Wednesday, January 28, 2009

Τα έπιπλα (part 1)

Εντάξει, μετακόμισες με το έτερον ήμισυ, περνάτε ωραία, ζορίζεστε λίγο στο να ρονταριστείτε μεταξύ σας και να μην λειτουργείτε ως μονάδες, μα γενικά τα καταφέρνετε. Αποφασίζετε να πάτε να κοιτάξετε κανένα έπιπλο να βάλετε στο γήπεδο που λέγεται «καθιστικό». Στόχος δεν είναι φυσικά να το γεμίσετε επειδή είναι άδειο μα επειδή πέραν των προαναφερθέντων 2 δεν υπάρχει κάπου για να κάτσει κανένας άλλος. Είστε και κοινωνικοί, ας μην το ξεχνάμε. Τεσπά, με τούτα και με εκείνα βρίσκεσαι αντιμέτωπος με το θέμα «επίπλωση» και το επεξεργάζεσαι με κάθε ευκαιρία. Φούλστοπ. Ακολουθούν ευτράπελα, συμπυκνωμένη γνώση προς κατανάλωση, προσωπικά manifestos και συμβουλές προς ναυτιλομένους.

1. Ο πόλεμος των κόσμων

Είσαι αρχιτέκτονας μα ότι και να ήσουν αν έχεις μια παιδεία σε θέματα design θα το πάθεις. Αρχίζεις την αναζήτηση των επίπλων με ένα κάρο εικόνες στο μυαλό και καταλήγεις να απορρίψεις το 90% των αντικειμένων διότι είναι άβολα, άχρηστα ή δυσάρεστα στην καθημερινή χρήση (π.χ. κρύα). Αυτό φυσικά συμβαίνει όταν θες να αγοράσεις έπιπλα που δεν θα τα πετάξεις σε 3-4 χρόνια (μα ούτε και θα τα κουβαλάς μέχρι να τα τινάξεις αλλά λέμε). Κοινώς ψάχνεις έπιπλα που να «τα έχεις για καιρό». Είναι σαν να σχεδιάζεις σπίτι για άλλον και σπίτι για εσένα. Σαν να μιλάς για γκόμενους άλλων και να σε ρωτάνε πως θες εσύ τον δικό σου. Το clash of cultures το έπαθα εγώ με ένα μισβαντεροϊκής απλότητας (και ποιότητας) τετράγωνο τραπεζάκι σαλονιού με μάρμαρο on top και χρωμιομένο μέταλλο για βάση. Έχω μονίμως κρύα πόδια και θα ξενερώνω να τα ακουμπάω χειμώνα στο τραπεζάκι όταν χαλαρώνω μπροστά στην tv. Επειδή μου αρέσει όμως σκέφτομαι να πάρω την μικρή εκδοχή του, ως side table. Μα δεν είναι το ίδιο. Με τυρρανάει το θέμα και δεν έχω καταλήξει. Όσο λιγότερα ξέρεις τόσο πιο ευτυχής είσαι. Και εδώ.

2. Να το επιπλώσουμε βρε παιδί μου.

Με ρωτάνε τι θα πάρουμε και «πως» θα το φτιάξουμε. Αηδίες. Άκου «σε τι στυλ το θέλετε»? Σε στυλ Γ - άσε μας αγαπητή μου. Ένα σπίτι φτιάχνεται όσο το ζεις. Δεν φυτρώνει στο μυαλό σου μια ωραία πρωία ένα «concept», μετά από 2-3 μέρες ξέρεις ακριβώς τι θες και που θα το βάλεις και over. Kαι δεν οφελεί να μπουρδουκλώνεσαι με 30 ερωτήσεις aka 30 έπιπλα προς αναζήτηση ταυτόχρονα. Ξεκίνα από αυτά που σου έρχονται πρώτα σαν ανάγκες και μέχρι να πας στο επόμενο θα έχεις σκεφτεί καλύτερα τι θες. Μια γενική αίσθηση όμως είναι καλό να υπάρχει. Aς πούμε δεν παίζει να φαντασιώνεσαι ένα βιομηχανικό περιβάλλον και να πας και να αγοράζεις από το Άβαξ φαραωνικής επικότητας τραπέζι. Εκτός αν καταλήξεις στο mix’n’match. Το οποίο απαιτεί προσοχή για να μη καταλήξει γιουσουρούμ.

-συνεχίζεται-

Labels: ,

|

11 Comments:

At 1/30/2009, Anonymous Anonymous said...

