Wednesday, November 21, 2007

ένα για μένα, ένα για σένα, ένα για μένα (επαναλάβετε)



Ο Α. και η παρέα του πάντα μου τη βίδωναν. Μετά από λίγες ώρες μαζί τους η συζήτηση κατέληγε στο τι θα έκαναν όταν έπαιρναν σύνταξη. Λεπτομέρεια? Ήταν δεν ήταν 30 τότε. Στα παράπονά μου απάνταγαν με ένα "θα καταλάβεις όταν θα μεγαλώσεις".

Δεν είμαι 30 αλλά θα είμαι σε κανά χρόνο. Και δεν έχω καταλάβει. Και δεν σκοπεύω να ονειρεύομαι τη σύνταξη, ούτε να ζω με την ατάκα "εγώ ελπίζω να τη βολέψω". Χαριτωμένο βιβλίο by the way.

Όμως δεν είμαι και ηλίθια. Μετά από λίγα χρόνια εργασίας έχω καταλάβει τι είναι το ταμείο (και η εφορία), ότι υποχρεούμαστε να είμαστε ασφαλισμένοι σε δημόσιο ταμείο είτε θέλουμε είτε όχι και ότι σαν ελεύθερη επαγγελματίας τις εισφορές μου τις δίνω εγώ και όχι κάποιος άλλος. Όπερ έδει δείξαι -> τις νιώθω μια χαρά. Όπως επίσης καταλαβαίνω και όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες που αργούν να βγουν στη σύνταξη. Ένας κύριος λόγος (πέραν από την όποια αγάπη θρέφει ο καθένας προς την δουλειά του) είναι και το ότι δεν τους συμφέρει. Προφανώς βγάζουν περισσότερα εργαζόμενοι (έστω και χωρίς ανοίγματα, στηριγμένοι μόνο στην πελατειακή βάση που έχουν δημιουργήσει μέσα στα χρόνια).

Αυτό είναι το ένα.

Το άλλο είναι η ιστορία με το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα που όπως όλα δείχνουν πνέει τα λοίσθια και θα αποπειρανθούν να το εξυγιάνουν.

Ωραία ως εδώ. Είμαι σύμφωνη, μπράβο, συγχαρητήρια.

Εικάζω (freestyle) ότι είπαν να το αρχίσουν από το πιο βατό κομμάτι για να υπάρχει κάτι σαν δεδικασμένο. Το βατό κομμάτι είναι τα "σχετικά καλά" ταμεία. Μηχανικοί, δικηγόροι, γιατροί, φαρμακοποιοί, δημοσιογράφοι θα ενωθούν σε ένα ενιαίο ταμείο ονόματι "ταμείο επιστημόνων". Τώρα το αν είναι επιστήμονας ο δημοσιογράφος είναι μεγάλη κουβέντα αλλά ας μην κολήσουμε στον τίτλο. Δεν έχει γίνει σαφές το τι ακριβώς θα γίνει αλλά το μόνο που άκουσα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ είναι ότι θα γίνουν όλα ένα και θα υποχρεωθούν να δώσουν το 10% των αποθεματικών τους στα αδύναμα ταμεια.

Για το πρώτο σκέλος δεν μπορώ να πω τίποτα (καλοπροαίρετη ούσα) αφού δεν γνωρίζω τι στο καλό συμβαίνει στα υπόλοιπα ταμεία πλην του δικού μου (ΤΣΜΕΔΕ) και εφόσον δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επισήμως και επακριβώς.
Για το δεύτερο όμως νομίζω πως είναι γελοιότητα να πληρώσουμε εμείς το γεγονός ότι έχουν δώσει τη δυνατότητα να
1. φεύγει ο καθένας με ελάχιστα χρόνια υπηρεσίας (με ηλίθιες δικαιολογίες - εξαίρεση τα ανθυγιεινά επαγγέλματα)
2. να βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη οι γυναίκες (μακάρι να έπαιρναν και τα ίδια για την ίδια δουλειά με τους άντρες στην ελεύθερη αγορά εργασίας /δυστυχώς εκεί η αγορά μας δεν έχει βρει την ισορροπία της)
3. να υπάρχουν τόσοι δημόσιοι κηφήνες. Θα γίνω εσαεί φαν αυτού που θα μειώσει τους εργαζόμενους στο δημόσιο στο 1/10 και τα έξοδά τους που χρεώνουν στις υπηρεσίες επίσης.


