Tα θέματα που υπήρχαν στην έκθεση (
εδώ και
εδώ) ήταν αρκετά. Υποτίθεται και τα 75, μα μετά έμαθα ότι 3-4 μακέττες έσπασαν κατά τη μεταφορά. Σε κάποιες έσπασαν μόνο τα καπάκια. Μια τέτοια ατυχήσασα ήταν και η δικιά μας μακέττα. Ευτυχώς απέμεινε η ουσία.
οι εντυπώσεις
achtung achtung: Ακολουθεί κείμενο αυστηρά υποκειμενικό.Γενικά με εξέπληξε ευχάριστα το γεγονός ότι πολλά θέματα "έψαχναν" τρόπους αντιμετώπισης που μορφολογικά τουλάχιστον, ήταν πέρα από την ελληνική πεπατημένη. Από τα δημαρχεία που είχα δει σε προηγούμενους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, δεν το περίμενα.
Το αρνητικό ήταν ότι τα περισσότερα θέματα δεν ήταν πολύ δουλεμένα, είτε ως ιδέα, είτε ως μακέττα, οπότε και υστερούσαν συγκρινόμενα με τα υπόλοιπα. Το θέμα ήταν τεράστιο σε όγκο και έπρεπε να τοποθετηθεί/χωρέσει σε ένα δύσκολο οικόπεδο (και ως ανάγλυφο και ως θέση στην πόλη).
Γενικά φορέθηκε πολύ η γέφυρα ως τρόπος σύνδεσης με την κεντρική λεωφόρο και οι "ολλανδισμοί"(call me MVRDV, Rem, χώμα που καλύπτει οροφή που γίνεται τοίχος που γίνεται δάπεδο και τ'ανάποδο), ενώ υπήρξαν και μερικές προτάσεις για δημαρχεία τύπου "ζιγκουράτ", ξενοδοχείο-υπερπαραγωγή-στην-παραλιακή, ζει-το-μοντέρνο-κίνημα-του-πρώην-ανατολικού-μπλοκ?-ζει-και-βασιλεύει κλπ.
Χάρην συντομίας, θα μιλήσω περισσότερο για τα διακριθέντα projects. Όσο τα είδα δηλαδή μέσα στο γενικότερο μπάχαλο της έκθεσης. Για τα τρια βραβεία και τις τρεις εξαγορές δηλαδή. Για να μην μπερδευτούν όσοι διαβάζουν και δεν ξέρουν τι είναι μια «εξαγορά» στους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς (και να μην ανατρέχουν σε παλιά posts που εξηγώ) ας συνοψίσουμε ότι είναι κάτι σαν έπαινος ή διάκριση. Μη με ρωτήσετε γιατί δεν λέγεται έτσι. Δεν ξέρω. Στην ουσία σου δίνουν μερικά χρήματα και αγοράζουν την ιδέα σου. Αυτό είναι το νόημα.
Όπως θα έχετε καταλάβει όλοι μέχρι τώρα, η αρχιτεκτονική δεν είναι μαθηματικά. Έχει κάποιους κανόνες, αλλά δεν θα σκίσουμε και τα ρούχα μας. Οπότε τα όποια σχόλια κάνω είναι -ξανά μανά- εντελώς υποκειμενικά.
