

πόζα αφού το είδαμε το μέλλον και ευχαριστηθήκαμε

Image Hosted by ImageShack.us

ολίγη από παραμύθια κεντρικής Ευρώπης

Image Hosted by ImageShack.us

και Τόλκιν

Image Hosted by ImageShack.us

Πάπιγκο

Image Hosted by ImageShack.us

ιμπρεσσιονισμού (φυσιο-)λατρεία ξανά

Image Hosted by ImageShack.us


η -σαν μακέττα- περιοχή Κολυμπήθρες ανάμεσα σε Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο, που τα καλοκαίρια κάνουν μπάνιο στην περίπτωσή μας-> bad timing


Image Hosted by ImageShack.us

καταλήξαμε στο Μικρό Πάπιγκο για φαγητό
(και γενικώς "καταλήξαμε" μετά από όλο αυτό)

Labels:

|

2 Comments:

At 1/05/2007, Anonymous Anonymous said...

κι έφτασε η στιγμή να αποκαλύψω κάτι ακόμα για την μυστηριώδη περσόνα μου: είμαι γιαννιώτισσα εξ αγχιστείας. Ως εκ τούτου έχω πλήθος φωτογραφιών από Πρωτομαγιές, Καθαρές Δευτέρες και άλλες περιστάσεις σε Αρίστη, Πάπιγκο, Τσεπέλοβο και τα τοιάυτα (εννοείται και στις πέτρινες γούρνες και τα γιοφύρια). Εναλλακτικά παγωμένα μπάνια τέλη Αυγούστου στο Βάλτο της Πάργας ;)

 
At 1/05/2007, Blogger evee said...

????

de donde eres querrida maroulitaaa? -που θα έλεγε & ο ποιητής-

 

Post a Comment

<< Home