Τα ταμεία των δικηγόρων ή των δημοσιογράφων δεν τα ξέρω μα λένε στις ειδήσεις πως είναι επίσης γερά ταμεία με αποθεματικά μπλαμπλα. Το ταμείο των μηχανικών, το ΤΣΜΕΔΕ, που γνωρίζω αρκετά καλά είναι ίσως το δυνατότερο ταμείο. Οι περισσότεροι μηχανικοί είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, βγαίνουν αργά στη σύνταξη, δίνουν γερές εισφορές, για κάθε δημόσιο και ιδωτικό έργο που γίνεται ένα ποσό πηγαίνει πάντα στο ΤΣΜΕΔΕ (και στο ΕΜΠ, μα είναι άλλη ιστορία αυτή), έγινε και καλή διαχείριση οπότε το ταμείο έχει βρεθεί με λεφτά, σημαντικό ποσοστό σε τράπεζα κλπκλπ. Γιατί να πληρώνουμε εμείς τις μαλακίες των υπολοίπων αδυνατώ να καταλάβω.

Μου θυμίζει τη λογική της μάνας μου που μερικές φορές έλεγε: Σας πήρα από δυο καραμέλες αλλά η αδερφή σου τις έφαγε τις δικές της και θέλει άλλη μια. Δεν της δίνεις εσύ τη μια δικιά σου αφού δεν τις έχεις φάει ακόμη? Φυσικά εγώ αρνιόμουν γιατί ήθελα να φάω τις καραμέλες μου όταν εγώ γούσταρα και όχι αμέσως μόλις τις έπαιρνα. Πόσο δε αυτή μου η σκέψη να "τιμωρείται" στο όνομα της εξ'αίματος συγγένειας με τη ζαχαρολάτρη αδελφή μου.

Σφαζόμασταν.

Για το ασφαλιστικό τηρώ στάση αναμονής. Περιμένω μια σοβαρή ανακοίνωση με λεπτομέρειες για το τι σκοπεύουν να κάνουν. Να αποσταλεί ένα φυλλάδιο που να λέι πως τι και γιατί. Ψύχραιμα και ορθολογικά. Για την ώρα έχει πήξει σε φιλολογία από τα ΜΜΕ και δεν έχω πάρει χαμπάρι τι ακριβώς παίζεται. Είναι δικαίωμά μας να ξέρουμε. Και πέραν αυτού σημειώνω ότι τις απεργίες συνήθως τις κάνουν οι υπάλληλοι του δημοσίου τομέα. Όχι του ιδιωτικού (δημοσιογράφων εξαιρουμένων). Αυτή τη φορά όμως, για να δούμε τι θα δούμε.

Labels:

|

8 Comments:

At 11/22/2007, Blogger tks said...

αν ήταν αν ανοίξουμε σοβαρά συζήτηση για αυτό θα έλεγα ότι μάλλον το ΤΣΜΕΔΕ δεν θα μου λείψει καθόλου - ο μοναδικός τρόπος για να χωνέψεις την τριτοκοσμική ανοργανωσιά που επικρατεί είναι να κάνεις outsource τις επισκέψεις εκεί σε πρόθυμους - ή μη - συγγενείς:D
(βασικά η κατάσταση στο ΤΣΜΕΔΕ είναι ψυχεδελική - έχω ιστορίες να διηγούμαι αλλά που τώρα...)

Άσε που οι μηχανικοί είμαστε σε ατομικό επίπεδο παροιμοιώδεις στην μη διεκδίκηση δικαιωμάτων κλπ - κατά ένα τρόπο θα αισθανόμουν πιο "ασφαλής" σε ένα ταμείο με δικηγόρους κλπ. Και τελικά όλες αυτές οι παροχές 2% σε δημόσια έργα, αγγελιόσημα για δημοσιογράφους κλπ - (βασικά δεν θα έπρεπε να το λένε ταμείο επιστημόνων αλλά ταμείο αυτών που έχουν μέσα πίεσης - κάτι μου λέει ότι οι δημοσιογράφοι είναι οι πιο προνομιούχοι) - είναι κοινωνικές εισφορές που δεν έχουν σχέση με την εργασία μας αλλά με την δυνατότητα να διεκδικούμε - μικρά δικά μας κεκτημένα.

αλλά είναι μεγάλη συζήτηση και που να τη κανούμε τώρα:)

 
At 11/22/2007, Blogger tks said...

φυσικά υπάρχουν και οι τρομακτικές ανισότητες - είμαι σίγουρος ότι στρατιωτικοί/δημόσιοι υπάλληλοι κ.α. κηφήνες κλπ σε σύγκριση με οποιοδήποτε ελευθερο επαγγελματία με τεβε ή τσμεδε έχουν τρομερά μεγαλύτερες απολαβές για λιγότερες κρατήσεις και χρόνια εργασίας - από εκεί θα έπρεπε να αρχίσουν αλλά που τώρα...