πρώτο βραβείο:
μελέτη 20206(αρχιτεκτονική μελέτη: Αγγελής Γεώργιος, συνεργάτης αρχ.: Χρύσα Παπαδέλη, ομάδα εργασίας: Λίνα Δήμα, Ειρήνη Νικολοπούλου, φοιτητές: Αγγελόπουλος Κίμωνας, Αναγνωστάκης Γεώργιος,Καραϊσκάκη Δάφνη, Κονδυλιά Σοφία Χόντος Χρήστος / στατική μελέτη: «Χρονέας -Παγώνης - Κινάτος»/ μηχανολογική μελέτη: Μαγκάβαλης Γεώργιος)στα συν: Εξαιρετικά καλοδουλεμένη δουλειά. Tόσο σε επίπεδο κατόψεων, όσο και σε όψεις ή τομές. Μου αρέσουν τα διαφορετικά υλικά που χρησιμοποιούνται και η επεξεργασία της κτιριακής μάζας. Επίσης η τοποθέτηση του χαμηλότερου όγκου σχήματος Π απέναντι από τα δυο τούρκικα κτιριάκια. Και οι πολλές θέσεις parking. Σχέδια υπέροχα. Το φόντο με τα δέντρα στις όψεις είναι όλα τα λεφτά. Ήθελα να ήξερα πως το έκαναν τόσο ρεαλιστικό γιατί ενώ απαγορεύονταν η χρήση φωτογραφιών στα σχέδια, μοιάζει τόσο ρεαλιστικό. Μου μυρίζουν ατελείωτες ώρας δουλειάς. Η δε μακέττα, σκέτο κέντημα. Μέχρι και τα παντζούρια που ανοίγουν είχε. Και όλα αυτά σε κλίμακα 1:200!
στα πλην: Διαφωνώ με το γεγονός ότι το κτίριο κόβεται σε πολλά κομμάτια που τα διασχίζουν πεζόδρομοι. Το πρόβλημά μου είναι ότι με αυτή τη μέθοδο η επικοινωνία ανάμεσα στα κτίρια (από κλειστούς χώρους -μιλάμε για ηπειρωτικό κλίμα άλλωστε: βροχή καθημερινή, χοντρό κρύο και πολύ χιόνι) πρέπει αναγκαστικά να γίνεται από το ισόγειο ή το υπόγειο του κτιρίου. Αυτό την κάνει πολύ περίπλοκη. Οι πεζόδρομοι ανάμεσα στα κτίρια, εφόσον δεν είναι αρκετά φαρδείς, μου δημιουργούν δυσανεξία. Σπάνια είναι wellcoming ως χώροι. Ακόμη και να είναι καλοφωτισμένοι, το βράδυ αυτό εντείνεται δραματικά. Τα πολλά κτίρια στα οποία είναι διασπασμένη η λύση, με τον πεζόδρομο να τα διασχίζει, συνεπάγονται επίσης πολλούς τρόπους εισόδου στο κτίριο. Άρα και πολλούς φύλακες/θυρωρούς, άρα και πιο δύσκολο σε κάποιον που μπαίνει να ξέρει προς τα που θα κινηθεί. Άσε τους ηλικιωμένους ή όσους κινούνται με καρότσι(ΑΜΕΑ, νέοι γονείς κλπ). Στην καθημερινότητα, αυτό θα είναι δυσάρεστο. Θα ήθελα επίσης να δω στη μακέττα τα γύρω κτίρια από κάτι πιο συμπαγές αντί για plexiglass. Θα ήθελα είναι οφθαλμοφανές το πως κάθεται το κτίριο μέσα στον αστικό περίγυρό του. Για το δε "παρατηρητήριο", αυτό που φαίνεται στην τρίτη φωτογραφία, καταλαβαίνω την συνθετική ανάγκη να βάλει κάποιος εκεί κάτι ψηλό (και η δικιά μας πρώτη σκέψη ήταν αυτή), μα πρακτικά δεν καταλαβαίνω τι παρατηρεί κάποιος από εκεί, δεδομένου του αστικου περιβάλλοντος τριγύρω. Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί μορφολογικά να έχει τόσες επιρροές από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Όλο το συγκρότημα έχει, αλλά είναι σαφώς πιο "χωνεμένες".