Σεβαστή κ.Evee,
Μήπως χρειάζεστε διακοσμητή;;
Αν και δε συμφωνω πάντα με όσα λέτε, απολαμβάνω ιδιαίτερα το τρόπο που τα λέτε.
Εχω ενστάσεις και για το #1 και για το #2 αλλά θα περιμένω τη συνέχεια για να καταθέσω μια γνώμη αν θέλετε.
Εφόσον επιθυμείτε να δώσετε συμβουλές για ναυτιλουμένος ίσως μπορώ να συνεισφέρω και γω ο θαλλασοδαρμένος μια θέση, ένα point of view
Take Care

 
At 1/30/2009, Blogger evee said...

be my guest και σχολιάστε, συμβουλεύστε, κάνετε ότι γουστάρετε, όταν το γουστάρετε, χωρίς αναμονές

 
At 2/02/2009, Blogger Ioulita said...

Προτείνω, αντί για τραπέζι στο καθιστικό, ένα ottoman, ένα footstool, ένα πώς-το-λένε-βρε-παιδί-μου, με απλά λόγια ένα μαλακό πράγμα που θα ακουμπάς άνετα τα πόδια σου και θα μπορείς να στηρίζεις και πράγματα σε δίσκο!

 
At 2/02/2009, Blogger evee said...

Δοθείσης της ανάγκης αράγματος και εγώ κάτι τέτοια είχα υπόψην μου ;)

 
At 2/03/2009, Anonymous Anonymous said...

Mono mh mou peis na ferw epitrapezio na paiksoume sto trapezaki. Akou na akoumpas ta pragmata se disko. Nai bale ton disko me ta pota kai to tasaki kai meta bale kai ta podia sou kai lousou ta pota kai esy kai to xali. Re pate kala? Egw pali proteinw kaltses kai trapezi :P

Dimitris

 
At 2/03/2009, Blogger evee said...

γείτονα

καλός χρυσός είσαι και πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα σου αρέσει

Την άνεση και την αρμονία περιβάλλοντος σκέφτομαι, τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες.

Γιατί γκρινιάζεις αδίκως?

η χόστες

 
At 2/11/2009, Blogger Ioulita said...

Θα επιμείνω στο μεγάλο Ottoman (σε κανένα τραπεζάκι δεν ακουμπάς άνετα τα πόδια χωρίς να πονάνε, όσα ζευγάρια κάλτσες κι αν φοράς)! Δοκιμασμένο.

 
At 2/17/2009, Anonymous Anonymous said...

Tί Οttoman και τραπεζάκια, κάλτσες, επιτραπέζια και άραγμα μπροστά στην tv?

Πάρτε ένα king-size, άνετο και μοντέρνο κρεβάτι (το σημαντικότερο έπιπλο) και ας τρώτε και στο πάτωμα, που λέει ο λόγος.

Λες και ως workaholic αρχιτέκτονας θα έχεις ζωή -χαχα!

Φιλικά, πάντα.
Αγόρασε ό,τι θέλεις, με την οικονομική κρίση, για την οποία μας φοβερίζουν κάθε μέρα στα ΜΜΕ, η ζωή προβλέπεται μικρή και τα λεφτά λίγα!
Ειδικά για τον χώρο της οικοδομής και του design - χαχα, μαζί θα ψάχνετε μεταχειρισμένα έπιπλα με τον κ.Διακοσμητή από πάνω!

Συγγνώμη για το παραλήρημα - είναι πολλές οι ώρες, καταλαβαίνεις. ;)

 
At 2/18/2009, Blogger evee said...

ώρες, ποιές ώρες?

υγ: χτύπα ξύλο εμείς δεν έχουμε ακόμα πάρει χαμπάρι από κρίση. Και όχι επειδή είμαι workaholic :P αντίθετα την κοπανάω για να πάω για έπιπλα που btw μετά τον Γενάρη βλέπω καλύτερες τιμές και σε καταστήματα που δεν περίμενα.

 
At 2/19/2009, Anonymous Anonymous said...

...αυτές που δεν έχω!

Αλλά ξεκλέβω λίγο χρόνο για δημιουργικό "χάζεμα" στο internet!

Η προτελευταία πρόταση -"..αντίθετα την κοπανάω για να πάω για έπιπλα" - θα φροντίσω να προωθηθεί στον overlax & overgenerous employer σου - χαχα!

Όσο για τιμές στα καταστήματα, guess what?
Ούτε εκείνοι το περίμεναν!

Εnough already - take care και καλές αγορές. :)

 
At 2/20/2009, Blogger evee said...

να προωθηθεί στον overlax & overgenerous employer σου - χαχα!: με την ώρα αμοίβονται οι "συνεργάτες". Common practice σε νέους μηχανικούς και δικηγόρους :Ρ Καλό?

 

Post a Comment

<< Home