 
At 11/22/2007, Blogger evee said...

tks και εγώ σκέφτηκα ότι το μόνο καλό στη φάση είναι ότι μας βάζουν μαζί με τους δημοσιογράφους οι οποίοι με την άμεση πρόσβασή τους στα ΜΜΕ θα πιέσουν το θέμα όσο πάει. Προς όφελός τους φυσικά αλλά όλοι θα κερδίσουν κάτι υποθέτω.

όσον αφορά το ΤΣΜΕΔΕ μπορεί να μην είναι ιδανικό, αλλά είναι πολύ καλύτερο από τα περισσότερα άλλα ταμεία. είχες ποτέ πάρε δώσε με ΙΚΑ ή ΤΕΒΕ να δεις τη χαρά?

 
At 11/22/2007, Blogger Mave said...

Αυτό με τουσ δημοσιογράφους δεν το σκέφτηκα :) καλή ιδέα:)

Πάντως το ΤΣΙΜΕΔΕ είναι μίλια μπροστά σε σχέση με ΙΚΑ/ΤΕΒΕ και σε οργάνωση και σε συμπεριφορά. Το γεγονός βέβαια ότι πάνε να μας βάλουν να πληρώσουμε για άλη μια φορά τα σπασμένα είναι απαράδεκτο...

Ας κάνουμε και εμείς μια απεργία --όλοι οι μηχανικοί, σε όλους τους ρόλους/..η τελευταία φορά που έγινε ήταν το '80 νομίζω.... Ας το κάνουμε για μια εβδομάδα και το ξανασυζητάμε :)

 
At 11/22/2007, Blogger tks said...

α) συγγνώμη εδώ δεν κάναμε απεργία για τις πρόσφατες αυξήσεις εισφορών &μειώσεις συντάξεων από τις δικαστικές αποφάσεις - θα κάνουμε τώρα με λόγο ότι χάνει το ταμείο την "αυτοδιοίκηση == διοίκηση οριζόμενοι από το τεε" του? να κάνουμε δηλαδή, αλλά για κάτι άλλο πιο απτό.

β) ή εγώ γκρινιάζω υπερβολικά ή το έχετε κάνει το outsource μου φαίνεται;)

απλά πληροφοριακά στο τσμεδε πράγματα που περιμένεις αυτονόητα δεν είναι.
π.χ. απασχολείσαι part time 407 σαν μισθωτός σε πανεπιστήμιο - το πανεπιστήμιο πληρώνει λάθος εισφορές - who is to blame? εσύ. Ποιός το ανακαλύπτει: ξανά εσύ.
Ποίς έχει την ευθύνη ανάμεσα σε δύο φορείς του δημοσίου και εσένα να κάνει τον νομικό, λογιστικό και οικονομικό έλεγχο για τις εισφορές σου: εσύ - εξακριβωμένα - είναι γνωστό ότι οι μηχανικοί είναι (ή θέλουν να είναι) πολυπράγμωνες και μαλλον μας εκμεταλλεύονται ελαφρώς σε αυτό:D

Γιατί γίνεται το παραπάνω: απλά το τσμέδε δεν γνωρίζει για κανένα εργοδότη αν πληρώνει τα σωστά λεφτά - για την ακρίβεια δεν υπάρχει διαστάυρωση τι έχει κρατήσει κάθε εργοδότης για κάθε εργαζόμενο - (ΝΑΙ και όμως ισχύει - πιστέψτε με! - αυτό από μόνο του είναι ψυχεδελικό - απλά έχουν ένα βουνό με λεφτά που δεν γνωρίζουν από που έρχονται ή σε ποιον αναφέρονται - από την άλλη είναι ίσως μια engineering αφαίρεση) - για αυτό και χρειάζονται κάθε χρόνο καταστάσεις από τον εργαζόμενο.

χάνεις την κατάσταση, δεν πληρώνει η εταιρία σου, πληρώνει λάθος εισφορές (π.χ πριν 93 αντί μετά 93)- ποιός είναι ο μοναδικός που έχει την ευθύνη : εσύ - ούτε το ΤΣΜΕΔΕ ούτε ο εργοδότης - ακόμα και αν είναι το Δημόσιο - ακόμα χειρότερα δηλαδή τότε.