δεύτερο βραβείο:
μελέτη 30547(αρχιτεκτονική μελέτη: Βαζάκας Αλέξανδρος, Δασκαλάκης Κωνσταντίνος, Μανδαλάκη Μαρία, Στασινοπούλου Μαρίνα, σύμβουλοι/συνεργάτες αρχιτέκτονες: Δόξα Μαρία, Οικονομάκη Ελευθερία, Δημητρίου Ορσαλία, Σπυριδάκη Ολυμπία, Τσαπάκη Ελευθερία/σύμβουλοι αρχ. τοπίου: Εύα Βαζάκα, Jeremy May / στατική μελέτη: Κυριαζής Μάνος /μηχανολογική μελέτη: Κολοκοντές Σωτήρης / σύμβουλος για ενεργειακά θέματα: Τσαγκαρασούλης Άρης)στα συν: Πολύ καλό θέμα. Ίσως η φωτό να το αδικεί. Ομολογώ πως από τα βραβεία ήταν το αγαπημένο μου. Υποψιάζομαι ότι είχαμε και συγγενείς προτεραιότητες κατά τη σύνθεση. Μου αρέσει ότι είναι ένα σφιχτοδεμένο κτίριο, ότι δεν εκτείνεται σε όλο το οικόπεδο, παρόλο το τεράστιο κτιριολογικό. Και επιτυχής, σπιρτόζικη χάραξη.(Θεέ μου θα ακούγομαι σαν αυτή της ΕΤ3 που μιλάει για design. Εννοώ ότι γουστάρω την φαινομενικά απλή χειρονομία της κάτοψης που από την εμπειρία μου μπορώ να διαβεβαιώσω πως είναι εξαιρετικά καλοδουλεμένη και ευφυής ως προς ο τι πετυχαίνει και με ποια μέσα). Στο κτίριο λοιπόν, μπαίνεις από μια βασική είσοδο, οι κινήσεις όλες έχουν ως σημείο αναφοράς ένα αίθριο, πράγμα που διευκολύνει την κίνηση και τον προσανατολισμό του χρηστη στο κτίριο. Δημιουργεί ωραία πλάτη για τα δυο χαμηλά τούρκικα κτιριάκια και αφήνει μια μεγάλη πλατεία μπροστά τους. Βγάζοντας το αίθριο προς τον πίσω στενό δρόμο, η οδός Σολωμού, "αναπνέει" παρόλη την κτιριακή μάζα που είναι τοποθετημένη κατά μήκος της. Μου αρέσει επίσης, που σε αντίθεση με πολλά άλλα βραβεία αρχιτεκτονικών διαγωνισμών στα οποία οι αρχιτέκτονες είναι σαν να αισθάνονται υποχρεωμένοι να εξαντλήσουν όλη τη "γκάμα" τους, να κάνουν και-ετούτο-και-εκείνο-και-το-άλλο, η λιτότητα αυτού του θέματος του δίνει μια εξαιρετική δυναμική. Και φρεσκάδα. Και εκείνο το όρυγμα προς την οδό Τσιρογιάννη αριστερά, που νομίζω χρησιμοποιείται για έμμεσο φωτισμό του αμφιθεάτρου, είναι εξαιρετικό. Το είχαμε σκεφτεί και εμείς στην αρχή αλλά τελικά με την απόφασή μας το κτίριο να αποτραβηχτεί από εκεί, εγκαταλείφθηκε.
στα πλην: Με την γρήγορη ματιά που έριξα δεν είδα τίποτα χοντρό που να μη συμφωνώ. Ίσως αν είχαν γίνει και εδώ τα περιβάλλοντα κτίρια, να καταλάβαινες καλύτερα τον όγκο του δημαρχείου και το πως στέκεται εκεί μέσα. Η μόνη απορία μου ήταν γιατί ενώ η εκφώνηση ζητούσε αυστηρά τα γκαράζ σε κλίμακα 1:200, δόθηκαν και σε 1:200 και σε 1:100. Δεν θα μπορούσαν απλά να μην είχαν δώσει τις 2 παραπάνω πινακίδες? Μεν καινούργια ούσα σε διαγωνισμούς, ίσως σπασικλιάζω και πηγαίνω πολύ by the book. Α! Το δώμα του αμφιθεάτρου είναι βατό? Δεν το κατάλαβα καλά. Και που σε βγάζει? Μέσω του κτιρίου, στην Τσιρογιάννη? Αν ναι, η παράλληλη πορεία στην Τσιρογιάννη είναι "δόκιμη"? Εννοώ ποιοί και πότε θα τη χρησιμοποιούν?
