Monday, April 07, 2008

χαμένη (στο deep web)


Τις προάλλες αγόρασα το RAM. Eίχα να το πάρω πολύ καιρό, μου ήρθε τώρα και το πήρα.

Εξακολουθεί να παραμένει ένα εξαιρετικό περιοδικό πάνω στους υπολογιστές, με ένα πολύ χρήσιμο website στο οποίο ανεβαίνουν όλα τα παλιά του τεύχη.

Στο τεύχος αυτού του μήνα λοιπόν, ανακάλυψα ένα εξαιρετικό άρθρο πάνω στο deep web. Τι είναι αυτό? Κυρίως μιλάμε για τα websites που αποτελούν online databases (βιβλιοθήκες πανεπιστημίων, οργανισμών κλπ) με πολλά έγγραφα σημαντικά τόσο για το περιεχόμενό τους όσο και για την εγκυρότητά τους, αφού δεν προέρχονται από τον κάθε ένα που γράφει "ισχύει το τάδε". Οι μηχανές αναζήτησης λοιπόν, δεν μπορούν να φτάσουν εκεί γιατί συνήθως για να μπεις εκεί χρειάζεται να συμπληρώσεις κάποιο ερώτημα, να κάνεις login ή να έχεις password.

To cut a long story short, πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να έχει κάποιος πρόσβαση σε όλη αυτή την υψηλού επιπέδου πληροφορία. Και δεν αναφέρομαι σε έρευνες που κάποιος πληρώνει για να την κάνει και την βάζει στο website της εταιρείας του με password, αλλά σε όλη αυτή τη συσσωρευμένη γνώση των πανεπιστημίων, των ερευνητών και των οργανισμών που μπορεί κάποιος να μπει ούτως ή άλλως απλά πρέπει να ταλαιπωρηθεί με resistrations κλπκλπ χωρίς να ξέρει καν αν θα βρει κάτι χρήσιμο. Σύμφωνα με κάτι διαγραμματάκια που και εγώ εξίσου χύμα τσίμπησα σε μια γρήγορη ψαριά από εδώ



το περιεχόμενο είναι τεράστιο. Να ίσως ο μελλοντικός αντίπαλος του google. Ή το προς τα που πρέπει να κινηθεί η google για να συνεχίσει να είναι κορυφή.

Τέλος πάντων. Παραθέτω στη συνέχεια μερικά από τα links που αναφέρει στο περί ου ο λόγος κείμενό του στο RAM, ο κ.Αλέξης Πετίδης:
1. librarian's index
2. Virtual Library (+: από τον δημιουργό του web, Tim Burner Lee/ +: επιλέγεις και τομέα ενδιαφέροντος και απόλα)
3. ΟΑΙster (+: πολλά format / +: o συγγραφέας λέει ότι βρήκε και φωτογραφικές λεπτομέρειες από παραδοσιακά κτίρια της Ελλάδας!)
4. Infomine (για πανεπιστημιακούς κυρίως)
5. osti (Office of Scientific and Technical Information) (πληροφορία από αμερικάνικες κρατικές υπηρεσίες λέει ο συντάκτης του άρθρου, υποσύνολό του είναι τα δυο επόμενα)
6. science.gov
9. World Wide Science
10. Pipl (αν ψάχνεις ένα συγκεκριμμένο όνομα και στην επιφάνεια και στον "βαθύ" ιστό)
11. intute (ιδιαίτερα καλό λέει για τέχνες και γράμματα)
12. Business Research

Στο αφιέρωμα παρατίθενται και μερικά links ακόμη που αφορούν ιατρική, open access journals και τελικά το γνωστό internet archive με τις παροπλισμένες ιστοσελίδες του.



deep web, καλή φάση λοιπόν. Ως εκτός του χώρου, δεν το ήξερα. Τα συγχαρητήριά μου στον κ.Πετίδη.

Labels: ,

|

1 Comments:

At 4/11/2008, Blogger Ιφιμέδεια said...

και τα δικά μου και σε σένα που διαδίδεις τις καλές ειδήσεις!

 

Post a Comment

<< Home