συναδελφική συμβουλή επομένως: τις καταστάσεις και τα μάτια σας:P

δηλαδή δεν ξέρω αν για το τσμέδε έχουμε παραμυθιαστεί εμείς οι ίδιοι οι μηχανικοί (είμαστε επιρρεπείς όπως και να το κάνεις) και απαιτούμε λιγότερα από ότι πρέπει - "έχουμε" και καλα την τράπεζα αττικής και αισθανόμαστε κατά κάποιο τρόπο "υπερήφανοι" για αυτό - για να μπορεί η διοίκηση του ΤΕΕ να διορίζει (εν δυνάμει δεν ξέρω αν το κάνει) "κολλητούς" και να διαχειρίζεται και άλλο ένα βουνό από λεφτά.
-----------------------
από την άλλη ποιος δεν μπορεί να ευχαριστήσει το ΤΕΕ με τους θαυμάσιους συντελεστές φορολογίας του (να δούμε πότε θα τους πάρει είδηση ο κόσμος και πότε θα μας πάρουν με τις πέτρες, αλλά από την άλλη οι μοναδικοί είμαστε? υπάρχει ολόκληρη κατηγορία επιδομάτων που φορολογείται με uniform συντελεστή άσχετα αν έχεις 5 ή 150 ΚΕ εισόδημα)

τεσ.πα:)

 
At 11/24/2007, Blogger ggl said...

Το πρόβλημα στο ασφαλιστικό είναι κυρίως απόρροια του ότι εργοδότες, συμπεριλαμβανομένου του ιδίου του κράτους, δεν πληρώνουν τις εισφορές, επιπλέον το κράτος χαρίζει τις εισφορές στους εργοδότες και διαχειρίζεται με χείριστο τρόπο τα υπάρχοντα χρήματα. Τώρα αυτοί που βυθίζουν τα ταμία λένε πως θα τα εξυγιάνουν; Το να ενωθούν τα ταμία είναι καλό καθώς μάλλον θα μειωθεί το λειτουργικό κόστος. αλλά το να θεωρείς ότι φταίνε οι δημ.υπάλληλοι το βρίσκω λίγο αλλόκοτο και μάλιστα το 9/10 αυτών. Μάλλον χρειάζεται μια εξορθολογισμένη αναδιανομή του υπαλληλικού δυναμικού, παρά συρρίκνωσή του. Και εναλλακτικές υπάρχουν, αν όλοι οι οικονομικοί μετανάστες νομιμοποιούταν, άρα πλήρωναν εισφορές δε ν θα υπήρχε και το "ηλικιακό" ζήτημα.

 
At 11/25/2007, Blogger evee said...

Σίγουρα έχει γίνει και αυτό μα δεν νομίζω ότι είναι τόσο απλό. Συγκεκριμμένα για τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν παίζει το σενάριο διότι πληρώνουν μόνοι τους από την τσέπη τους. Αν δεν πληρώσουν όχι μόνο θα έχουν πρόβλημα να πάρουν πίσω τα λεφτά που έδωσαν στον τάδε γιατρό μα αν ασχολούνται με τα δημόσια έργα(μελετητές ή εργολήπτες) δεν μπορούν να δουλέψουν.

Επίσης σημειώνω ότι συμφωνώ στα περί οικονομικών μεταναστών μα θυμίζω πως οι περισσότεροι είναι ήδη στο ΙΚΑ. Αυτοί στην ουσία έδωσαν το φιλί της ζωής στο ΙΚΑ γιατί αλλιώς θα είχε ήδη βαρέσει διάλυση.

Όσο για τους δημόσιους υπαλλήλους θα επιμείνω. Ναι, τα 9/10 πρέπει να μην ξαναπροσληφθούν. Δεν θες 9/10? τα 8/10 σου λέω εγώ. Σε ένα editorial κείμενο της athens voice πριν 2 μήνες έγραφε ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας οι δημόσιοι υπάλληλοι του κράτους (και οι συμβασιούχοι) φτάνουν το 1.000.000. Ένας στους 11 δηλαδή! Δεν μιλάω για το ποσοστό τους ως προς τον εργαζόμενο πληθυσμό της χώρα. Ξεφτίλα. Έλεος ρε άνθρωπε του θεού!!!! Έχουμε βρει το μήνα που θρέφει τους 11? Μπορεί σε κάποιες θέσεις να πρέπει να φύγει το 60% και σε άλλες να μπουνε περισσότεορι μα το γεγονός είναι ένα: πρέπει αν μειωθούν. Δραστικά. Πόσους χρειαζόμαστε γαι να μας βοηθάνε δηλαδή? Εάς, τους υπόλοιπους 10.000.000 έλληνες?

 
At 11/27/2007, Anonymous Anonymous said...

καλά τα λες...


Lena

 

Post a Comment

<< Home