50778 - στη χώρα της πέτρας
- συνέχεια από εδώ, εδώ και εδώ -
day 2: Κεντρικό Ζαγόρι
φυσιολατρείας συνέχεια
μικρόκοσμος
epic σπηλιές/ ρουφήχτρες
τα γεφύρια
το γεφύρι του Νούτσου ή Κόκκορη χωρίς μπάντα
το γεφύρι του Νούτσου ή Κόκκορη με μπάντα
το τρίτοξο ή Καλογερικό επίσης χωρίς μπάντα
το τρίτοξο ή Καλογερικό με τη μπάντα που του έλειπε
(και όπου βρει γεφύρι κάνει επανασύσταση και ποζάρει αλύπητα)
γεφύρι Κοντοδήμου ή Λαζαρίδη -αν ενθυμούμαι καλώς-
(και τα 3 γεφύρια κοντά στους Κήπους, είχαν τρελαθεί να χτίζουν οι άνθρωποι)
οδηγική βόλτα στα χωριά ως το Καπέσοβο και συνέχεια...
(με στάσεις για θαυμασμό τουφών και ντόπιου παιχνιδιάρικου και εύθρυπτου πετρώματος)
...προς το τέλος της πορείας: το χωριό Βραδέτο
Το Βραδέτο είναι από τα ορεινότερα χωριά στα Ζαγόρια. Eκτός από τα κλασσικά αξιοθέατα που έχουν όλα τα χωριά της περιοχής, το Βραδέτο διαθέτει κάτι μοναδικό: τη σκάλα του.
το highlight: η Σκάλα του Βραδέτου
Τι είναι η σκάλα? Είναι ένα πέτρινο μονοπάτι που το ενώνει με το γειτονικό χωριό του, το Καπέσοβο. Υπάρχουν και άλλες σκάλες στα Ζαγόρια, όπως υπάρχουν και άλλα απομακρυσμένα χωριά. Εδώ όμως, μιλάμε για ένα τεράστιο οφιοειδές μονοπάτι πάνω σε ένα κάθετο βράχο (ξαναγυρίζω στις παραπομπές στα τοπία και τις πέτρινες πολιτείες τύπου Τόλκιν). Ξεκινάει από την κορυφή μιας βουνοπλαγιάς (που δεν την βλέπεις καν και είναι το Βραδέτο) και μετά από στριφογυριστή κάθοδο μιας-μιάμισι ώρας,
φτάνεις στον πάτο της χαράδρας, για να ανέβεις έναν αυχένα
και ένα λοφάκι more και να φτάσεις στο Καπέσοβο. Από ότι διαβάζω η "σκάλα" ήταν σε χρήση ως το 1973. Μετά φτιάχτηκε ο σημερινός δρόμος από το Καπέσοβο που είναι γύρω στα 12klm! Μέχρι τότε οι λίγοι κάτοικοι έκαναν αυτή τη διαδρομή καθημερινά. Εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής, μαστορικής, ένταξης στο τοπίο και ανθρώπινης επιμονής, δεν το είχα ξαναδεί. Το χαζέψαμε πρώτα από μακριά, μετά πήγαμε στο Βραδέτο, ξεκινήσαμε το μοναπάτι, μα δεν καταφέραμε να φτάσουμε στο "φωτογενές κομμάτι". Βράδιασε, πήγαμε στο καφενείο να ανακτήσουμε δυνάμεις και φύγαμε.
Ανάμεσα σε όλα αυτά, πολύ φαγητό, τσίπουρο και συζητήσεις, οι ημέρες στένεψαν.
Η επιστροφή στην Αθήνα ήταν γεμάτη γέλια, κούραση, ύπνο, κουτσομπολιά, συζητήσεις περί του διαγωνισμού του νέου Δημαρχείου Ιωαννίνων, ανησυχίες, αστεία, πρόγραμμα, αναπολήσεις.
Όπως τα βλέπω τώρα, η σκάλα αποδείχθηκε προφητικά συμβολική. Στους επόμενους 4 μήνες, η ομάδα έμελλε να χρειαστεί να την ανέβει πολλάκις. Χωρίς να την κατέβει ούτε μια. Μα ας μην το δραματοποιώ. Οι δυσκολίες, οι όποιες δυσκολίες, ακόμη και αυτές που καλείσαι να ξεπεράσεις τα όριά σου, εξομαλύνονται με έναν τρόπο: την καλή παρέα. Το ήξερα μεν, μα το είχα ξεχάσει κάπου μέσα στην καθημερινότητα δε.
Και αυτό ήταν ένα ακόμη πολυτιμο απόκτημα των μηνών που θα επακολουθούσαν.
(περισσότερα περί διαδρομών και αξιοθέατων εδώ και εδώ)
Labels: architecture
7 Comments:
όλα ξεκίνησαν τόσο, μα τόσο αθώα...
ξέχασες την κι(κι)τσόπιτα.
ωραίο το φωτορομάτζο, αλλά ανυπομονώ να φτάσουμε στο πικάντικο κομμάτι με το (usb) sex
Παραμυθένια διαδρομή, κι ότι αναπολούσα εκείνη την εκδρομή (η φετινή σεζόν δεν είχε καμιά εξόρμηση αντίστοιχου κάλλους).
indeed querrida kat.@, indeed
την κι(κι)τσόπιτα δεν την ανέφερα για λόγους οικονομίας στα μακροσκελή μου post εδώ (τα περί συνταγής τα έχω όμως ήδη πει εδώ: http://datascape.blogspot.com/2005/07/blog-post_112254697291967924.html)
τα περί usb sex όμως άστα για μετά... έπεται συνέχεια :)
oneire, χαίρομαι που σου άρεσε
θα φροντίσω λοιπόν, να πάμε πάλι σύντομα, να πάμε σε πιο σπάνια μέρη τώρα που είστε μυημένοι (:Ρ) και να μαζευτούμε περισσότεροι ;)
το νέο δημαρχείο, που θα γίνει;
στο χώρο της σημερινής λαικής αγοράς
τα τεχνικά θα τα δούμε στη συνέχεια
;)
αμάν, σοβαρά; Κάτι είχα ακούσει πως εκεί ήταν το οικόπεδο αλλά δεν το πολυπίστεψα. Πανδύσκολο μέρος και τέλος εποχής για την περιοχή. Έχω παίξει σε αυτή τη λαϊκή αγορά κι έχω σπάσει τα μούτρα μου προσπαθώντας να πηδήξω την καγκελαριά που την έκλεινε το απόγευμα με έναν παιδικό φίλο. Παραδόξως τώρα είναι κι αυτός μηχανικός (τοπογράφος).
Post a Comment
<< Home