τρίτο βραβείο:
μελέτη 12343(αρχιτεκτονική μελέτη: Παπλωματάς Νικόλαος, Παπλωματά Αικατερίνη)στα συν: Η μεγάλη πλατεία, η πλάτη στα 2 τούρκικα κτιριάκια όπως και στο προηγούμενο θέμα.
στα πλην: Η γέφυρα σε τι ύψος πάνω από το δρόμο βρίσκεται? Για να ενώνεται με την κεντρική πλατεια, υποθέτω σε 5-6 μέτρα. Βάλε και το βασικό επίπεδο του Δημαρχείου, 7-8 μέτρα παρακάτω... τεσπά. Γενικά, γνωρίζοντας τη "λεκάνη" που βρίσκεται ο χώρος ανέγερσης, μου φαίνεται πολύ dominating. Επίσης υποθέτωντας ότι κινούμαι σε αυτή τη γέφυρα/ράμπα, θα ήθελα όπως διαγράφω αυτή τη μεγάλη ευθύγραμμη κίνηση, απέναντί μου να βλέπω "κάτι", όχι τις άκυρες πολυκατοικίες τριγύρω. Ένα τμήμα του κτιρίου ίσως. Να ξέρω που πηγαίνω.
εξαγορά:
μελέτη 00015(αρχιτεκτονική μελέτη: Πατρώνης Χρήστος, Πανδή Γιάννα Αρχ/των Μηχ/κός, συνεργάτες: /συνεργάτες:Αξιώτης Βασίλης, Μαγκανιώτης Αλέξης, Γιαννούλα Βαρβάρα, Ψεβεδούροu Παναγιώτα /σύμβουλος: Πατρώνης Γιάννης)λακωνίζειν #1Ενδιαφέρουσες χαράξεις μα νομίζω πως ήθελε παραπάνω δουλειά.
εξαγορά:
μελέτη 50778(αρχιτεκτονική μελέτη: Αναστασοπούλου Παρασκευή, Μουτζούρη Βασιλική, Μητσώνη Αικατερίνη, Παπαδημάτος Παναγής /στατική μελέτη: Παναγιωτόπουλος Κων/νος/μηχανολογική μελέτη: Φραγγεδάκης Λεωνίδας/ ειδικός συνεργάτης: Michael Cordes)λακωνίζειν #2Τα'παμε αναλυτικά. Λάθη και σωστά. Για όποιον ενδιαφέρεται, βλ. αναλυτικά τα παραδοθέντα και τα στάδια σχεδιασμού
εδώ,
εδώ και στα προηγούμενα posts που παραπέμπουν αυτά.
εξαγορά:
μελέτη 43210(αρχιτεκτονική μελέτη: Ανθή Βερυκίου, Αλεξάνδρα Γιαλούρη, Αλέξανδρος Κλειδωνάς, Γιάννης Παπαδόπουλος, συνεργάτες: Εύα Ρεπούσκου, Βασιλική Μαλτεζάκη, Άρης Γκίτζιας /στατική μελέτη: Κωνσταντίνος Παπαντωνόπουλος/ μηχανολογική μελέτη:Παντελής Αργυρός /ειδικοί συνεργάτες: Γιώργος Παπαδόπουλος)λακωνίζειν #3Ωραίες χαράξεις, εξαιρετικά καλοκομμένη μακέττα, διαφωνώ με τα δυο κτίρια για τους λόγους που αναφέρω και στο πρώτο βραβείο.
Labels: architecture